Religion

Biskop: – Putin gjenoppretter russisk historie

RUSSLAND: Høystående russisk-ortodoks biskop velsigner Putins aggressive tale mot Ukraina. – Høres rart ut, sier Fader Kliment i Den russisk-ortodokse kirke i Norge.

– Presidentens tale gjenoppretter en komplett forståelse av russisk historie, skrev biskop Savva Tutunov 21. februar på det sosiale mediet Telegram. Dette ifølge mediet Credo.Press.

Biskopens hyllest kom etter talen hvor Putin hevdet at Ukrainas eksistens ikke er berettiget, og at Russland har en historisk rett på landområder øst i landet.

Savva Tutunov er biskop i Zelenograd utenfor Moskva, og beskrives av Credo.Press som en nær undersått av Patriark Kirill, den øverste lederen for Den russisk-ortodokse kirke.

– Vi er ikke lenger 30 år eller 100 år. Vi er igjen mer enn 1000 år. I dag har klokken blitt stilt på nytt. Vi håper presidentens tale er begynnelsen på en heling av hukommelsestapet, skriver biskopen, med henvisning til Putins påstand om at de bestridte landområdene historisk sett har vært russiske.

Partriark Kirill har ennå ikke kommet med noen egen uttalelse om Putins aggresjon mot Ukraina, men Credo.Press understreker at biskopen med bruken av pronomenet «vi» antyder at han gir uttrykk for mer enn bare sin egen personlige mening.

Savva Tutunov

Fader Kliment: – Høres rart ut

Fader Kliment, som leder Den russisk-ortodokse kirke i Oslo, sier at han ikke umiddelbart kjenner til biskop Savva Tutunov, og avstår også fra å få biskopens utspill gjengitt muntlig.

– Vi har i mange år hatt en instruks om å be spesielt for fred i Ukraina i gudstjenestene. Det er den eneste instruksen vi har fått om dette, og det kommer vi til å fortsette å gjøre.

Fader Kliment, Juha Huhtamaki. 

Vår frelsers ortodokse kirke

– Er du enig i retorikken som handler om at dette er områder som tilhører Russland?

– Jeg har ikke sett at kirken har kommet med slik retorikk. Det er det eneste jeg har sett av kirkelig språkbruk om dette, er at vi anerkjenner Ukrainas suverenitet. Det oppleves for meg rart om noen nå har sagt noe annet.

Den russisk-ortodokse menigheten i Oslo, Hellige Olga menighet, samles i det som tidligere var gravkapellet på Vår Frelsers gravlund. I menigheten går mennesker med bakgrunn fra både Russland og Ukraina, så vel som fra andre steder, særlig tidligere sovjetstater. Menigheten har ikke vært samlet etter den mest dramatiske tilspissingen av konflikten.

– Jeg har aldri opplevd at det har vært konfrontasjon eller uvennskap mellom ukrainere eller russere i menigheten. Denne konflikten er nok på et annet nivå, ikke på et hjerte-til-hjerte-nivå mellom folkene. Jeg opplever at folk klarer å ta avstand fra politisk retorikk og krigshissing, og blir veldig overrasket om denne konflikten skulle forgreine seg lokalt.

Fader Kliment avstår også fra å kommentere Putins tale og den siste ukens hendelser, både fordi han mener han «vet for lite om saken», og fordi han ikke ønsker å bidra til å sette mennesker med forskjellige tilhørigheter og sympatier opp imot hverandre.

– Jeg håper på en fredelig løsning, uten at folk må lide. Det har vi bedt om i årevis, om fred i verden og i Ukraina spesielt. Og om klokskap for de i maktposisjoner og de som styrer i verden.

Tror ikke Kirill er Putins marionett

En utbredt analyse er at Putin har pleiet et nært forhold til Patriark Kirill og brukt Den russisk-ortodokse kirke som en viktig brikke i arbeidet med å bygge opp en ny russisk nasjonalfølelse. Fader Kliment avviser at dette er noe som merkes i Den russisk-ortodokse kirke i Norge.

– Nei, vi er en kirke med folk fra forskjellige land om merker ikke noe til dette. Og jeg synes også det høres litt kunstig ut. Jeg tror ikke Kirill er en naiv person som lar seg bruke. Hvis medier publiserer et bilde av Kirill og Putin, sammen på et arrangement, så betyr ikke det at de er enige om absolutt alt. Mediene kan noen ganger servere bilder som blir litt feil.

Konflikten mellom Russland og Ukraina regnes som noe av bakteppet for at en egen ukrainsk kirke, uten bånd til patriark Kirill i Moskva, ble opprettet i 2018, og deretter anerkjent av patriarken i Konstantinopel.



Les mer om mer disse temaene:

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal jobber i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion