– Host opp pengene selv.
Det var kort sagt budskapet statssekretær Maria Jahrmann Bjerke (H) ga Frp mens budsjettforhandlingene pågikk.
Regjeringspartiene hadde lite lyst til å bruke penger på liberaliseringer i bioteknologiloven, som de selv stemte mot i vår.
220 millioner var prislappen Helsedirektoratet anslo for å fase inn to nye tilbud i helsevesenet neste år:
- Tidlig ultralyd til alle gravide.
- NIPT-test til alle gravide med krav på fosterdiagnostikk.
Aldersgrensen for å ha rett på fosterdiagnostikk er vedtatt senket fra 38 til 35 år.
[ Regjeringen advarer mot hastverk: – Kan gå utover andre tjenester til gravide ]
Ingen penger i budsjettavtalen: Går mot forsinkelse
Uten penger ryker Helsedirektoratets fremdriftsplan for å få tilbudene om tidlig ultralyd og NIPT fullt på plass henholdsvis tidlig i 2022 og i løpet av 2021.
I budsjettavtalen som regjeringspartiene og Frp ble enige om onsdag kveld, er ingen penger satt av til formålet. Det vil ventelig bety solide forsinkelser.
Hvis ikke regjeringen bevilger penger i revidert nasjonalbudsjett til våren, kan implementeringen i ytterste fall bli et helt år forsinket.
Da vil innfasingen av tidlig ultralyd begynne i 2022 og tidligst være på plass i begynnelsen av 2023, hvis vi legger direktoratets anbefalinger til grunn.

Regjeringen har varslet forslag
Det var Frp, som sammen med den rødgrønne opposisjonen, overkjørte regjeringspartiene og sikret historiske liberaliseringer i bioteknologiloven i vår.
I etterkant bestilte regjeringen en rapport fra Helsedirektoratet om hvordan vedtak om tidlig ultralyd og den omstridte blodprøven NIPT (se faktaboks) bør innføres i helsevesenet. Den kom 18. november.
Regjeringen har varslet at den vil fremme forslag i Stortinget om hvordan den vil følge opp rapporten og vedtakene. Det er foreløpig ikke klart når forslaget kommer.
[ Frp anklager Høie for å trenere bioteknologi-liberalisering ]
Plaster på såret for Frp: Fortgang med privat NIPT
Som plaster på såret har Frp har fått forsikringer om at flere gravide skal få tilgang til NIPT-test neste år gjennom det private. Det fremgår av de såkalte «verbalene» i budsjettavtalen.
Der står det at regjeringen innen 1. april skal ha på plass en ny godkjenningsordning for private aktører som vil tilby NIPT-testen.
1. juli i år ble det lovlig med NIPT i Norge. Men private aktører må i praksis vente på godkjenningsordningen før de kan tilby testen til gravide som ønsker å betale for den.
---
Dette er saken
- Fosterdiagnostikk er undersøkelser som gir info om fosterets helsetilstand eller genetiske egenskaper. Brukes for å avdekke alvorlig sykdom eller utviklingsavvik.
- Aldersgrensen for å ha rett på tilbud fra det offentlige om fosterdiagnostikk skal senkes fra 38 til 35 år ved termin. Det påla Stortinget regjeringen i vår.
- Fra før av kan gravide ha krav på tilbud om fosterdiagnostikk hvis de har økt risiko for å få et foster med alvorlig arvelig sykdom eller utviklingsavvik.
- NIPT – «Non-invasiv prenatal test» – er en relativt ny form for fosterdiagnostikk. Blodprøven er godkjent for å påvise Pataus, Edwards og Downs syndrom.
- Stortinget vedtok i vår at NIPT skal bli tillatt for alle gravide. Til nå har den bare vært tillatt for gravide med krav på tilbud om fosterdiagnostikk.
- Motstandere av NIPT advarer om at den kan føre til et «sorteringssamfunn» når flere får den, og fordi den kan tas relativt tidlig i svangerskapet. Tilhengere vektlegger kvinners rett til informasjon, selvbestemmelse og at flere kan slippe belastningen ved å ta abort sent.
---