Nyheter

Bård Mæland er ny styreleder for Sjømannskirken

SJØMANNSKIRKEN: Lørdag valgte Sjømannskirken Bård Mæland til ny styreleder. Han peker på at Sjømannskirken merker særlig godt at tidene er omskiftelige, og ser fram til å ta ansvar i en mangslungen og kompleks organisasjon.

Bård Mæland var innstilt som eneste kandidat til vervet, og ble valgt ved akklamasjon under Sjømannskirkens generalforsamling lørdag. Jørn-Henning Theis hadde varslet at han ikke ønsket gjenvalg som styreleder.

Mæland forteller at det har vært nyttig å være med under generalforsamlingen og lytte seg inn på hvor engasjementet og diskusjonene går, og treffe prester, andre ansatte og frivillige som er engasjert rundt om i hele verden i Sjømannskirkens arbeid.

– Det er en organisasjon med stor aktivitet og mange engasjerte, som har alle de problemstillingene man kan tenke seg når man opererer i hele verden, som kulturspørsmål, valatuakurser og sikkerhetsspørsmål, sier Mæland.

Å være kirke i verdens hverdag synes jeg er en fantastisk visjon

—  Bård Mæland, nyvalgt styreleder for Sjømannskirken

Omskiftelige tider

Han ser at vervet er omfattende.

– Det er en organisasjon med stor aktivitet og mange engasjerte, og som hele tiden er på leting etter og reflekterer over hvordan vi kan være sjømannskirke i morgen. Det er imponerende å høre om kreativitet og endringsvilje, til å se på nye behov, og vurdere om man skal redusere eller endre aktiviteten andre steder.

– Vil større veivalg og endringer prege tiden framover i Sjømannskirken?

– Jeg tror det som er en erkjennelse for styret og administrasjonen og også medarbeidere, er at vi lever i svært omskiftelige tider. Koronapandemien gjorde et innhugg i hvordan man drev Sjømannskirken, og vi ser for eksempel at både den politiske situasjonen, valutakurser og nordmenns reisevaner er i stadig endring. Dette er en organisasjon som trenger høyt nok tempo på endringer. Samtidig er det viktig å holde fast i visjonen om å være kirke i verdens hverdag. Det synes jeg er en fantastisk visjon, sier Mæland.

Vurderte flere kandidater

Mæland er rektor ved VID vitenskapelige høgskole, og har ti års erfaring som feltprest og forsker i Feltprestkorpset i Forsvaret, før han fra 2005 har vært professor og rektor ved Misjonshøgskolen og senere VID. Han er også styreleder for stitelsen Kirkens Familievern og har vært medlem av styret for Politihøgskolen.

Nominasjonskomiteen skriver i innstillingen at den hadde som første prioritet å lete etter ny styreleder, og vurderte flere kandidater.

«Etter en bred vurdering, og et dybdeintervju med den foreslåtte kandidaten, er det stor enighet om den kandidaten som presenteres», skriver komiteen, som har bestått av Marianne Uri Øverland (leder), Torger Reve, Marit Halvorsen Hougsnæs, Helge Taranrød og Margareth Glad (ansattes representant).

Erfaring med endring og strategiprosesser

Noe av det Mæland ser nyttig i den erfaring han har med seg, er at han har en kirkelig og teologisk kompetanse, at det å være feltprest i utlandet har likheter med å være sivil kirke i utlandet, at han er leder av en stor virksomhet som rektor ved VID, og også er styreleder i en annen stor organisasjon, Kirkens Familievern.

– Jeg har vært gjennom en del endringsprosesser og strategiprosesser i min tid som leder, og håper dette også kan komme styrearbeidet i Sjømannskirken til gode.

Finne måter å binde organisasjonen sammen på

For noen år siden omtalte Vårt Land arbeidsmiljøproblemer i Sjømannskirken. Mæland er ikke kjent med at det foreligger noen saker på arbeidsmiljø som er åpne nå. Han ser samtidig at Sjømannskirken i sin natur har noen sider som er utfordrende for arbeidsmiljøet.

– Mange jobber litt alene i perioder, mange er på krevende reiseoppdrag og lenge borte fra familie. Noen steder kan det sikkerhetssituasjonen være utfordrende. At man alltid jobber i små og tette team vil kunne være utfordrende, man kan også gå kjempebra.

Mæland mener det vil være viktig å finne måter å binde organisasjonen sammen på og skape tilhørighet, digitalt eller ved å møtes.

– En god måte å bygge organisasjonen på er å jobbe sammen om å utvikle kompetanse og samhandling på tvers i organisasjonen. Dette vil det være viktig for meg å stimulere til, sier Mæland.

---

Sjømannskirken

  • En frivillig organisasjon innen Den norske kirke.
  • Har 29 sjømannskirker verden rundt og ambulerende sjømannsprester i Afrika, Asia, Latin-Amerika, Øst-Europa, Midtøsten og Australia.
  • Har også sjømannsprester offshore på installasjoner på norsk sokkel, besøkstjeneste for sjøfolk, egne sjømannsprester for utenlandsstudenter og en døgnbemannet beredskapstelefon.
  • Stiftet 31. august 1864 i Bergen.
  • Følger Den norske kirkes liturgier og er under tilsyn av biskopen i Bjørgvin.

---

Vil utvikle den kirkelige tjenesten

For noen år siden omtalte Vårt Land arbeidsmiljøproblemer i Sjømannskirken. Ifølge Mæland er det ikke noen åpne saker på arbeidsmiljø som ligger åpne nå, men ser at Sjømannskirken i sin natur har noen sider som utfordrer arbeidsmiljøet.

– Mange jobber litt alene i perioder, mange er på krevende reiseoppdrag og lenge borte fra familie. Noen steder kan det sikkerhetssistuasjonen være utfordrende. At man alltid jobber i små og tette team, vil kunne være utfordrende, man kan også gå kjempebra.

Mæland mener det vil være viktig å finne måter å binde organisasjonen sammen på og skape tilhørighet, digitalt eller ved å møtes.

– Samtidig er en ambisjon å utvikle kompetanse på tvers i organisasjonen, og spesielt å utvikle måtene å utføre kirkelig tjeneste på vil være viktig for meg å jobbe videre med, sier Mæland.

To nye i styret

Generalforsamlingen valgte også ved akklamasjon seks kandidater som var innstilt til de resterende plassene i styret:

Linn Grøtberg (gjenvalg), Helge Aarseth (gjenvalg), Bjarne Hareide (gjenvalg), Merete Willumsen Haugå (gjenvalg), Kjersti Gautestad Norheim (ny) og Einar Drangsholt (ny).

Bør vurdere honorar

I sin innstilling tok valgkomiteen opp at styret ikke honoreres slik det er i dag. Komiteen har fått innspill på dette, og skriver at den mener dette bør vurderes. Selv om komiteen anser seg som rette forum for å foreslå nivå på honorarer, mener den at det først bør foregå en prinsipiell diskusjon i organisasjonen om dette.

«Komiteen kjenner til at det er vanlig med styrehonorar også i frivillige organisasjoner, men vil samtidig påpeke at det kan være utfordrende å innføre styrehonorar i en tid da frivillighet er satt så sterkt i fokus», skriver komiteen.


Les mer om mer disse temaene:

Turid Sylte

Turid Sylte

Turid Sylte er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter