Religion

Ukrainske Dmytro er prest i Den russisk-ortodokse kirke: – Vi er redde

UKRAINA: Dmytro Ostanin mener patriark Kirill godt kunne kalt det som skjer i Ukraina for en krig. - Jeg tror ikke det hjelper ukrainere at han lar være å bruke det ordet, sier Ostanin.

– Jeg ser dette slik alle ukrainere ser det: Nemlig som et angrep fra Russland, sier Dmytro Ostanin, som er ukrainer og sokneprest i Den russisk-ortodokse kirke i Bergen.

Han forteller at både han og kona hans kommer fra de omstridte landområdene øst i landet. Han understreker at han ikke kan uttale seg om det som skjer i Ukraina på vegne av Den russisk-ortodokse kirke, men som ukrainer og privatperson.

I en uttalelse på menighetens nettside skriver han følgende:

«En ortodoks kristen er kalt til å elske sitt fedreland, som har en territoriell dimensjon, og sine blodbrødre som bor over hele verden. (...) Patriotismen til en ortodoks kristen må være aktiv. Det viser seg i fedrelandets forsvar fra fienden, arbeid til fedrelandets beste som det står i kirkens dokumenter.»

I en uttalelse torsdag kveld ba Den russisk-ortodokse kirkes øverste leder om at sivilbefolkningen i Ukraina må beskyttes under krigen. Men patriark Kirill fremmet ikke noe krav om at aggresjonen måtte opphøre, men kom derimot med formuleringer som støtter opp under retorikken Vladimir Putin fremmet i en TV-tale forut for invasjonen – den som vektlegger samhørighet mellom Russland og Ukraina.

Dmytro Ostani er tilbakeholden med å uttale seg om hva Moskva-patriarkatets ledelse nå sier om saken. Men han legger ikke skjul på at han har mer sans for det som har kommet fra lederen for Den ukrainske ortodokse kirke, som er tilknyttet Moskva-patriarkatet.

.

Metropolitt Onufrij er nemlig mye mer direkte i sin uttalelse enn Kirill:

«En katastrofe har skjedd. Dessverre har Russland iverksatt militære handlinger mot Ukraina, og i denne skjebnetiden oppfordrer jeg dere til å ikke få panikk, men til å ha mot og vise kjærlighet til hjemlandet og til hverandre», skriver metropolitt Onufrij i uttalelsen, som heller ikke skyr unna å kalle det som skjer for en krig:

« … vi oppfordrer Russlands president til umiddelbart å avslutte brodermordet. Det ukrainske og russiske folket kom begge fra døpefonten i Dnepr-elven, og krigen mellom disse folkene er en gjentakelse av synden til Kain, som drepte sin egen bror. En slik krig er ikke berettiget hverken av Gud eller av mennesker.»

– Det er helt forferdelig. Jeg har ingen ord

Soknepresten forteller at han har jevnlig kontakt med venner og familie i landet.

– De er i sjokk, og hadde ikke trodd at Russland skulle gjøre dette. Det er helt forferdelig. Jeg har ingen ord.

Dmytro Ostani sier de han snakker med forteller at raketter og russiske helikoptre flyr over husene deres. En venn har fortalt at et fly styrtet fem kilometer fra huset hans.

– Det er ikke panikk, men folk er veldig redde for hva som skal skje når Putin vil spre redsel blant folk.

Vi oppfordrer Russlands president til umiddelbart å avslutte brodermordet.

—  Metropolitt Onufrij, Den ukrainske ortodokse kirke, som er tilknyttet Moskva-patriarkatet.

Torsdag kveld meldte nyhetsbyrået Reuters at russiske styrker har erobret atomkraftverket Tsjernobyl, nord i Ukraina. Dmytro Ostani frykter hva russiske militærstyrker kan gjøre med radioaktivt avfall, eller hva som kan bli konsekvensene om russiske styrker tar kontroll over atomkraftverk som fortsatt er i drift.

– Han kan ikke bruke atomvåpen, men om noe skjer med Tsjernobyl er hele Europa i fare. Jeg har venner i nærheten som er redd for at Putin kan gjør noe som får konsekvenser i hundre år.

– Det eneste vi har, er troen på Gud og på at han hjelper oss

Minst 137 ukrainere ble drept torsdag, den første dagen med kamper, ifølge landets president Volodymyr Zelenskyj. Ytterligere 316 er såret som følge av den russiske invasjonen, sa presidenten torsdag kveld. FN-organisasjonen UNHCR anslår at rundt 100.000 ukrainere har forlatt hjemmene sine, og flere tusen har flyktet ut av landet.

Dmytro Ostani sier han håper på fred, og at slektningene og vennene hans får leve. Og han håper på hjelp fra Gud.

– Jeg tror mer på Gud enn på Vesten. Ukraina trenger hjelp, og Europa hjelper, men jeg tror mer på Gud. Når én sitter med atomvåpen er det ikke så mye man kan gjøre. Om han er helt gal, hva skal vi gjøre? Om han ikke respekterer folk? Demonstranter blir straffet, satt i fengsel. Hva skal folk gjøre? Det eneste vi har, er troen på Gud og på at han hjelper oss.

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal jobber i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Religion