Nyheter

Håndverksmiljø er bekymret

Slik anbud praktiseres, baner det vei for firmaer som hopper bukk over faglig fordypning og arbeiderrettigheter, mener håndverkere.

Torgeir Moslet som er tømrer og driver firmaet Tradisjonsbygg Trondheim, frykter at miljøet av entreprenører og håndverkere med kompetanse på gamle bygninger, kan bli undergravd av aktører som legger mindre vekt på å opparbeide seg kompetanse og mer på å vinne anbud. Moslet understreker at det å ta vare på nasjonal kulturhistorie krever kunnskaper og ferdigheter man opparbeider over lang tid.

– Det er en type fordypning som ikke gir stor avkastning. Ofte ligger en idealistisk interesse bak, sier han.

Moslet er svært kritisk til at Kulturminnecompagniet får fortsette med kulturminner etter at selskapet ble dømt i Nordmøre tingrett for uopprettelige skader på Tingvoll kirke.

– Det som skjedde der, var en varslet katastrofe. Det er en tragedie at Bård Strømgren og Kulturminnecompagniet slapp inn på markedet igjen etter Tingvoll, sier Moslet.

Papirer og praksis

Vidar Sagmyr driver Byggebransjens uropatrulje, et initiativ i bransjen i Trondheim. Han mener at en nasjonal aktør bør ha ansvaret for å reparere kulturminner, fordi det ikke alltid er lett å skille kompetente aktører fra mindre seriøse bare ut fra anbudspapirer. Moslet mener at det aller viktigste å gjøre noe med, er kompetansen hos bestillerne. Hvis den som bestiller ikke har god nok greie på hva som kreves, får det ofte triste følger, mener han.

LES MER: Firmaet er dømt for å påføre uopprettelige skader på middelalderkirke. Nå skal de restaurere en ny

Konkurranse

Noe av det Kulturminnecompagniet blir kritisert for, er at selskapet bruker arbeidskraft fra Litauen. Under arbeidene på Tingvoll kirke benyttet Kulturminnecompagniet to litauiske murere. Den ene snakket ikke norsk, og den andre hadde svært dårlige norskkunnskaper, ifølge dommen fra Nordmøre tingrett. Tingvoll kirkelige fellesråd hadde satt som krav i anbudet at språket på byggeplassen skulle være norsk. En norsk murer var anleggsleder og en norsk maler var anleggsbas. Ifølge dommen var det Kulturminnecompagniets leder, Bård Strømgren, som foreslo at anleggslederen skaffet vinkelsliper og to typer betongslipere, fordi arbeiderne slet med å få av belegget på muren.

Strømgren avviser at han foreslo å bruke vinkelsliper.

– I en utprøvingsfase ble flere teknikker testet, også en type betongsliper som jeg formidlet erfaring med til vår murmester. Det er svikten i byggeplassledelse som er den vesentligste årsaken her, sier Strømgren.

Han mener at byggebransjen i Trondheim har drevet en kampanje mot ham og firmaet i flere år. Strømgren sier at Kulturminnecompagniet har tatt lærdom og gjort nødvendige tiltak der det sviktet i arbeidet på Tingvoll kirke.

– Det er åpenbart vanskelig for enkelte å forholde seg til anbudspraksisen i offentlige innkjøp og den konkurransesituasjonen som følger av dette, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter