Religion

Stefanusalliansen bekymret: – I utbryterrepublikkene lever religiøse som ulovlige grupper

UKRAINA: Både Olav Fykse Tveit og Ed Brown uttrykker bekymring for hvordan situasjonen i Ukraina kan utvikle seg for kirkene i regionen. – De nasjonale politiske spenningene har hatt utslag i det kirkelige landskapet. Og det har gjort det enda verre, mener preses.

– Jeg er svært bekymret for hva som kan skje hvis Russland tar over Ukraina.

Det sier generalsekretær i Stefanusalliansen, Ed Brown. I lys av den russiske invasjonen i Ukraina torsdag, ser han med frykt på hva som kan skje med trosfriheten i områdene dersom Russland tar over makta. Han ser to mulige utfall.

– Det ene er at Russland får full kontroll og setter i gang restriksjoner mot trossamfunnene på en liknende måte som det vi allerede har sett i Russland, forklarer Brown.

I Ukraina tilhører de fleste det russisk-ortodokse kirkesamfunnet. Der skjedde det imidlertid en splittelse for noen år tilbake som førte til et skille mellom de som var tro mot moskva-patriarkatet og de som var tro mot istanbul-patriarkatet. Sistnevnte kalles nå den ukrainsk-ortodokse kirke.

– Vladimir Putin har bevisst brukt religion for å legitimere seg selv og sin makt, og vil gi fordeler til de som er lojale mot Moskva, sier Brown.

Han tror de fleste andre tros- og kirkesamfunn vil oppleve restriksjoner og innskrenkning av frihet.

Enda verre enn hvis Russland tar over

– Det andre mulige utfallet er at vi ser noe som minner mer om situasjonen i utbryterrepublikkene Luhansk og Donetsk. Der er situasjonen enda verre for de religiøse gruppene.

Han forteller at alle de tidligere registrerte trossamfunnene måtte registrere seg på nytt, men at kun de største trossamfunnene ble godkjent.

Vladimir Putin har bevisst brukt religion for å legitimere seg selv og sin makt, og vil gi fordeler til de som er lojale mot Moskva

—  Ed Brown

– Dermed eksisterer de andre trossamfunnene som ulovlige grupper. De opplever å bli utsatt for voldelige handlinger og de har ingen myndigheter til å ta vare på dem, sier Brown og konstaterer:

– Det er veldig, veldig krevende hvis det blir tilfelle. Det er verre enn hvis russerne tar over.

Godt sted for dialog

– Det er forferdelig at dette kan skje i vår tid. Jeg tenker mest på de menneskene som blir offer for krigshandlingene. Dette er en tragedie for folk i Ukraina og for forholdet mellom Russland og Ukraina.

Det sier Olav Fykse Tveit om Russlands angrep på Ukraina. Før han ble preses i Den norske kirke var han generalsekretær for Kirkenes verdensråd. I den sammenheng hadde han kontakt med kirker over hele verden, deriblant i både Russland og Ukraina.

Members of the Orthodox Church attend a demonstration outside Downing Street in support of Ukraine, in London, Thursday, Feb. 24, 2022. Russian President Vladimir Putin on Thursday announced a military operation in Ukraine and warned other countries that any attempt to interfere with the Russian action would lead to 'consequences you have never seen.' (AP Photo/Alberto Pezzali)

– Det har vært en vanskelig kirkelig situasjon som følge av spenningene mellom Russland og Ukraina, sier Fykse Tveit til Vårt Land.

Også han trekker frem den spente situasjon i etterkant av splittelsen mellom den russisk-ortodokse kirke og ukrainsk-ortodokse kirke.

– De nasjonale politiske spenningene har hatt utslag i det kirkelige landskapet. Og det har gjort det enda verre, forklarer han.

Fykse Tveit forteller at både den russisk-ortodokse kirke og det økumeniske patriarkatet i Konstantinopel, som har anerkjent den nye ukrainske ortodokse kirke, er medlemmer av Kirkenes verdensråd, noe han håper de fortsatt vil være. Han trekker frem at rådet har vært en god plass både for å holde dialogen gående og drøfte situasjonen.

– Jeg håper det er slik fortsatt.

Les mer om mer disse temaene:

Liv Mari Lia

Liv Mari Lia

Liv Mari Lia er tilknyttet Vårt Land som journalist i religionsavdelingen.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion