På Norstats juni-gallup for Vårt Land er det «blå boost»: Høyres fremgang er på 2,3 prosentpoeng, til 29,1. Frp måles til 15,8 prosent - sterkere enn noen gang etter oppbruddet fra Solberg-regjeringen i 2020.
– De to partiene er i støtet nå. Frp er i ferd med å komme i god, gammel form, konstaterer valgforsker Bernt Aardal.
- Ap går på en stor gallupsmell: Ned 3,4 prosentpoeng til oppslutning på lave 20,5 prosent.
- Høyre og Frp ville sammen fått 83 mandater. Da mangler det altså bare to representanter på stortingsflertall. Samlet rykker de to partiene frem hele 5,3 prosentpoeng.
Høyre-leder Erna Solberg poengterer at alle fire partier bør med i et borgerlig samarbeid. Men gir valget et resultat som på målingen, tror hun en Høyre/Frp-regjering nok ville vært «mest naturlig».
En ny blå bølge på gang?
Fredag holder statsminister Jonas Gahr Støre sin halvårlige pressekonferanse - og får ny kalddusj på gallup i forkant. Men målingen kan også gi et annet varsel: Er en ny høyrebølge på gang blant norske velgere?
– Det jo en blå bølge når både Høyre og Frp samlet går så sterkt frem. Men vi må se flere målinger over tid for å kunne fastslå en slik trend, sier Aardal ved Institutt for samfunnsforskning.
Høyre større enn Ap+Sp
På Vårt Lands siste måling før ferien øker et kriserammet Sp med 1,2 prosentpoeng til 7,3. Likevel er bildet dystert for regjeringspartiene. Kommunevalgkampen er ett år unna.
- Høyre ville alene fått flere stortingsrepresentanter enn Ap og Sp til sammen.
- På under ett år er det «historiske» venstreside-flertallet på 100 mandater ved stortingsvalget feid bort. Ap, Sp, SV, Rødt og MDG sanker nå bare 82 representanter samlet. Sammen er de mindre enn de to blå.
Vinner bare fra partner Sp
– I krisetider slutter velgerne gjerne opp om en sittende regjering. Det ser man ikke denne våren. Velgerne rømmer heller over til «fienden» i store strømmer, konstaterer Aardal.
For Ap er tilstanden dobbelt alvorlig: De lekker i begge ender.
Et SV i fremgang til 8,5 prosent henter nær 20.000 velgere fra Ap. Verst for Ap er det at Høyre og Frp flytter rundt 80.000 til blå side. Høyre alene rapper nær 65.000.
Bare 57 prosent av fjorårsvelgerne ville stemt Ap på nytt.
Ap-toppen: «Vi må opp»
– Vi må opp fra denne målinga. Vi har en jobb å gjøre for å løfte oss, skriver partisekretær Kjersti Stenseng i en kommentar til Vårt Land.
Ap-toppen påpeker at det har vært «tøffe tider lenge nå og mange kjenner på utrygghet». Da er det regjeringens viktigste oppgave er å gi folk trygghet i urolige tider.
– Og det tar vi på største alvor. Dette vil kreve tøffe prioriteringer skal vi gi folk forutsigbarhet i hverdagen, uttaler hun om målingen.
Blå styrke som før triumfen i 2013
På målingen får Høyre og Frp sin høyeste samlede oppslutning siden sommeren 2013. Etter valget samme år dannet de regjering sammen.
Høyre snuser nå på 30-tallet, og partileder Erna Solberg sier seg «kjempeglad» for tallene.
– Aner du en ny høyrebølge, Solberg?
– Det er åpenbart at velgerne beveger seg og ønsker en annen politikk enn den regjeringen fører. Det er jo ikke så lenge siden vi satt i regjering, så velgerne vet jo hva de sammenligner med, svarer hun.
«Tilbakeskuende politikk og fokus på feil ting»
Solberg tror saker som opptar velgerne nå skifter. Det kan forklare Høyres løft.
– Regjeringens evige reverseringsrunder skaper en oppfatning av at regjeringen er mest opptatt av små ting i en tid der det er uro og vanskeligheter. Folk har derimot et ønske om trygg styring – ikke at en regjering driver med tilbakeskuende politikk og fokus på feil ting.
Oppstyret rundt oppsplitting av Kristiansand gir velgerne igjen en påminnelse om dette, tror Solberg. Heller ikke budsjettavtale med SV om skroting av veiprosjekter tror hun folk er særlig begeistret for.
H/Frp - eller alle fire?
I målingen mangler altså to mandater på at Høyre og Frp kunne dannet regjering alene.
– Hvis målingen var et valgresultat, måtte du vel gitt velgerne nettopp en slik regjering?
– Det ville nok vært mest naturlig med et slikt resultat. Min hånd er alltid åpen til KrF og Venstre for å bli med. Venstre har i sin tid vært i regjering med to mandater – og fått tre statsråder. For enhver regjering som har flertall, vil gjøre det bedre. Men: Mitt utgangspunkt er alltid regjering av fire partier, poengterer Solberg.
Skrekk-tall for KrF
Venstre og KrF får bare to mandater hver. Men hver for seg eller sammen har de nøkkelen til borgerlig flertall. Venstre faller fra 4,7 til 3,5 prosent.
KrF inntar sommeren med skrekk-tall. Fra «høye» 4,7 prosent i mai, synker KrF ned 2,1 prosentpoeng til en oppslutningen på 2,6. Bare seks av ti KrF-velgere fra i fjor ville på nytt stemt på partiet. Nestleder Dag Inge Ulstein kommenterer nedgangen slik:
– Målingene svinger. Men la det ikke være noen tvil: Dette er ikke godt nok. Dette er ikke der vi skal være. KrF hører til over sperregrensen, og vi tar dette på alvor.
[ Komiker inviterte profilert KrF-er til Pride-paraden. Dette svarte han ]
Slik har Frp kommet i form
For gallupvinner Frp er oppslutningen nå høyere enn ved begge de to siste stortingsvalgene. Bakgrunnstall forklarer oppturen: Ni av ti Frp-velgere ville stemt på partiet igjen. Frp henter godt med velgere fra Sp, Ap og Høyre - og mobiliserer blant usikre.
– Det er et godt grunnlag for å beholde oppslutningen fremover. Kampen mot høye bensinpriser er jo også et gjenkjennelig tema for Frps velgere, sier valgforsker Aardal.
Listhaug fra landeveien: «Mange er fortvilet»
Frp-leder Sylvi Listhaug er svært glad for fremgangen. I bil på vei til hjemfylket rapporterer hun om «syke» drivstoffpriser når hun kommenterer målingen overfor Vårt Land.
– Mange er fortvilet over økende priser på strøm, drivstoff og mat. De er redde for egen økonomi og om de klarer å betale regningene fremover. Også blant dem som har klart seg fint selv, strekker ikke pengene til.
Listhaug tror velgergrupper opplever regjeringen som «tafatt». I et i et land som «flommer over» av penger gir det raseri.
Høyre, Ap og Sp - «en alen av samme stykke»
– Velgere ser en handlingslammet regjering og vet at vi evnet å håndtere kriser bedre den gang vi styrte.
Selv om Høyre og Frp er nær flertall sammen, poengterer Listhaug at det er «mange år til neste stortingsvalg».
– Heller ikke Høyre har løftet en finger for å få ned prisene. Høyre, Ap og Sp er derfor en alen av samme stykke, sier hun.
Aps og KrFs fall – og Frps byks – er utenfor feilmarginer på målingen. På Vårt Lands gallup får Rødt sin svakeste notering siden oktober i fjor: 5,3 prosent. Miljøpartiet De Grønne (MDG) er under sperregrensen, tross fremgang til 3,8 prosent.
[ Møter hets etter kjønnsuttalelser: – Virker som folk endret mening da de så at jeg var kristen ]