Nyheter

Uavhengig, ny kirke etablert i Ukraina

Religiøse ledere i Ukraina har godkjent dannelsen av en ny, nasjonal ortodoks kirke, uavhengig av Russland.

Avgjørelsen ble tatt på et kirkemøte, en såkalt synode, i Kiev. Biskoper fra tre kirkesamfunn som tidligere har rivalisert, deltok i en avstemning der metropolitt Epifanij ble valgt til leder for den nye kirken.

LES OGSÅ: Ortodoks maktkamp eskalerer

Feiring.

– I dag har vi oppnådd endelig uavhengighet fra Russland, sa Ukrainas president Petro Porosjenko. Han ga samtidig garantier for at regjeringen ikke vil legge seg opp i kirkesaker.

Flere hundre frammøtte viftet med flagg utenfor katedralen i den ukrainske hovedstaden for å vise sin støtte til etableringen. Et stort politioppbud sørget samtidig for sikkerheten i Kiev.

LES OGSÅ: Spenningen øker rundt ulmende Ukraina-krig

Boikott

Den ortodokse kirken i Russland regner Ukraina som sitt territorium og representanter derfra har så langt boikottet den ukrainske kirkedannelsen.

I oktober brøt den russisk-ortodokse kirken båndene med Den ortodokse kirke i Konstantinopel, etter at patriarkatet innvilget kirken i Ukraina uavhengighet.

LES OGSÅ: Kjenner glede og uro

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter