Klima

Unnskyldte overgrep fra kirkens menn

Det var følelsesladde scener da Australias statsminister Scott Morrison mandag beklaget til barn som er blitt utsatt for seksuelle overgrep i institusjoner og organisasjoner.

Scott Morrison (50) har bare vært statsminister i to måneder, etter at han beseiret sittende statsminister Malcolm Turnbull i en bitter lederstrid i Det liberale partiet i øystaten.

Pinsevennen Morrison er den første statsminister på langt tid som profilerer sin kristentro, men er møtt med kritikk for negativt syn på homofile ekteskap – og for at han åpner for å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad og flytte Australias ambassade dit fra Tel Aviv.

Overgrep i stort omfang

Mandag var det sterke følelser i sving da den ferske, konservative statsministeren på vegne av den australske regjeringen kom med en formell beklagelse til dem som har blitt utsatt for seksuelle overgrep på offentlige institusjoner som barn.

– Dette ble begått av australiere mot australiere. Fiender i våre rekker, fiender i våre rekker, sa en beveget Morrison i den TV-sendte talen, som kom i kjølvannet av rapporten fra en granskingskommisjon om seksuelle overgrep mot barn i australske institusjoner og organisasjoner.

– Vi sviktet dem, vi forrådet dem, og det vil alltid være vår skam, la han til.

Mørkt katolsk kapittel

For den dypt troende Morrison må det ha vært ekstra smertelig at kristne institusjoner har vært i sentrum av overgrepsskandalen som har rystet Australia. Siden 1980 har nesten 4.500 personer meldt fra om tilfeller av seksuelle overgrep mot barn i 1.000 katolske institusjoner og 93 katolske kirker.

Ofrene har i gjennomsnitt vært i 10–11-årsalderen. Over 90 prosent av de overgrepsanklagede er menn.

Erkebiskop Philip Wilson i Adelaide ble i mai dømt for ikke å ha meldt fra til politiet om at han kjente til en prest som gjorde gjentatte overgrep mot to altergutter.

LES OGSÅ: Tiltale mot kardinal

Pinsevenn flagger troen

Mens det er en tydelig sekulær utvikling i Australia, er Scott Morrison en evangelisk kristen som tilhører den raskt voksende pinsebevegelsen. I jomfrutalen i parlamentet i 2008, pekte han på kristendommen som fremste drivkraft for sin tjeneste:

– For meg er troen personlig, men konsekvensene er sosiale, ettersom personlig og sosialt ansvar står sentralt i det kristne budskapet, sa Morrison.

Han er vokst opp i en troende familie, og både kona Jenny og de tre barna er aktive i Sydneys største pinsemenighet, megakirken Horizon Church. Han har offentlig takket Gud for at paret omsider ble velsignet med barn etter at de i 14 år «med bitre skuffelser» forgjeves prøvde å få barn gjennom prøverørsbefruktning.

LES MER:

Knallhard asylpolitikk

Som statsråd for innvandring og grensebeskyttelse fra 2013 til 2014 vakte Morrison oppsikt med en svært restriktiv og aggressiv politikk for å stanse båter med asylsøkere på vei mot Australia.

Spesielt ble det kritikk etter et båtforlis med mange omkomne i australsk farvann, da Morrison sa det var urimelig at australske myndigheter skulle støtte pårørende økonomisk så de kunne reise til begravelsene.

Som statsminister må han nå finne en løsning på det følsomme spørsmålet om barn som er blitt værende i årevis på interneringssentre på øyene Manus og Naurau.

LES OGSÅ:

Ambassade til Jerusalem?

Oppsikt vekker det også at Morrison har hatt samtaler med Israels statsminister Benjamin Netanyahu om mulig flytting av den australske ambassaden til Jerusalem, som tredje land etter USA og Guatemala. Saken spilte rett inn i et viktig suppleringsvalg i Wentworth i helgen, der partikollegaen Dave Sharma som ivrer for ambassadeflytting gikk på et katastrofalt nederlag.

Statsministeren må dessuten tåle sterk kritikk fordi regjeringen nekter å følge FNs klimapanels anbefaling om å fase ut kullkraft innen 2050. Australia dekker 60 prosent av energibehovet med kullkraft, kull er landet største eksportartikkel og sysselsetter 50.000 ansatte.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima