Nyheter

Nikolai Skogan gjør comeback i KrFU

VENDER TILBAKE: Nikolai Skogan var nestleder i KrFU, men meldte seg ut da KrF gikk i regjering med Frp etter en opprivende retningsstrid. Nå gjør han comeback i sentralt verv.

– Jeg ga folket i Troms fylke et løfte før valget i 2017 om at vi ikke ville gå i regjering med Frp. Jeg tok dem i hånden og fortalte dem hva vi lovet dem, sier tidligere nestleder i KrFU, Nikolai Skogan, til Vårt Land.

Derfor meldte Skogan seg ut av partiet da KrF sa ja til regjeringssamtaler med Fremskrittspartiet i januar 2019. Det samme gjorde flere profiler som sto på «rød» side i KrFs opprivende retningsstrid høsten 2018.

Vender tilbake til KrFU: – Har lagt historien bak meg

Nå er det trolig duket for comeback i KrFU-toppen for Skogan, som har meldt seg inn i KrF igjen. Før høstens landsmøte er han innstilt som fast medlem i sentralstyret til ungdomspartiet.

– Vi er inne i en ny stortingsperiode og jeg har lagt historien bak meg. Jeg har protestert så høyt som mulig på at partiet brøt kontrakten med velgerne sine. Nå starter et spennende arbeid med å gjøre KrFs politikk relevant for velgerne, sier Skogan.

Har ikke endret ståsted om samarbeid

I dag mener han derimot ikke at KrF er nødt til å samarbeide med Senterpartiet eller Arbeiderpartiet, forteller han.

Har du endret ståsted siden den gang?

– Jeg var aldri fastlåst til den ene siden. I 2018 var det mest riktig med rød side, og jeg vil ikke si at jeg har endret ståsted om samarbeid. Som et kristendemokratisk sentrumsparti skal man være i sentrum, og kunne samarbeide med både rød og blå side, svarer den hjemvendte KrF-eren.

Nikolai Skogan er sønn av Widar Skogan, som er tidligere statssekretær i Landbruks- og matdepartementet og fersk fylkesleder i Troms og Finnmark KrF.

I KrFs dramatiske retningsvalg høsten 2018 støttet begge partileder Knut Arild Hareide og «rød» side, som ønsket å regjere med Ap og Sp. Men da «blå» side vant fram og Kjell Ingolf Ropstad overtok som partileder, skilte far og sønn lag politisk.

Mens Nikolai Skogan meldte seg ut, ble Widar Skogan med videre som statssekretær for Olaug Bollestad i Solberg-regjeringen vinteren 2019.

KrFs partitime på Arendalsuka 2022. KrF

Håper på folkelig og uhøytidelig KrF under Bollestad

Nå er det nettopp Olaug Bollestad som skal forsøke å redde et kriserammet KrF.

I fjor høst ramlet partiet for første gang under sperregrensen og tapte fem av åtte mandater på Stortinget. I tillegg trakk Kjell Ingolf Ropstad seg som partileder etter Aftenpostens avsløringer om hans pendlerbolig og skatt.

På Vårt Land siste måling i juni lå KrF på svake 2,6 prosent. I august viser snittet av medienes målinger 3,4 prosent for partiet, ifølge Pollofpolls.

KrF-leder Olaug Bollestad har signalisert at hun ønsker et KrF som favner bredere politisk. Det håper Nikolai Skogan å få bidra til hvis han blir valgt til styremedlem i KrFU.

– Bollestad virker som en person som ønsker at KrF skal være et raust verdiparti, som finner løsninger for alle typer mennesker. Hun er folkelig og tar ikke seg selv så høytidelig. Jeg håper det blir partiets kurs videre, sier han.

Skogan mener KrF tidligere har vært gode på å svare på folks utfordringer i ulike stadier av livet. Å gjøre partiet relevant for folk flest, er noe han ønsker seg for partiet.

– Da kan vi også stå godt rustet til neste stortingsvalg, sier han.

Fra politikk til skolebenk – og tilbake igjen

Etter at han sa adjø til politikken i 2019, har Skogan erstattet skoledebatter og landsmøter med avsluttende juss-studier i Tromsø.

– Det har vært godt å ikke være i politikerbobla, innrømmer han.

Det har gitt nye perspektiver og noen nye standpunkter, tenker han selv. Helt frakoblet politikken har han likevel ikke vært.

– Jeg fikk en del venner i KrFU og har holdt kontakt med noen. Men det er ingen tvil om at jeg hadde mer kontakt med KrF-ere før, sier Skogan.

Nå gleder han seg til å bli del av «hele det politiske miljøet» igjen.

– Jeg har savnet skoledebattene. Det føltes rart å ikke delta ved valget i fjor. Da kjente jeg at et eller annet var galt, sier Skogan.

Les mer om mer disse temaene:

Cathrine Northug

Cathrine Northug

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter