KrFs generalsekretær Geir Morten Nilsen kastet kortene sent i juli etter tre turbulente år.
I Nilsens tid har det vært spenninger om omorganiseringer, nedbemanning og strategiske valg for partiet. Alt under sentralstyret i neste uke kan startskudd gå for hodejakten på etterfølger.
Vårt Land har under Arendalsuka snakket med en rekke sentrale KrF-profiler om persondramaet partiet nå står foran. Også gjennom samtaler med aktører utenfor den sentrale manesjen tegner det seg et bilde av kandidater og hva som står på spill.
Slik er jakt på nye koster også en «skjebnestund»
Ordet «skjebnestund» blir brukt av enkelte om jakten på nye nøkkelfolk i KrFs topp:
- Hvem som blir ny generalsekretær omtales som viktig og avgjørende for Olaug Bollestads prosjekt om å skape mer bredde i KrF. Og for å hente de nye velgerne som trengs for å bykse over sperregrensen.
- Ny nestleder må på plass – i kulissene er et løp alt i gang. Da Ingelin Noresjø overraskende takket for seg i vinter, ble KrFs ledelse smalnet fra trio til duo. Nå må partiet sikre seg fornyelse og mer slagkraft i debattoppgjør.
Det var Olsok - men også et avspark
Det var i den stille sensommeren – på Olsok – at hele KrF fikk beskjeden om generalsekretær Nilsens oppbrudd. På Facebook varslet han avgang etter snaue tre år som toppsjef for KrFs partiapparat. Utad var han taus – og ga ikke intervjuer.
For partileder Bollestad ble det startskuddet for en hodejakt. Nilsen ble nemlig rekruttert av forgjenger Kjell Ingolf Ropstad. Nå er det Bollestad som må få «sin» medspiller på plass for å lykkes med målet sitt om å gjøre partiet åpnere.
Nilsen gikk i sin tid til toppjobben i KrF med null erfaring fra politisk arbeid. Han har ledet kraftige omorganiseringer og nedbemanninger, som i deler av KrF har vært omstridte.
Men en av Bollestads nære er snart på post
Men i det stille har Olaug Bollestad sikret seg en av sine nærmeste på en nøkkelpost ved KrFs landskontor.
Fylkessekretær i Rogaland, Olav Eggebø Aanonsen, overtar snart jobben som administrasjonssjef etter Eirik Nordeide Helgøy.
Det vakte oppsikt at Geir Morten Nilsen hentet inn sin egen forretningsmakker fra Bergen, først som personlig rådgiver, før Helgøy i fjor rykket opp til å bli partiets administrasjonssjef.
Hans kapittel på post ble kort. På senvåren sa Helgøy opp. I en tekstmelding begrunner Helgøy sin exit:
– Over tid har det blitt mye reising og tid borte fra familien, og jeg har kjent på et ønske om å gå tilbake til det jeg har drevet med tidligere: Gründerskap og å bygge bedrifter, skriver han.
Viktig for Bollestads grep om partiet
Med Helgøys sorti har Bollestad tatt et første steg for å forme sitt «regime» og apparat som partileder.
Aanonsen kan KrF ut og inn. Han er kjent for å ha «stålkontroll» i organisasjonsarbeid og for å kjenne personen Bollestads tanker om partiet og satsinger svært godt.
Men det blir generalsekretær Geir Morten Nilsens arvtaker – som «dobbeltsjef» for partiorganisasjon og stortingsgruppe – som er den viktigste nøkkelen til Bollestads nye løp for KrF.
Fra ulikt hold sies det at partiet nå vil lete blant profiler som har hatt tunge oppdrag for KrF, men ikke er sentralt i manesjen for øyeblikket.
Ny general: Opprykk eller comeback?
Et knippe navn trekkes frem av flere:
Elisabeth Løland ble uten utlysning i fjor høst utnevnt til Nilsens assisterende generalsekretær. I KrF ble det tolket som at han beredte grunnen for henne som general-arvtaker. Men nettopp nærhet til tidligere toppsjef og alle prosesser rundt valgkamp og omorganiseringer, kan ifølge flere utfordre et slikt opprykk nå.
Flere av dem Vårt Land har hatt bakgrunnsamtaler med, nevner uoppfordret tidligere nestleder Inger Lise Hansen som et aktuelt navn i jakten på ny KrF-general.
Fra et liv utenfor rikspolitikken ble den tidligere KrF-nestlederen fra årsskiftet ny generalsekretær i rusfolkets organisasjon, Actis.
I utkanten av partitimen sto en eks-nestleder
Som Actis-general gjestet hun en større KrF-konferanse i Bergen i mai. Hansen ble varmt mottatt. Til Vårt Land sa Bollestad etterpå:
– Det vil alltid være en plass for Inger Lise Hansen i ulike settinger. Jobben hun nå har begrenser hva som går an, men det vil alltid være en plass for henne.
I samtale med Vårt Land låste ikke Hansen selv dører for sentrale KrF-verv i fremtiden. Men da - tidlig i mai - var hun «mentalt ikke der nå».
I så fall må hun også forlate jobben i Actis etter kort tid.
Like fullt: Under Arendalsuka har Hansen vært publikum under flere av partienes partitimer. Men under KrFs brukte hun mye tid i etterkant til å snakke med kjenninger i partiet.
En ringrev punkterer et forslag
En annen ringrev flere mener bør kunne ta over generalsekretærjobben er eks-stortingsmann og statssekretær Hans Olav Syversen.
Men overfor Vårt Land punkterer han nå kandidaturet:
– Jeg ser ikke på det som aktuelt for meg å ta den jobben, svarer han Vårt Land.
Bollestad selv: «Den prosessen skal ikke gå i Vårt Land»
Partileder Bollestad sier dette om hvordan hun vil jakte på ny partigeneral:
– Den prosessen skal ikke gå i Vårt Land. Men vi skal gjennomføre den på en skikkelig måte, for å få de beste folkene til å fylle de viktige stolene.
– Hvilken type person ser du etter?
– Jeg ser alltid etter folk som kjenner organisasjonen KrF og kan bygge lag.
[ Arendalsuka: Elitefesten for absolutt alle ]
Røse fremme i racet – navn svirrer på ryktebørsen
Helt i utkanten av overskrifter om KrF, er en annen jakt allerede i gang: Hvem blir ny 2. nestleder etter Ingelin Noresjø?
Det spørsmålet opptar folk i partiet og ryktebørsen er høyst levende. Det var den også før Dag Inge Ulstein vant kampen om vervet som 1. nestleder i fjor høst.
Da stilte blant annet disse seg til rådighet for valgkomiteen:
- Jorunn Gleditsch Lossius – som mistet stortingsplass i høst.
- Tore Storehaug – som heller ikke ble gjenvalgt.
- Ida Lindtveit Røse – toppkandidat i Akershus, tidligere statsrådvikar og gruppeleder i Viken.
- Øyvind Håbrekke – tidligere stortingsrepresentant.
- Espen Andreas Hasle – som imidlertid nå trekker seg ut av politikken.
Nå kan det være Østlandets tur
Etter det Vårt Land forstår, er et sett kriterier for nestleder-jakten allerede i emning internt i KrFs valgkomité. Ønsket er større bredde i ledelsen - geografisk og politisk.
Nestlederen bør komme fra utenfor kjernefylkene i sørvest, siden Rogaland og Vestland alt er representert i ledelsen. Sist var det Nord-Norge som hadde «sin» kvinne i ledertrioen, nå peker mange piler mot Østlandet.
Første høringsrunde med tilbakemelding fra fylkeslag, KrFU og KrFK vil ha svarfrist i september.
– En innstilling fra komiteen vil være klar sammen med landsmøtepapirer i siste halvdel av mars, sier valgkomitéleder Helga Marie Bjerke.
---
Bollestads fremtids-lag
- KrF har etter fallet under sperregrensen og Kjell Ingolf Ropstads avgang ligget under sperregrensen.
- Kraftig nedbemanning og uavsluttet strategiarbeid preger fortsatt partiet året etter valget.
- Partiet står også foran en krevende hodejakt lokalt: Flere profiler gir seg i lokalpolitikk og veteraner med høy gjennomsnittsalder har tatt sin tørn.
---
Røse antas å ville
I Vårt Lands samtaler med kilder på en rekke hold i partiet, peker ett navn seg ut: Ida Lindtveit Røse.
Den tidligere KrFU-lederen har lenge vært ansett som en stigende stjerne i partiet og en mulig fremtidig leder.
Hun ønsker ikke å uttale seg om en mulig nestleder-post nå, men ved forrige korsvei skrev hun dette til Vårt Land:
– Dersom det i løpet av prosessen vil bli behov for suppleringer har jeg vært tydelig på at jeg vil stille opp for partiet, i de posisjoner partiet ønsker meg til.
Etter det Vårt Land hører, er Røse positiv til å bli nestleder. Hun er i dag gruppeleder for KrF i fylkestinget i Viken på fulltid.
Kilder påpeker overfor Vårt Land at hun dermed kan bekle det ubetalte nestledervervet, og at hun har en noe annerledes politisk profil enn resten av KrF-ledelsen. Røse har engasjert seg i økonomisk politikk, familiepolitikk og var tidlig mer liberal i en del verdispørsmål.
Snakker frem Lossius
Men også Jorunn Gleditsch Lossius fra bastionen Agder omtales som en sterk utfordrer i nestleder-racet.
KrFs krisevalg kostet henne fast stortingsplass i fjor, men det gis uttrykk for at hun er sterkt motivert for et comeback på riksscenen i KrF.
Partifolk i Agder ser gjerne fylkeslederen sin som nestleder i partiet.
Også som nestleder-kandidat dukker Inger Lise Hansens navn opp. Posten lar seg imidlertid ikke kombinere med rollen som fulltidsansatt toppsjef i en interessepolitisk organisasjon.
[ Mener «gutterom-gate» ikke var årsak til KrFs valgnederlag ]