Politikk

Møter KrF-lavmål etter pappa-pausen

KrF får sin dårligste oppslutning på to år i Vårt Lands ferske gallup. Støtteparti-rollen belaster partiet, mener valgforsker.

Bilde 1 av 3

I kjølvannet av bråket rundt Knut Arild Hareides Pride-deltagelse faller KrF fra 5,4 til 4,4 prosents oppslutning på målingen Norstat har gjort for Vårt Land. Et slikt valgresultat ville blitt KrFs dårligste stortingsvalg noen sinne.

Hareide var tilbake fra lengre pappaperm for halvannen uke siden, og KrF-lederen får nå utfordringer i fanget:

– Det har vært en tendens lenge at KrF sliter med å holde nivået fra de forrige valgene. De siste 12 månedene har partiet ligget under valgresultatet fra 2013 på et snitt av målingene. Det er ikke et godt nivå for KrF, sier Bernt Aardal, valgforsker ved Universitetet i Oslo.

Farlig nær

Aardal påpeker at endringen i KrFs oppslutning ligger innenfor feilmarginen, men at partiet nå ligger farlig nær sperregrensen. På denne tiden neste år kan sommerukene være preget av valgkamp for Hareide og de andre partitoppene.

– Risikerer KrF å befinne seg i en kamp mot sperregrensen ved stortingsvalget i 2017?

– Den diskusjonen hadde man også foran forrige valg. Om man tar hensyn til feilmarginen i denne målingen, kan KrF reelt sett ligge under sperregrensen. Det er ikke et trygt nivå for partiet, sier Aardal.

– Hva ville et valgresultat på 4,4 prosent betydd for KrF?

– Vi må tilbake til før KrF ble et landsomfattende parti for å finne et dårligere valgresultat. En slik oppslutning ville vært KrFs dårligste ved et stortingsvalg noen sinne, og dét er nok noe partiet er bekymret for, sier Aardal.

LES OGSÅ:

Sårbar situasjon.

Målingen er tatt opp da det var solid oppmerksomhet rundt KrF-leder Knut Arild Hareides deltakelse i paraden Oslo Pride. Hareide deltok for å vise støtte til LHBT-miljøet etter terrorangrepet i Orlando.

Men avgjørelsen vekket også sterke reaksjoner – både positive og negative – i KrFs egne rekker. Aardal mener at utslagene i målingen er for små til å fastslå om det er en sikker sammenheng mellom Pride-deltagelsen og partioppslutning.

– Samtidig er KrF i en sårbar situasjon hvor det ikke skal store forandringer til før det merkes, sier han.

Samarbeidspartiene sliter

Også Venstre har grunn til å være bekymret. I målingen faller partiet under sperregrensen til en oppslutning på 3,5 prosent (-0,6). Trine Skei Grandes parti sliter med voldsomme lojalitetsproblemer. Kun 39 prosent av de som stemte Venstre i 2013 oppgir at de ville gjort det igjen.

– På denne målingen er Venstre virkelig ute å kjøre, konstaterer Aardal.

– Viser dette en slitasje på samarbeidsmodellen til KrF og Venstre?

– Bak det å bli støtteparti for regjeringen lå nok et ønske om å kunne markere egen politikk. Men verken for KrF eller Venstre har dette gitt velgeruttelling. Modellen har nok vel så mye vært en belastning som en fordel, sier Aardal.

LES OGSÅ:

Ikke alarmsignal

KrFs nye generalsekretær, Hilde Frafjord Johnson, sier at Vårt Lands meningsmåling ikke får alarmklokkene til å ringe i partiet. Hun peker blant annet på at svingningene er innenfor feilmarginen.

– Vi har også hatt andre gode målinger i det siste, sier Frafjord Johnson.

 Hva ville et valgresultat på 4,4 prosent betydd for KrF?

– KrF har selvfølgelig helt andre ambisjoner enn dette.

– Hvilke mål har dere for oppslutningen ved det kommende stortingsvalget?

– Valget er først i september neste år, og vi har ikke kommet så langt at vi har satt oss et mål. Det vi vet er at grunnfjellet vårt er blant de mest trofaste i landet. Utover det er vi opptatt av å se på hvordan partiet skal få nye verdiorienterte velgere, avslutter Frafjord Johnson.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk