Nyheter

Ukrainsk prest holdt opp kors, men ble drept: Etterforskes som krigsforbrytelse

KRIGEN I UKRAINA: Drapet på Rostyslav Dudarenko etterforskes som en av flere tusen krigsforbrytelser.

5. mars sto Dudarenko på et kontrollpunkt i Ukraina og kontrollerte trafikken som passerte. Han var kledd i sivile klær og holdt opp et kors. Han skal så ha blitt drept av russiske soldater.

I et intervju med BBC forteller en anonym kilde om hendelsen. Han var sammen med Dudarenko den dagen. De var begge med i en frivillig gruppe. Da de hørte at tre russiske stridsvogner var på vei mot kontrollpunktet de sto ved, løp de for å gjemme seg i gresset.

md

Russerne begynte å skyte rundt seg da de nærmet seg kontrollpunktet, ifølge den anonyme kilden. Da russerne skjønte at Dudarenko og de andre ukrainerne gjemte seg i gresset, skal de ha kjørt mot dem.

Han ønsket bare å beskytte alle

—  Nadiia, mor til Rostyslav Dudarenko

Det var da Dudarenko reiste seg opp, ifølge kilden. Han rakte frem korset, men ble skutt.

– Han ønsket bare å beskytte alle. Jeg prøvde å snakke ham ut av det, men jeg klarte ikke argumentere mot ham, sa moren til Dudarenko, Nadiia til BBC.

Dudarenko var prest i den ukrainsk-ortodokse kirka i landsbyen Yasnohorodka i utkanten av Kyiv. Der var han kjent for å hjelpe alle rundt seg, og før søndagsmessene pleide han å kjøre rundt for å hente de eldre i menigheten.

Til tross for at gruppa til Dudarenko hadde noe våpen og skuddsikre vester blant dem, nektet Dudarenko å bære noe av det. Ifølge den anonyme kilden til BBC gjorde nok dette ham ekstra sårbar da han konfronterte de russiske stridsvognene.

– Rostyslav var en snill og optimistisk person. Jeg tror det er grunnen til at han prøvde å stoppe russerne.

e

Loggført som krigsforbrytelse

Denne hendelsen, som mange andre i Ukraina, er nå loggført på en egen nettside som drives av statlige institusjoner i Ukraina. Loggføringen er viktig, mener statsadvokat i Ukraina, Iryna Venediktova.

Til BBC sier Venediktova at de har loggført flere tusen tilfeller som de mener er krigsforbrytelser utført av russiske soldater. De har derimot ikke nok etterforskere til selv å kartlegge alle krigsforbrytelsene.

Derfor har de laget en felles nettside, warcrimes.gov.ua. Hun legger til at det er viktig for dem at forbrytelsene som loggføres ikke bare blir godkjent av ukrainske domstoler, men av den internasjonale straffedomstolen i Haag.

På nettsiden står det: «Aktoratet gjør alt for å etablere omstendighetene for hver enkelt krigsforbrytelse, og for hver enkelt gjerningsperson: fra soldat til general til militær og politisk ledelse i den angripende stat.»

Les mer om mer disse temaene:

Johannes Nyborg

Johannes Nyborg

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter