Nyheter

Historisk tiltale

Kardinal George Pell er den øverst rangerte katolske presten som tiltales for overgrep. Talsmenn for overgrepsofre kaller tiltalen mot Pell «et vendepunkt i håndteringen av overgrep i Den katolske kirke».

– Dette kan endre håndteringen av overgrepsskandalene globalt. Den australske regjeringen har gitt Den katolske kirke samme behandling som andre institusjoner, og behandler dens ledere som alle andre borgere, står det i en uttalelse fra nettverket BishopAccountability.org, som undersøker overgrepssaker i kirken.

Tiltalt

George Pell ble i juni i fjor siktet for «historiske seksuelle overgrep» som skal ha skjedd mens han var erkebiskop i Melbourne fra 1996 til 2001. Nå har en australsk domstol konkludert med at det foreligger nok bevis til å tiltale kardinalen. Noen av de mest alvorlige anklagene har imidlertid falt bort på grunn av manglende vitnekredibilitet og for lite bevismateriale.

George Pell avviser alle anklagene mot ham, og har erklært seg «ikke skyldig» siden rettsprosessen begynte i fjor.

George Pells advokat, Robert Richer, mener kardinalen blir brukt som syndebukk for Den katolske kirkes håndtering av overgrep.

– Anklagene er enten et resultat av psykiske problemer, eller rent oppspinn for å straffe kardinalen for ikke å ha gjort nok for å hindre andre i å utføre pedofile forbrytelser. Kardinalen blir brukt som et symbol på tilliten Den katolske kirke har brutt, sier Richer, ifølge den franske avisen Le Monde.

Seier for domstolen

Siden omfanget av overgrep i Den katolske kirke ble offentlig kjent på begynnelsen av 2000-tallet, har kirken blitt kritisert for å håndtere sakene internt i stedet for å bringe dem til det offentlige rettssystemet. Kritikere peker på en kultur der biskoper får beskjed om å dysse ned overgrepsskandaler i stedet for å politianmelde dem. Dette var blant annet tilfelle i USA, der erkebiskopen av Boston mellom 1994 og 2002 utbetalte erstatning til overgrepsofre av mer enn 70 prester uten å anmelde sakene til myndighetene.

LES OGSÅ: Lukket rett i overgrepssak

Ikke unik

– Det er rystende å se hvordan overgrepssakene har blitt behandlet av Den katolske kirke tidligere. Man har forflyttet prester og holdt sakene skjult for offentligheten, sier Georg Fredrik Rieber-Mohn. Han er tidligere høyesterettsdommer og leder i fagetisk råd i Den katolske kirke.

Talsmenn for overgrepsofrene mener derfor det er en seier at Pell blir tiltalt i en domstol, og ikke bare prosedert i Vatikanets eget rettssystem.

Rieber-Mohn avviser imidlertid at saken mot George Pell er et vendepunkt.

– Hvis Den katolske kirke i Norge får vite om et straffbart seksuelt overgrep, blir dette anmeldt til politiet. Det er retningslinjer vi følger her til lands, som også er i tråd med de gjeldende retningslinjer fra Vatikanet. Rettsaken mot George Pell er derfor ikke den første mot katolske geistlige som behandles av det ordinære rettsapparatet, sier han.

At det likevel er relativt få domfellelser i denne typen saker, mener Rieber-Mohn kan forklares ut i fra foreldelsesfrister og manglende bevismateriale.

LES OGSÅ: Paven nektar å be urfolk om orsaking

Ofte foreldet

– Da biskop Georg Müller i Trondheim ble anmeldt for overgrep mot en mindreårig, var saken foreldet etter norsk lov. Derfor håndterte Den katolske kirke saken selv, og sendte ham til Tyskland. Men hvis saken ikke hadde vært foreldet, ville den nok ha ført til tiltale for en norsk domstol, som en hvilken som helst annen overgrepssak, sier Rieber-Mohn, og får støtte av advokat og katolikk Håkon Bleken.

– Alle som oppholder seg i Norge er underlagt norsk lov, også katolske prester. Men overgrepssaker er gjerne vanskelig å føre bevis for, det er gjerne ord mot ord. Ofte er det snakk om påståtte hendelser fra lang tid tilbake, slik tilfellet er for Pell. Da skal det mye til før bevisene er tunge nok til en domfellelse, sier han.

Men selv når det offentlige rettssystemet ikke har mulighet til å felle en dom, kan Den katolske kirke ta affære.

– Hvis mange personer anklager en prest for denne typen forbrytelser, vil Den katolske kirke gjøre noe med vedkommendes rolle i kirken, og kanskje ta fra ham jobben, selv om det ikke foreligger en dom, sier Bleken.

LES OGSÅ: Tre pavar: Orsak, orsak, orsak

Les mer om mer disse temaene:

Ingeborg Bergem

Ingeborg M. Bergem

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter