Mener anbudsmareritt kan unngås

Anbudsreglene gjorde at kirken i Tingvoll så seg nødt til å bruke en tilbyder som gjorde uopprettelig skade. Eksperter foreslår i stedet å utvikle egne byggmiljøer.

En av Norges best bevarte middelalderkirker står som et eneste stort mysterium i norsk kirkehistorie. Gangene er lange og teoriene er mange. Tingvoll kirke
Kirkeverge i Tingvoll, Marit Linberg, viser fram muren på Tingvoll kirke der firmaet Kulturminnecompagniet sommeren 2016 brukte vinkelsliper og betongsliper for å få av belegget på muren. Dermed fjernet de meiselmerker og reduserte den kulturhistoriske verdien på bygget.
Grubleseminar, april 2010. Jon Bojer Godal.
Det kan være naturlig å tenke seg at det for kirkenes del ble opprettet en bygghytte i hvert bispedømme, sier Jon Bojer Godal.
Publisert Sist oppdatert

Lovbrudd som det i Tingvoll, der selskapet Kulturminnecompagniet ble dømt for uopprettelig skade på steinkirken fra 1100-tallet, er en konsekvens av anbudspraksisen, mener Jon Bojer Godal. Han har i mange år formidlet håndverkstradisjoner og kunnskap om gamle teknikker, og mener praksisen der arbeid på kirker med verneverdi legges ut på anbud, er en trussel mot norsk bygningsarv.

– Jeg mener det er en feiltolkning av lover som gjør at kirkelige fellesråd føler seg presset til å legge arbeider på verneverdige kirker ut på anbud. Det er faktisk i strid med kulturminneloven, sier Godal.

LES OGSÅ: Håndverksmiljø er bekymret

Subscribe for full access

Get instant access to all content

Powered by Labrador CMS