Nyheter

Sykehjemmet bryter forskrifter, men får ikke penger til nytt – gir budsjettkutt ansvaret

STATSBUDSJETTET: Leka-ordfører Elisabeth Helmersen (Ap) står i fare for å måtte skrinlegge planer om nytt sykehjem. Årsaken er et kuttforslag i statsbudsjettet, fremmet av eget parti.

Sykehjemmet på Leka i Trøndelag bryter sannsynligvis forskrifter på både brann- og arbeidsmiljøloven, ifølge ordfører Elisabeth Helmersen (Ap).

– Vi har kjøkken i kjelleren og under en eventuell brann er det i flere korridorer ikke plass til å kjøre to senger i bredden, sier Helmersen.

I tillegg til manglende fasiliteter for å ivareta beboere med demens har byggene fra henholdsvis 60-tallet, 70-og 80-tallet og 00-tallet, råteskader. Akkurat nå ligger bygging av nytt sykehjem ute på anbudstjenesten Doffin.

Men etter regjeringens foreslåtte kutt i investeringstilskudd på 1.020,6 mill. kroner til bygging og oppgradering av omsorgsplasser, er det nå usikkert om spaden kan settes i jorda.

– Ikke rart vi går ned på meningsmålingene

Investeringstilskuddet som kommunene inntil nylig har kunne søke på gjennom en ordning i Husbanken, foreslås fryst for 2023. Dermed kan de 1,5 millionene Leka kommune har brukt på forprosjekter, være bortkastet.

FORFALLER: Deler av sykehjemmet på Leka er datert tilbake til 60-tallet. Nå er behovet for et sykehjem som møter dagens krav til standard, stort.

– Hadde vi visst at dette kuttet kom, hadde vi kanskje brukt pengene på noe annet, sier ordfører Elisabeth Helmersen (Ap).

Hun har vært fylkessekretær i Nord-Trøndelag Arbeiderparti. I 2012 ble hun politisk rådgiver for statsråd Grete Faremo i Justis- og beredskapsdepartementet. Nå er hun skuffet over prioriteringene hennes eget parti i regjering har gjort.

– Når vi som Sp og Aps fotsoldater blir rammet på denne måten, da er det ikke rart vi går ned på meningsmålingene, sier Helmersen, som har vært ordfører på Trøndelags-øya siden 2019.

Når vi som Sp og Aps fotsoldater blir rammet på denne måten, da er det ikke rart vi går ned på meningsmålingene

—  Elisabeth Helmersen, Ap-ordfører på Leka


– Min lojalitet ligger hos folket

Helmersen legger ikke skjul på at hun nå er fortvilet over partiet hun har viet så mye tid til.

– Jeg har jobbet i dette partiet, vært politisk rådgiver og hatt tunge verv i partiet. Men min lojalitet ligger hos folket mitt, den kan ikke ligge hos regjeringen.

Sammen med flere ordførere har hun planlagt en tur til Stortinget denne måneden for å møte representanter fra kommunal- og helsekomiteen. Håpet er å få regjeringen til å stryke kuttet i revidert statsbudsjett.

– Har dere noe annet sted å få midler fra?

Neineinei. Vi har ingen ordninger som ivaretar våre behov her.

---

Investeringstilskudd

  • Investeringstilskudd til omsorgsboliger og sykehjem ble etablert i 2008 med formål om å stimulere kommunene til å øke og fornye tilbudet av plasser i sykehjem og heldøgns omsorgsboliger.
  • Kommunene kan søke om tilskudd til disse formålene via Husbanken.
  • Frem til pandemien lå de årlige tilskuddene på i overkant av 2.000 boliger hvert år.
  • I regjeringens forslag til statsbudsjett foreslås det å kutte dette tilskuddet for 2023: I statsbudsjettet for 2023 foreslås det å (…) ikke prioritere egne stimuleringsmidler til formålet.

Kilde: Oslo Met, KS og statsbudsjettet

---

---

Leka

  • Leka er en kommune i Ytre Namdalen, Trøndelag.
  • Kommunen er Trøndelags nordligste, og grenser i sør til Nærøysund.
  • Med noe færre enn 600 innbyggere er kommunen blant de minste i landet.

Kilde: Wikipedia

---

– Vondt og vanskelig

Sykehjemmet i Ap-kommunen Tysvær har gått ut på dato. Det er dyrt i drift og møter ikke dagens behov. Samtidig eldes befolkningen og flere trenger sykehjemsplass.

– Det føles vondt og vanskelig når regjeringen tar bort dette tilskuddet, sier ordfører Sigmund Lier (Ap).

Lier mener det ville vært enklere for kommunene å forholde seg til kuttforslaget om det trådte i kraft i for eksempel 2025.

– Det ville gitt en viss forutsigbarhet. Nå er det mange rådmenn som klør seg i hodet, sier Lier.

KS: – Enormt uheldig

– Det er et enormt uheldig og negativt kutt med tanke på kommunenes muligheter til å møte utfordringene de står overfor innen helse og omsorg, sier Helge Eide. Han er områdedirektør for samfunn, velferd og demokrati i KS.

UHELDIG: Helge Eide kaller regjeringens kutt i investeringstilskudd, uheldig. Han er områdedirektør for samfunn, velferd og demokrati i KS.

– Helse og omsorgsministeren viser til bo-hjemme reformen som skal gjøre det trygt å bo lenger hjemme. Hva vet dere om kommunenes behov for nye sykehjemsplasser?

– Bo-hjemme reformen er utmerket. Og det har aldri på noe tidspunkt vært noen uenighet mellom oss og regjering om det er bærekraftig. Men det er et betydelig behov for institusjonsmasse med omsorgsplasser.

Helsedepartementet forsvarer kutt

Vårt Land har bedt om intervju med helseminister, Ingvild Kjerkol (Ap). Hennes kontor svarer at statsråden ikke er tilgjengelig for intervju på grunn av program, men svarer på spørsmål i e-post via sine rådgivere.

01.06.22 Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap), helsepolitisk talsperson Hans Inge Myrvold (Sp) og helsepolitisk talsperson Cecilie Terese Myrseth (Ap)

– 2.000 nye omsorgsbygg ble årlig bygget med investeringstilskuddet, ifølge KS. Hvilke effekter forventer du at kuttet får?

– Vi har lagt frem et stramt budsjett hvor vi har måtte gjøre tøffe prioriteringer for å få kontroll på prisveksten og skape trygghet rundt folks økonomi. Investeringstilskuddet er ikke avviklet, men for 2023 har vi ikke funnet rom for nye tilskudd, svarer Kjerkol.

Statsråden forklarer at kommunale oppgaver som hovedregel skal finansieres gjennom kommunens frie inntekter.


Les mer om mer disse temaene:

Inger Lise Hammerstrøm

Inger Lise Hammerstrøm

Inger Lise Hammerstrøm er journalist i Vårt Lands nyhetsavdeling.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter