Religion

I dag møttes alle forbundene for å markere at enda flere tas ut i kirkestreik

OPPTRAPPING: Lørdag var det markering ved Oslo domkirke av at prestestreiken trappes opp. Nå tas også andre kirkeansatte ut i streik.

– Prestenes lønnsutvikling angår ikke bare prestene, men alle andre kirkelige ansatte. Og hvis prestelønnen går ned, så vet vi at den også kommer til å gå ned for andre kirkelige ansatte. Det kan vi ikke akseptere, sa Thore Wiig Andersen, prest og leder for fagforbundet TeoLOgene.

Sammen med noen titalls streikende kirkeansatte stod Wiig Andersen lørdag formiddag utenfor Domkirken i Oslo for å markere at streiken trappes opp. Kirkemusikerne i Creo og kateketene og menighetspedagogene i Kirkelig undervisningsforbund tar nå også ut medlemmer i streik.

Det tas til sammen ut fem nye kirkeansatte i streiken lørdag 19. desember: Én prest i Bærum og fire prester i Nidaros bispedømme. Tirsdag 22. desember tar Unio-forbundene Akademikerforbundet og Utdanningsforbundet ut hvert sitt medlem i en ny opptrapping av streiken, denne gangen ved Kirkerådets sekretariat, skriver Unio på sine nettsider.

Prestestreik, markering utenfor Domkirken i Oslo lørdag 19. desember 2020

---

Dette er streiken

  • Natt til 12. desember ble 21 ansatte i kirken tatt ut i streik.
  • Det skjedde etter brudd i forhandlingen mellom arbeidstakerorganisasjonene og arbeidsgiverforeningen KA.
  • 10 av 22 fagforeiningar i kirkelig sektor valde å bryte forhandlingane i hovedtariffoppgjøret i oktober.
  • 19. desember ble det tatt ut ytterligere fem ansatte i kirken.
  • Bakgrunnen for streiken er at avtalen om kompensasjon ved opphør av boplikt løper ut i september 2021.
  • Det betyr at prester som ansettes etter 1. september 2021 ikke får del i kompensasjonen for bortfall av boplikt/tjenestebolig, som tilsvarer mellom kr 40.000 til 60.000.

---

Kan komme til å ramme juleferingen

Vårt Land har tidligere skrevet om Ullern menighet i Oslo, hvor alle de tre prestene ble tatt ut i streik forrige uke. Sokneprest Jorund Andersen sa da til Vårt Land at hun syntes det var veldig leit:

– Som prest er det ingenting jeg heller vil enn å være til stede for menigheten og feire jul på den måten det ville vært mulig å feire på.

– Hvis streiken fortsetter er det klart at den vil sette preg på julefeiringen noen steder, selv om vi har forsøkt å skjerme den. I dag tas nye medarbeidere ut i Nidaros, og i Asker og Bærum merkes det også godt med fem prester i streik. Så det merkes mer og mer, men jeg håper KA snart kommer med et tilbud som ikke innebærer lønnsnedgang for nytilsatte prester, sier Wiig Andersen.

nettsidene til KA understreker de at begreper som «går ned i lønn», «fratas kompensasjon» eller «mister kompensasjon» er feil, ettersom ingen av de som rammes av avtalen om kompensasjon for bortfall av boplikt vil gå ned i lønn.

Denne avtalen, som både staten og prestenes fagforeninger har signert, utløper 21. september 2021. De som blir ansatt i Den norske kirke etter det har imidlertid ikke krav på kompensasjonsordningen.

– Vi kjemper for folkekirka

De streikende er uenig i KA sin tolkning av avtalen. For at fremtidens prester skal ha likt lønnsnivå som prester har i dag, og fordi de mener KAs holdning er «uforsvarlig» i lys av rekrutteringssituasjonen for presteyrket, velger de nå å gå ut i streik. Det skriver fagforbundet TeoLOgene på sine nettsider.

– Det vi kjemper for er dypest sett folkekirka i hele landet. Og vi inviterer arbeidsgiversiden til å komme oss i møte, sa Wiig Andersen på markeringen.

Marit Halvorsen Hougsnæs, administrerende direktør i KA Arbeidsgiverorganisasjon for kirkelige virksomheter, skriver i en tekstmelding til Vårt Land at de er kjent med den varslede opptrappingen, og sier KA tar det til etterretning. Hvorvidt en felles løsning er nære ved, kan hun ikke si noe om.

«KA jobber for å finne en løsning begge parter kan akseptere. Det er umulig å si noe om hvor langt inn i fremtiden en slik løsning ligger».




Les mer om mer disse temaene:

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal jobber i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion