Nyheter

Hyller Tajik for å ta jentenes parti

Giske-saken har skadet likestillingsprofilen til Ap, mener flere feminister. De mener Hadia Tajiks høytlesing av varslinger som et viktig signal i motsatt retning.

– Jeg tror denne saken er veldig skadelig for Arbeiderpartiets omdømme som likestillingsparti.

Ap-veteran og kvinnesaksforkjemper Gro Balas (67 år) frykter konsekvensene av Giske-saken, som har dominert mediebildet de siste ukene. Flere kvinner har varslet om upassende oppførsel fra Ap-nestlederen.

Kommentator i Dagbladet, Marie Simonsen, mener Ap liker å kalle seg for et likestillingsparti. Det gjør partiet sårbart for «slike avsløringer»:

– Det blir særlig skadelig når det viser seg at det kan være en ukultur som har pågått over lengre tid. Folk har visst, men ikke gjort noe med det. Giske og mektige menn har vært viktigere enn disse jentene. Det er ikke pent.

LES OGSÅ: Maktkampen i kjølvannet av Giske-saken handler mindre om politiske motsetninger, og mest om vennskap og gamle klikker.

Berømmer Tajik

Likevel øyner Balas håp: På Aps sentralstyremøte tirsdag skapte Hadia Tajik brudulje da hun leste fra to av varslene mot Giske. Balas mener at Tajik har spilt en viktig rolle som støttespiller for varslerne:

– Tajik har vist at i dette partiet står man solidarisk på de svakes side.

Hun får støtte fra kvinnesaksveteran Torild Skard:

– Det har sjenert meg at det ikke ble konkretisert hva varslene dreier seg om. Jeg ble så glad da Hadia Tajik stod fram med det som er et fundamentalt kvinnekrav om anstendig behandling og rettigheter. Uten å bli konkret, kan man ikke handle. Ingen gir kvinner rettigheter hvis de ikke krever det selv, slår hun fast.

Gro Balas frykter det kan ta lang tid før Ap vinner tilbake tilliten:

– Men så lenge man velger riktig saker og standpunkt i likestillingspolitikken, skal det gå bra. Jeg har betalt min medlemskontingent.

Hun tror «gode krefter over hele landet» vil forsvare Aps rolle som likestillingsparti.

LES OGSÅ: – Enten Tajik eller Giske må gå av

Kvinneforkjemper

Gro Balas har vært aktiv i kampen for kvinners rettigheter store deler avsitt liv – først i LO, så i Ap. Tidlig i 20-årene ble hun valgt inn i Oslo Aps kvinneutvalg og deretter som nestleder i Kvinnesekretariatet.

– Med Gro Harlem Brundtland i front gjennomførte vi mange reformer som kvinnebevegelsen jobbet for, særlig for kvinners økonomiske frihet. Arbeiderpartiet ble likestillingspartiet over alle likestillingspartier, sier Balas, og legger til:

– Fremdeles er majoriteten av velgerne til Ap kvinner. Man skal absolutt ikke undervurdere hvor viktig dette er for partiet.

Hun er stolt over at Ap har gått foran med kvotering av kvinner også internt i partiet.

Historiker Gro Hagemann mener derimot at Aps rolle som et likestillingsparti er en sannhet med modifikasjoner.

– Ap kan ikke alltid sies å ha vært et foregangsparti for likestilling. Første halvdel av 1900-tallet hadde partiet flere saker der de kom i «klæsj» med liberale feminister og kvinnesakskvinner. Men fra midten av 1960-tallet har partiet vært et av de sterkeste kvinnepartiene i Norge, sier Hagemann.

Likestillingsforkjemper Torild Skard synes imidlertid ikke at Ap alltid har vært best i klassen de siste tiårene. I den tidligere SV-politikerens øyne, vannet Ap ut kvinnekonvensjonen da den skulle gjøres til norsk lov på 70-tallet, for å nevne noe. Skard mener Aps stolteste øyeblikk er Gro Harlem Brundtlands såkalte «kvinneregjering» og partiets kvoteringsvedtak som ledet opp til det:

– Sammenlignet med de borgerlige partiene, har Ap vært mer progressive. Men det betyr ikke at det er samsvar mellom ord og handling. Det har vært et problem i likestillingskampen hele mitt liv.

LES OGSÅ: Støre skjerper tonen mot Giske

Mannsbastion

Skard mener at forestillingen om Norge som likestillingsland, og Ap som likestillingsparti, tilslører «problemene». Disse spørsmålene har alltid handlet om «makt, status og ressurser».

Hun mener Ap alltid har vært et mannsdominert parti, og at Ap ikke har gjort et helhjertet forsøk på å endre maktstrukturene i partiet etter Brundtland. I dag er alle partilederne på venstresiden menn.

– Nå har vi den groteske situasjonen at de tre kvinnelige partilederne er på borgerlig side. Selve regjeringen deres har god kjønnsbalanse, men ser du på rådgiverne og statssekretærene så er det i overveldende grad menn.

Kvinnesaksforkjemperen gleder seg over Metoo-kampanjens gjennomslag, men er er opptatt av at seksuell trakassering primært ikke handler om sex, men om makt. Da er det ikke retningslinjer, men skolering og organisering for å endre maktfordelingen som gjelder.

– Her har jeg vært en del skuffet over Ap, sier Skard.

BERIT AALBORG: «Hvis Ap velger Giske foran Tajik, gjør de en tabbe»

Partiet først

Ap har hatt en ukultur og satt partiet foran enkeltmenneskene som varsler. Dét er inntrykket mange sitter igjen med nå, tror Dagbladets Marie Simonsen:

Giske har blitt kalt inn på partisekretær Raymond Johansens teppe tidligere, uten at det ble ryddet opp i. Støres første uttalelser ga inntrykk av at han trodde på Giske. Hadia Tajik fant det nødvendig å stå opp for varslerne som hun nå gjør, fordi hun frykter at det skal feies under teppet igjen.

Dette gir et dårlig bilde av partikulturen, mener Simonsen:

– Mange utenfor legger merke til at Tajik får masse kritikk for å være illojal mot partiet. Det gir inntrykk av at det er viktigere enn å støtte jentene og rydde opp.

Metoo-kampanjen har vist «at dette foregår overalt», understreker kommentatoren. Hun mener Giske-saken i seg selv er ikke egnet til å ødelegge Aps rykte. Det er håndteringen av den både før og nå som er avgjørende.

Leder i Aps kvinnenettverk, Anniken Huitfeldt, hadde ikke tid til å kommentere saken. Heller ikke Hadia Tajik ønsket å la seg intervjue.

Les mer om mer disse temaene:

Mattis C. O. Vaaland

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter