Religion

Sunniva Gylver nekter å streike – truer med å melde seg ut av Presteforeningen

PRESTESTREIK: Presteprofil Sunniva Gylver melder seg ut av Presteforeningen hvis hun blir tvunget til å streike.

«Jeg ønsker meg et samfunn med et velregulert arbeidsliv og sterke fagforeninger, men jeg ønsker ikke streikerett for oss prester og vil selv ikke delta i streik» skriver Sunniva Gylver på Facebook.

Hun skriver videre at hun for å opptre ryddig kanskje må melde seg ut av Presteforeningen, og melde seg inn igjen i etterkant, så hun ikke risikerer å bli streikebryter.

– Jeg syns dette er veldig, veldig problematisk, sier Gylver til Vårt Land.

Gylver forteller at hun har tatt kontakt med generalsekretær i Presteforeningen Anna Grønvik, for å finne ut hva som er den beste måten for henne å unngå streik.

– Jeg er ikke en fagforeningsdame, så jeg må finne ut hva som er den ryddige og beste måten å gjøre dette på. Men hvis de sier at jeg ikke kan være medlem og unngå streik, så melder jeg meg ut, sier den profilerte presten.

https://www.vl.no/religion/2020/12/14/streikende-prester-far-kritikk-svaert-uheldig-hvis-dap-avlyses/ Jeg er helt enig...

Posted by Sunniva Gylver on Monday, December 14, 2020

Gylver skriver på Facebook at hun meldte seg inn i Presteforeningen for en del år siden under tvil, nettopp fordi hun er ambivalent til fagforeningen.

«Jeg støtter fagforening per se, og jeg setter stor pris på arbeidet som gjøres for å sikre gode arbeidsforhold gjennom vikarordninger, etterutdanning, mentorordninger osv.»

Likevel syns hun det er et for stort fokus på lønn og ubekvem arbeidstid.

«Jeg tenker ikke nødvendigvis at det er høyere lønn som vil sørge for god og bærekraftig rekruttering til presteyrket, når vi tross alt har så gode forhold som vi har her i Norge», skriver Gylver.

Kan ikke bare melde seg ut

Generalsekretær i Presteforeningen, Anna Grønvik, understreker overfor Vårt Land at foreningens lover utelukker at et medlemskap kan sies opp under pågående tarifforhandlinger, mekling eller under arbeidskonflikt.

– Bakgrunnen for en slik formulering er jo at hele fagforeningsarbeidet og avtaleverket er tuftet på kollektivets styrke. Derfor lukkes muligheten for å melde seg ut i det tarifforhandlingene åpner, sier Grønvik.

– Prest er ikke en vanlig jobb

21 ansatte i Den norske kirke ble i helgen tatt ut i streik og må legge ned arbeidet.

Gylver støtter Andreas Holm, som i et intervju med Vårt Land er kritisk til at Presteforeningen har åpnet for streik som virkemiddel.

– Man sier ikke ja til en vanlig jobb som prest, man gir et ordinasjonsløfte hvor kjernen er forkynnelse av Guds ord og forvaltning av sakramentene. At administrative oppgaver rammes, er mindre problematisk enn når streiken rammer menigheten, sier Holm.

Les mer om mer disse temaene:

Torgeir Holljen Thon

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion