Religion

Kristen hjelpeorganisasjon i Ukraina: – Vi deler ut matpakker til drønn av granater

UKRAINA: Hjelpeorganisasjonen Open Heart jobber langs den Øst-Ukrainske grensen, og melder om økende matpriser og redsel blant folket. – Menighetsfellesskapet betyr mer enn noen gang, sier daglig leder Halvard Hasseløy.

– Vi jobber langs den Øst-Ukrainske grensen. Vi deler ut matpakker til drønn av granater. Vi hjelper mennesker i nød, uavhengig av politisk og religiøst ståsted. Nå er det selvfølgelig enda større behov, sier Halvard Hasseløy, leder i hjelpeorganisasjonen Open Heart.

Til vanlig hjelper Open Heart over en halv million fattige og lidende mennesker i Ukraina med mat, klær og husrom, ifølge Hasseløy. De er vanligvis på 76 plasser med rundt 400 ansatte og frivillige i arbeid, forteller han. Hasseløy omtaler situasjonen som ufattelig og sier at han ikke hadde forventet den russiske invasjonen av landet.

– Jeg kan ikke forstå at det kan skje engang. Det er frykt og angst som preger disse menneskene. Til nå er det militære anlegg som er angrepet, men hvis Russland går inn og det blir geriljakrig i gater, blir det blodbad. Folk er livredde, sier Hasseløy.

Ukrainer: – Jeg er veldig redd

?

Natalia Tikkonen (32) er en av de som har kontaktet Halvard Hasseløy for å be om hjelp. Hun har verken penger eller ressurser til å komme seg vekk fra landet, men har klart å flykte fra Kyiv til Zhytomyr. Dette er hva hun skrev til ham:

«Hei! Vi har en krig i Ukraina. Hvis du på en eller annen måte kunne hjelpe, kanskje jeg ville gått til hjelpepunktene i Zhytomyr, i det minste med mat eller noe, det ville være velsignet, det er ikke lett for meg, fordi jeg bor i leid bolig, og på arbeidet med anlegget ble stengt i perioden med fiendtligheter i Ukraina, kan jeg ikke forestille meg hvordan jeg skal leve videre ??? Fortell meg hvor jeg kan kontakte Open Heart, i byen Zhytomyr? Herren Gud redder alle. Takk, og beklager at jeg spør, jeg er veldig redd, ærlig talt! Jeg har skrevet til nesten alle.»

---

Open Heart

  • Norsk nødhjelpsarbeid som årlig hjelper over en halv million fattige og lidende mennesker i Ukraina
  • Ved hjelp av frivillige gaver hjelper de krigsofre, vanskeligstilte familier, rusmisbrukere, barn og eldre med mat, klær og annen nødhjelp
  • Open Heart stiftelse drives på kristent grunnlag

---

Menighetsfellesskapet er en åpen havn

Onsdag møtte Hasseløy en familie som har mistet både kone og datter på grunn av et granatangrep. Da var organisasjonen til stede for å dele ut mat og klær. I tillegg til fysiske gaver, ser lederen i Open Heart betydningen av menighetsfellesskapet. De lokale menighetene er også stedet hvor hjelpeorganisasjonen organiserer sitt arbeid ut fra.

– Menighetsfellesskapet er en åpen havn og et åpent hjerte der folk kommer. Her har vi bønnemøter dag og natt. Det betyr mer enn noen gang. Pastorene sier: «ikke få panikk, søk Gud». Mange prøver å flykte, men flere har ikke råd og kan ikke. Da blir menighetsfelleskapet viktig, sier Hasseløy.

For å bringe håp inn i situasjonen, oppfordrer pastorene i landet folket til å be.

?

Matvarepriser til himmels

Det er allerede de som har minst som lider mest, forteller Hasseløy. Det er fattige mennesker som har begrenset med midler som strøm, gass og varme. Da står de igjen med ingenting, sier han.

– Opplever dere at dere er i stand til å hjelpe og utføre det arbeidet organisasjonen legger opp til?

– Vi prøver så godt vi kan, men matvareprisene har gått til himmels. Da monner heller ikke det lille de har av penger, sier Hasseløy.

Open Heart får mange forespørsler fra mennesker som trenger husly. Men siden Open Heart kun får inn penger fra frivillige gaver, er pengestrømmen begrenset, sier han. Nå vil han be det norske utenriksdepartementet om hjelp.

– Vi får ikke en krone fra den norske stat til å hjelpe. De har ikke bevilget noen penger, men det kan hende de ser det blir nødvendig nå.


Les mer om mer disse temaene:

Cathrine Northug

Cathrine Northug

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion