Politikk

– Lite, men viktig

Jonas Gahr Støre ser på KrF som et potensielt vippeparti i stortingsvalget 2017, tror forsker Pål Ketil Botvar. Han mener invitasjonene til samarbeid blir stadig tydeligere.

– Støre har lenge signalisert at han er interessert i å samarbeide med KrF. Dette er kanskje et skritt nærmere en enda tydeligere invitasjon, sier Pål Ketil Botvar, forsker II ved Institutt for kirke-, religions- og livssynsforskning (KIFO)

Han mener kjemien mellom de to partilederne kan bli en viktig faktor.

– Hareide har gitt uttrykk for at samarbeidet med Arbeiderpartiet under Støre er enklere enn det har vært tidligere.

Småparti

På Vårt Lands siste partibarometer får KrF en oppslutning på 4,4 prosent. Det er farlig nær sperregrensen.

– Hvorfor er store Ap interessert i å samarbeide med et så lite parti?

– Det som gjør KrF interessant, er at det ligger i sentrum. De samarbeider både til høyre og venstre og er opptatt av å være blokkuavhengige. Dessuten kan de komme på vippen etter neste valg og dermed ha en avgjørende rolle når det gjelder hvem som skal sitte i regjering.

LES MER: Støre gjør døren høy for småpartiene

Historisk

Botvar understreker at et samarbeid mellom KrF og Ap i seg selv ikke er unikt.

– KrF har samarbeidet med Ap ved flere anledninger mens de begge har vært i opposisjon, men hvis de skulle ende opp i et regjeringssamarbeid vil det være historisk.

– Tror du det kan skje?

– Det er veldig vanskelig å si og avhenger selvfølgelig av valgresultatet, men gitt at KrF kommer på vippen, og Frp blir store nok til at Ap må søke samarbeid med andre for å kunne danne regjering, så ser jeg ikke at det er så mange flere hinder igjen, sier Botvar.

LES MER: Fra blått til rødt

Verdispørsmål

Han er enig med Støre i at uenighet rund verdispørsmål om blant annet bioteknologi og obligatorisk refleksjonstid før abort, ikke vil skape store problemer.

– Disse sakene er ikke enkle, men de er heller ikke så store og vesentlige. Spesielt for Ap er ikke dette så viktige saker.

Han mener dessuten at de to partiene har kommet nærmere hverandre de siste årene.

– Ap under Støre er litt mer opptatt av spørsmål som KrF er opptatt av. De har mye felles tanker når det gjelder velferd og ansvar for de svake.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk