Politikk

Gjør døren høy for småpartiene

Ap-leder Jonas Gahr Støre vil holde døren til politisk samarbeid åpen for alle partier. I sommer har han lest Kristelig Folkepartis stortingsprogram.

Bilde 1 av 3

– Fra den dagen da jeg ble leder i Arbeiderpartiet har det vært snakk om denne såkalte flørten mellom Knut Arild og meg. Jeg spør meg selv hvor det kommer fra. Ser vi plutselig en vei som ennå ikke er gått opp? Står vi nå ved en historisk korsvei? spør Jonas Gahr Støre, leder i Arbeiderpartiet (Ap).

I praktiske tursko og regnjakke har han invitert på omvisning i den sørlandske skjærgården, ikke langt fra egen hytte. Selv om han den siste måneden har hatt ferie her, betyr ikke det fravær av politikk.

– Jeg har tatt meg tid til å lese KrFs utkast til nytt partiprogram i sommer. Der er det mye en Ap-politiker kan kjenne seg igjen i, sier han.

LES MER: – Støre blir stadig tydeligere i invitasjonen sin til KrF

Søker bredt

I to år har politiske kommentatorer spekulert i hvem som blir Aps samarbeidspartnere i og etter stortingsvalget i 2017.

Om igjen og om igjen har Støre måttet svare på om hvem han ser for seg at kan bli med på et regjeringsskifte.

Om igjen og om igjen har Støre sagt at han holder alle dører åpne. For ham er et bredt samarbeid viktig.

– Selv om Ap får høy oppslutning så vil jeg søke et større samarbeid. Det vil nok noen i vårt parti heve brynene til, men jeg mener det er en mer inkluderende måte å styre Norge på.

– Er ikke det lett for deg å si når du sitter med en oppslutning godt over 30 prosent? Da er det vel storebror som bestemmer?

– Det er klart oppslutning må reflekteres i resultat, men jeg mener at et samarbeid er nødvendig selv om man er store.

LES MER: Ap og KrF med felles likestillingspakke

KrF-flørt

Selv om Støre søker bredt, er det tilnærmingen til Kristelig Folkeparti og forholdet til partileder Knut Arild Hareide som har fått mest oppmerksomhet i jakten på Aps fremtidige partnere.

– KrF er kanskje det partiet jeg mener det er minst grunn til å lukke døren for.

– Betyr det at KrF er det partiet du aller helst vil samarbeide med?

– Ap vil bytte ut den blåblå regjeringen. Vi har vist gode resultater med Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti, men jeg lukker ikke døren til noen av de øvrige partiene på Stortinget. Og det er ingen hemmelighet at jeg vil ha et godt samarbeid med KrF, ja, fordi mulighetene for god politikk er så mange.

– Men er KrF øverst på listen over samarbeidspartnere?

– Nei, altså, jeg holder alle dører...

– Men det er jo indirekte det du sier når du omtaler dem som det partiet det er minst grunn til å lukke døren for.

– Du får tolke det som du vil, smiler Støre.

LES MER: Ap kan ikke segle på arbeidsløshet

Verdivalg

Forslag vedrørende bioteknologi, obligatorisk refleksjonstid før abort og foreldrekonstellasjoner med mer enn to, har tidligere blitt pekt på som mulige kjepper i de politiske hjulene til KrF og Ap.

– Jeg er sikker på at KrF og Ap kan enes om verdispørsmål, sier Støre.

– Men dere er uenige om mange av dem.

– Respekterer man hverandre kan vi håndtere de vanskelige sakene. Det er lettere å finne løsninger på enkeltsaker når vi først anerkjenner verdigrunnlaget og synes på helheten.

LES MER: Sentrum drar Ap til venstre

– Velger seg Frp

Selv om KrF beveger seg i retning av Ap, mener Støre å merke seg at Venstre, regjeringens andre støtteparti foreløpig fortsatt vil støtte den sittende regjeringen. Det mener han er synd.

– Jeg mener at vi har en viktig og uprøvd mulighet til samarbeid på flere området. Så registrerer jeg at Trine Skei Grande velger seg Frp, men jeg ser på politikkens muligheter og lukker ikke døren.

Støre mener det finnes flere lokale eksempler på at også et slikt samarbeid kan være lønnsomt.

– Når jeg ser hva Ap, KrF og Venstre får til i Bergen, så skal ikke jeg være den som sitter og sier at vi ikke kan klare det på landsbasis.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk