Nyheter

Minst 100 barn forsvunnet fra foreldrene i DR Kongo

DR KONGO: Minst 100 barn har forsvunnet fra foreldrene i DR Kongo de siste ukene. Redd Barna er dypt bekymret for både den psykiske og fysiske helsen.

Etter at det den siste tiden har oppstått nye sammenstøt mellom statlige og ikke-statlige, væpnede grupper i Den demokratiske republikken Kongo, har mange barn mistet foreldrene sine.

De siste tre månedene har minst 10.400 husstander blitt tvunget til å forlate sine hjem i Rutshuru, øst i DR Kongo. 43.000 av disse er barn, ifølge Redd Barna.

Noen har sett foreldrene bli drept

—  Gunvor Knag Fylkesnes, direktør for politikk og kommunikasjon i Redd Barna

11.000 har slått leir over grensen til nabolandet Uganda. 60 prosent av disse er barn. Noen har også flyttet til andre områder av Kongo. Redd Barna er svært bekymret for den mentale og fysiske tilstanden til barna.

KART

«Separerte barn opplever enorme utfordringer når det kommer til å oppnå grunnleggende behov, da de mangler mennesker i livet som vanligvis hjelper dem med å finne mat, vann og husly», skriver hjelpeorganisasjonen i en e-post til Vårt Land.

– Frykter mange aldri vil se foreldrene igjen

Gunvor Knag Fylkesnes, direktør for politikk og kommunikasjon i Redd Barna, sier til Vårt Land at barna som er blitt separert fra foreldrene sine, står på bar bakke.

– Noen har sett foreldrene blir drept og andre har mistet foreldrene sine på flukten.

Hun forklarer at mange av dem er livredde og trenger psykososial støtte umiddelbart. Angrep på sivile, mye vold, opprørsgrupper som angriper flyktningleire er eksempler på hva som gjør situasjonen så vanskelig i DR Kongo.

.

– Hva vil skje med barna som har mistet foreldrene sine?

– De vi tar hånd om vil få støtte for de traumene de har opplevd. Vi vil også prøve så godt vi kan å finne foreldrene. Hvis foreldrene ikke blir funnet, må vi prøve å finne alternative løsninger. Det kan være å finne slektninger eller fosterfamilie.

Fylkesnes frykter at mange ikke kommer til å møte foreldrene sine igjen. Å gi barn utdanning er en viktig del av hva Redd Barna gjør for barn i en fluktsituasjon. Dette skal gi dem noe av normaliteten tilbake. Over en fjerdedel av befolkningen i Kongo har akutt behov for mat.

– Vi hjelper barn som er akutt underernært og sørger for at de får den maten de trenger, forteller Knag Fylkesnes.

«Stor lidelse»

16-årige Jacques er en av dem som betaler den høye prisen. Før krigen gikk han på skole. Han forteller Redd Barna at da det ble løsnet skudd i landsbyen hennes, ble familien tvunget til å flykte. Da hun senere dro hjem for å hente tingene sine, var alt stjålet.

«Dette livet med å flytte frem og tilbake, er en stor lidelse fordi vi mister så mye. Vi drar av gårde, og når vi kommer tilbake har vi ikke et sted å sove», sier hun til organisasjonen.

I den nordlige delen av DR Kongo arbeider Redd Barna med å gjenforene familier, og for å bedre den psykiske helsen til barna som er separert fra sine foreldrene.

I alt 5,5 millioner mennesker av landets 90 millioner innbyggere er internt fordrevne. Det er det høyeste tallet på kontinentet. Den bakenforliggende årsaken er at landet er sterkt preget av konflikt. Tidligere denne sommeren varslet Flyktninghjelpen at nærmere 27 millioner mennesker lider av sult. Bare 44 prosent av Kongos nødhjelpsbehov ble dekket i fjor.

Amavi Akpamagbo, Redd Barnas landdirektør i DR Kongo, mener regjeringer og hjelpeorganisasjoner må yte en kraftigere innsats for barna i landet. Han bemerker at barna blir rammet dobbelt så hardt ettersom mange både må flykte og mister foreldrene sine på samme tid. Han forteller at noen barn ikke finner foreldrene sine på flere uker.

«Vi er dypt bekymret for barnas tilstand og den langsiktige effekten dette vil få for deres fysiske og psykiske helse».

---

Den demokratiske republikken Kongo

  • Republikk i Afrika.
  • Grenser til Den sentralafrikanske republikk, Sør-Sudan, Uganda, Zambia, Burundi, Rwanda, Republikken Kongo og Angola.
  • På topp ti over de mest befolkede landene i verden.
  • Rikt på naturressurser.

Kilde: Store norske leksikon

---


Les mer om mer disse temaene:

Vemund Risbøl Litschutin

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter