Nyheter

– Vedum sin måte å se verden på er ikke i tråd med FNs syn

BISTANDSKUTT: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) fyrer løs mot kritikere av vårens bistandskutt. – Jeg stiller meg dypt undrende til finansministerens analyse av internasjonale forhold, sier norsk FN-topp.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum fyrer løs mot kritikken av vårens bistandskutt, hvor regjeringen bestemte seg for å kutte fire milliarder bistandskroner til fordel for flyktninghjelp her hjemme.

– Vi øker jo bistandsbudsjettet. Antall milliarder er i vårens reviderte budsjett klart større enn i fjor høst. Dette er blitt litt borte i vårens debatt, sier finansministeren.

Uttalelsene får Arvinn Gadgil, direktør for UNDPs Oslo Governance Center og øverste representant for FN i Norge, til å reagere.

– Verden står i brann og da var det naturlig at det kom sterke reaksjoner når et land som Norge valgte å kutte i sitt internasjonale bidrag. Finansministeren sin måte å se verden på er ikke i tråd med hvordan FN ser verden, og heller ikke som internasjonale analytikere av fattigdom og internasjonale forhold ser den, sier han og fortsetter:

– Bistandskuttet ble tolket som et mulig vannskille i internasjonal utviklingspolitikk der selv de rikeste landene nedprioriterer internasjonalt samarbeid til fordel for hjemlige forhold. Det er ikke en klok langsiktig strategi.

Stiller seg undrende til Vedums analyse

At kuttene skapte forbauselse og kritikk utenfor Norge og internt i FN, er en versjon Vedum ikke godtar:

?

– Kutt kan være litt sunt, også: Ved at FN-organisasjoner skjønner at også de må bruke penger best mulig. Vi er veldig for FN. Men det er jo viktig at vi også stiller kritiske spørsmål, slik at vi også hjelper folk og ikke bare byråkrati, sier Vedum.

Arvinn Gadgil stiller seg «dypt undrende til» denne analysen.

– Jeg vet ikke hva som går inn på ham, men det foreslåtte kuttet gikk såpass inn på FNs generalsekretær at han gjorde noe han aldri har gjort før: Han rydda kalenderen og valgte å ringe en statsminister midt i en prosess av revidert nasjonalt budsjett, sier han.

Ulstein: – Rammer mennesker

Også tidligere utviklingsminister Dag Inge Ulstein (KrF) er kritisk til Vedums utspill.

– Kuttene rammer ikke byråkrati i FN. De rammer mennesker som kjemper for å overleve. Vedum kommer ikke bort fra at selv om Norge tjener tusenvis av milliarder kroner ekstra på grunn av krigen i Ukraina, så velger man å ta fra verdens fattige for å finansiere hjelp til Ukrainske flyktninger som kommer til Norge, sier han.

Ulstein synes bistandskuttet er «uhyre usolidarisk», og mener Vedum er «blottet for innsikt» i den situasjonen verdens fattige står i.

– Det verste er at det skjer midt under en helt ekstrem internasjonal krise der ekstrem fattigdom øker etter flere tiår med nedgang og der sulten eksploderer på grunn av krigen, klimaendringer og korona.

– Det er rett og slett en skam at Norges finansminister kan uttale seg slik, oppsummerer han.

Dag-Inge Ulstein (KrF) er utålmodig og bekymret, og ber regjeringen komme på banen. 
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

– Folk stoler på Norge

Gadgil kjøper heller ikke forklaringen om at organisasjonene forvalter pengene på en dårlig måte.

– Hvis dette kuttet kom fordi finansministeren ikke var fornøyd med jobben vi har gjort, så vil vi veldig gjerne høre om det. Det kan jo virke som om han bruker metoden «slå først, spør etterpå» for å gjøre vennene sine bedre, sier han, og utdyper:

– Vi ønsker og ber om kritiske tilbakemeldinger, om hard evaluering og grundige gjennomganger. Det som gjorde situasjonen voldsom var at vi i månedsvis hadde fått toppscore i alt av gjennomganger, evalueringer og målinger av resultater. Kanskje hadde vi de beste resultatene gjennom FNs utviklingsprograms 57-årige historie.

Norge har en posisjon i det internasjonale samfunnet som ikke bare er ettertraktet, men også sett opp til, mener Gadgil.

– De valg Norge tar, vil mange ofte følge etter. Folk stoler på Norge.

Les mer om mer disse temaene:

Cathrine Northug

Cathrine Northug

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter