‘Kom og spis’

Det fascinerende med Jesus da han vandret rundt på jorden, er hans jordnærhet og hverdagslige væremåte, kombinert med hans overveldende herlighet og allmektighet som Guds sønn.

Publisert Sist oppdatert

«Kom og spis!» Hvem av oss har ikke blitt kalt inn til måltid av en mor eller far når det var tid for å bryte av leken og få i seg litt mat. En hverdagslig og alminnelige hendelse. Men like fullt så viktig. Under måltidene deler familien fellesskapet. Man snakker om det man har på hjertet. Spør, og får råd. Mangt et livsviktig innspill har blitt levert over et dekket bord.

Ikke få ganger gjennom evangeliene leser vi om hvordan Jesus inviterer til bords for å spise og drikke. Han brukte en liten, enkel gutt med en matpakke til å mette 5.000 menn, foruten kvinner og barn. Han møtte den samaritanske kvinnen ved brønnen, han samles disiplene til måltid før han gikk til Golgata. Etter sin oppstandelse spiste han med Emmausvandrerne, og her i dagens tekst, møter han disiplene etter en frustrerende natt på fiske. De hadde ikke fått noe. Jesus ber dem kaste garnene ut på andre siden. Da fylles båtene med fisk! Jesus gjør et under. Og så ber han dem på mat. Og når de spiste forsto disiplene at det var Mesteren. Han delte av sin guddommelighet med dem over litt brød og noen stekte fisk.

Det overnaturlige, sammen med det naturlige. Slik er Jesus. «Kom med fiskene dere har nettopp fikk, sa Jesus, og tilberedte måltid for sine slitne disipler. Men først hadde han fylt båtene deres til randen med fisk!

For å lese saken må du være abonnent

Bestill abonnement her

KJØP