Politikk

Frykter Giske-exit

Trønderordførere frykter dårligere representasjon for distriktene og arbeiderbevegelsens tradisjonelle verdier hvis Giske må gå.

– Trond Giske er en av de beste politikerne vi har, fastslår Bjørn Iversen.

Ordføreren i Verdal understreker at han verken vil ta side i saken eller forskuttere at Ap-nestlederen må gå av. Men det er tydelig at han kommer til å savne Giske hvis det skjer. Det vil også Hitra-ordfører Ole Haugen:

– Da mister vi en talsperson for venstresiden i partiet og for distriktene i toppledelsen, sier han.

LES OGSÅ: Giske-saken har skadet Aps likestillingsprofil

Lovord

Mandag eller tirsdag avgjøres den «fristilte» Ap-nestlederens skjebne, skal vi tro VG. Avisen kjenner til at sentralstyret har bedt partileder Jonas Gahr Støre avgjøre om Giske må gå av innen sentralstyret samles da.

Men hva mister Arbeiderpartiet hvis Trond Giske må gå av som nestleder? Dét har Vårt Land spurt et par av Aps trønderordførere og tre kommentatorer om.

Lovordene er mange om politikeren Giske. Han beskrives som en tydelig debattant, skarp strateg, begavet nettverksbygger, stor arbeidskapasitet. Og som en maktpolitiker: «Kynisk og rå, med en frekkhet som mangler sidestykke», for å sitere politisk redaktør i Adresseavisen, Tone Sofie Aglen.

LES OGSÅ: Vennskap og politiske klikker er viktigere enn politikk i Giske-saken

Identitet

Men for de to trønderordførerne handler det kanskje mest om å føle seg representert, å kunne identifisere seg med noen i partiledelsen.

– Skiller Giske seg ut stilmessig i dagens Ap?

– Ja, det synes jeg vi kan se. Mange er bekymret for at partiet har blitt topptungt, for akademikertungt, svarer Ole Haugen.

Giske har to mellomfag selv?

– Jo, men han er ikke en sånn typisk akademiker for det. Distriktene blir også dårligere representert.

Hadia Tajik er jo fra Rogaland?

Rogaland er mer befolkningstett enn Norge nord for Dovre. I Stavanger- og Sandnes-området er folks inntekt mer på nivå med Oslo og Bærum. I resten av landet er situasjonen en ganske annen. Da kan vi ikke bare ha folk fra disse områdene, sier Hitra-ordføreren.

Også Bjørn Iversen er opptatt av Giske som «en stemme fra Midt-Norge».

Adresseavisens politiske redaktør, Tone Sofie Aglen, tegner også et bilde av en folkelig politiker,

– Jeg tror Giske har veldig god nese for hva som rører seg blant Aps velgere, og at få i Ap-ledelsen besitter det i dag. Han er en type politiker som står nærmere Ap-grasrota enn den øvrige partiledelsen, sier Aglen, som legger til:

– Han har gjennom mange år hatt tette bånd til fagbevegelsen.

LES OGSÅ: Enten Tajik eller Giske må gå av

Venstresiden

For Verdal-ordfører Bjørn Iversen handler det derimot mest om at Giske har vært en «talsmann for viktige verdier i arbeiderbevegelsen»:

Han er godt forankret i den ideologien og samfunnsforståelsen som jeg har tilbrakt hele mitt liv i.

Hva legger du i det?

– Jeg har 30 år bak meg i fylkes- og lokalpolitikken, og mer enn 20 år bak meg som tillitsvalgt. Jeg er sosialdemokrat. Det jeg mener å si, er at Giske har vært en talsmann for viktige verdier i arbeiderbevegelsen. Han har en forståelse av maktforhold i samfunnet, behovet for aktiv utjevningspolitikk, en sterk fellesskole og en aktiv næringspolitikk der det offentlige samarbeider med det private på en måte høyresiden ikke forstår. Han har vært en stemme for fagbevegelsen og store deler av partiet som jeg er opptatt av at ikke må vekkes.

Nationens trøndelagsbaserte kommentator, Kato Nykvist, tror en Giske-exit vil bety at «det som populært kalles venstrefløyen mistet frontfiguren sin».

– Da oppstår et maktvakuum. Det kan virke splittende, særlig tilhengerne opplever ham som offer for maktspill, sier Nykvist.

Denne fløyen skiller seg blant annet ut i syn på fagbevegelsens innflytelse i Ap og EU-spørsmålet, mener Nykvist. De er EU-motstandere og til dels EØS-kritikere, ifølge ham, selv om skillene ikke er like tydelige.

BERIT AALBORG: «Valget mellom Tajik og Giske bør være opplagt»

Feil bilde

Frittstående politisk analytiker, Aslak Bonde, er helt uenig i at Trond Giske er venstresidens mann.

– Giske og folk rundt ham har vært ekstremt flinke til å pleie et bilde av seg selv som venstresidens mann, en ekte arbeiderrepresentant som står opp mot Oslo-eliten. Det er et resultat av omdømmebygging, ikke realiteter, sier han.

Han stikker seg ikke ut i noen politiske saker?

– Jeg vil heller si at han står på høyresiden enn venstresiden i partiet. Han ivrer ikke for høyere skatter. Han er dessuten veldig tydelig i sin støtte til delen av LO som er for industri, olje og gass, som utgjør et høyre/venstre-skille.

Torsdag skrev Vårt Land om påstander om fløykamp mellom en høyre- og en venstreside i Ap. Kilder vi snakket med sa at Giskes miljø liker å omtale seg som venstreside, men mest holdes sammen av vennskap og bekjentskap fra EU-striden i arbeiderbevegelsen.

Heller ikke i EU-spørsmålet, kan Giske i dag sies å tilhøre en venstreside, mener Aslak Bonde:

– På 90-tallet var det å være mot EU et radikalt venstresidestandpunkt. I dag er det EØS-skepsis som er det. Og Trond Giske er en beinhard EØS-forsvarer.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk