Religion

Unio-leder: – Det er uakseptabelt at KA setter prester i denne situasjonen

STREIK: KA avviser at det er de som har satt prestene i denne situasjonen. – Det er organisasjonene som har valgt å ta i bruk streikevåpenet.

Lørdag morgen ble 21 kirkeansatte i Oslo og Borg bispedømme tatt ut i streik, etter at det ble brudd i forhandlingene mellom 10 av 22 fagforeninger i kirkelig sektor og KA (Arbeidsgiverorganisasjonen for kirkelige virksomheter.

Det viktigste kravet til fagforeningene er å bevare dagens lønnsnivå for nyansatte prester. KA på sin side, avviser at deres krav innebærer kutt i prestelønningene.

– Uakseptabelt

Kristian Mollestad i Unio KA leder forhandlingene fra de streikendes side og har vært klar på at partene står langt unna hverandre. Nå kaster Unio-leder Ragnhild Lied seg inn i diskusjonen.

– Det er uakseptabelt at KA har satt prester, diakoner og andre kirkelige ansatte i en situasjon der vi måtte gå til streik, nå rett før jul og i koronatiden, sier hun i en melding til Vårt Land.

Hun er opptatt av at kirken står i en rekrutteringskrise. Det å sørge for at kirken er en attraktiv arbeidsplass, det er et arbeidsgiveransvar, ifølge Lied.

– Skal Den norske kirke kunne være til stede over hele landet framover, er det nødvendig å rekruttere flere prester. Det er et arbeidsgiveransvar. KA (Arbeidsgiverorganisasjonen for kirkelige virksomheter) må sikre at nytilsatte prester, fra neste år, får det samme lønnsnivået som dagens prester har, sier Ragnhild Lied, leder i hovedorganisasjonen Unio.

– Overrasket

KA-sjef Marit Halvorsen Hougsnæs slår tilbake mot kritikken fra Lied og Unio.

– Jeg er overrasket over at lederen i Unio blander seg inn i dette. Vi har ikke noe partsforhold til Unio sentralt, sier Marit Halvorsen Hougsnæs til Vårt Land.

Hougsnæs peker også på at det ikke stemmer at «KA har satt prester, diakoner og andre kirkelige ansatte i en situasjon der vi måtte gå til streik», slik Lied sier.

– Det er arbeidstakerorganisasjonene som har valgt å ta i bruk streikevåpenet, og dette står de selv fullt og helt ansvarlig for. At dette skjer akkurat nå, like før jul, skyldes at oppgjøret ble utsatt fra vår til høst og at det var nå Riksmekleren hadde ledig tid, sier hun.

Uenige om bakteppet

Noe av bakteppet for streiken skyldes en avtale fra 2015, da boplikten i presteboliger ble fjernet.

Avtalen gir de fleste prester en varig kompensasjon på inntil 60.000 kroner, tilsvarende fem lønnstrinn. Ordningen gjelder for dem som var ansatt i 2015, alle som er blitt ansatt siden da og alle som ansettes før avtalen utløper 1. september 2021.

Fagforeningene ønsker at lønnsnivået videreføres, slik at også nyansatte prester sikres denne kompensasjonen. KA-sjefen har vært klar på at de som allerede har fått kompensasjon, selvsagt ikke mister denne.

– Det er viktig for oss å understreke: Selvsagt går ingen ned i lønn. De som har fått kompensasjon for bortfall av boplikt når avtalen utløper, beholder denne så lenge de står i stillingen, sa KA-sjef Marit Halvorsen Hougsnæs tidligere denne uken.

---

Streik i kirkelig sektor

  • 21 kirkelige medarbeidere er tatt ut i streik i Den norske kirke i Oslo, Bærum, Asker og Borg bispedømme.
  • 10 av 22 fagforeninger i kirkelig sektor valgte å bryte forhandlingene i hovedtariffoppgjøret i slutten av oktober. Partene møttes til mekling torsdag og fredag, men klokken 2:30 så ikke mekleren grunn til å fortsette.
  • Meklingen omfattet arbeidsgiverorganisasjonen KA og ti av i alt 22 fagforeiningar i kirkesektoren.
  • Bakgrunnen for streiken er at garantilønn for prester blir redusert med 65.000 kroner neste år, ifølge forhandlingsleder Kristian Mollestad i Unio KA, som representerer de streikende.
  • Unio KA består av Presteforeningen, Diakonforbundet, Utdanningsforbundet, Akademikerforbundet, Norsk Sykepleierforbund og Forskerforbundet
  • Neste uke vil ytterligere 12 kirkemusikere og kateketer i Creo og Kirkelig undervisningsforbund gå ut i streik.

Kilde: NRK og NTB

---

Les mer om mer disse temaene:

Eira Lie Jor

Eira Lie Jor

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion