Religion

Brian Houston: – Jeg har ingen andre å skylde på enn meg selv

HILLSONG: I en uttalelse til kirken sin, beklager Brian Houston smerten han har påført mennesker gjennom handlingene sine. Forrige uke sluttet Houston som pastor i Hillsong etter avsløringer om upassende oppførsel.

– Kjære kirke, la meg starte med ordene jeg ønsker og trenger mest å si – jeg er dypt lei meg.

Slik starter Brian Houston en personlig melding som onsdag gikk ut til alle som står på Hillsongs e-postliste.

Houston er en av den internasjonale megakirkens grunnleggere. Sammen med kona Bobbie Houston grunnla de Hillsong i Australia i 1983. Siden har det blitt plantet Hillsong-menigheter over hele verden, også i Norge. Onsdag forrige uke ble det kjent at Houston har sagt opp jobben som global hovedpastor i det karismatiske kirkesamfunnet.

Det skjer etter at Hillsongs globale styre nylig offentliggjorde at Houston har vært involvert i to hendelser hvor han har opptrådt upassende og brutt kirkens etiske regelverk, ifølge en uttalelse på megakirkens nettside forrige uke.

Blant annet skal han i pillerus ha tatt seg inn på et hotellrom til en kvinne i 2019.

I e-posten henvender den tidligere hovedpastoren seg til dem:

– Til de som er direkte påvirket av mine handlinger, beklager jeg smerten jeg har påført deg, skriver Houston.

Jeg innrømmer åpent at alkohol ikke har vært noen venn

—  Brian Houston, grunnlegger av Hillsong

– Fortsatt lys fremtid for Hillsong

Videre beklager han til sin kone, familie, Gud – og «til hver eneste fantastiske person som har kalt Hillsong Church for sitt hjem»:

– Jeg har sviktet deg, og «beklager» vil aldri være nok til å uttrykke min sorg. Hvor hult det enn kan høres ut, tror jeg at jeg er den personen og pastoren du trodde jeg var. Ufullkommen og mangelfull, men oppriktig lidenskapelig opptatt av Gud, mennesker, kall og livet.

Houston skriver at han er fast bestemt på å ikke la hans feil definere ham.

– Dette er ikke slik jeg forestilte meg at det skulle ende. Jeg tror at fremtiden fortsatt er lys for Hillsong Church, ettersom du forblir knyttet til Jesus, Hans Hellige Ånd, Hans Ord, skriver han.

Som Vårt Land tidligere har skrevet ble Houston i fjor siktet for å skjule informasjon om at hans far, Frank Houston, angivelig skal ha begått seksuelle overgrep mot barn på 1970-tallet. Frank Houston døde i 2004, før anklagene ble kjent.

Den tidligere hovedpastoren forteller at har fått spørsmål fra mange om hvordan han fortsatt makter å reise seg etter mange år med «konstant press, motstand, utfordringer og angrep», ledsaget av hans personlige uro over det han omtaler som sin fars ondskap.

– Og nå vet vi svaret. Jeg har ikke taklet det særlig bra i det hele tatt. Jeg innrømmer åpent at alkohol ikke har vært noen venn, og jeg er fast bestemt på å henvise det til fortiden min, erkjenner Houston.

Aksepterer fullt ansvar

Videre skriver han:

– Vær sikker på at jeg aksepterer fullt ansvar for mine handlinger, og jeg har ingen andre å skylde på enn meg selv for situasjonen jeg befinner meg i. Det kan ta litt tid før vi ser lys i enden av denne tunnelen, men jeg vet at Gud ikke er ferdig med oss ennå.

I e-posten forteller Houston at han og kona Bobbie «lever dag for dag akkurat nå».

– Bobbie og jeg er forent, og vi tror sammen at dette året vil bli et pusterom med gjenopprettelse for våre sjeler, ettersom jeg fortsetter å forberede meg på å kjempe for min uskyld i rettssaken foran meg. Jeg har fortsatt en følelse av et lyst håp for fremtiden og jeg vet at Gud ikke er ferdig med meg ennå, skriver han.

Hillsong har de siste årene vært preget av en rekke nyheter med negativt fortegn. I 2020 ble det kjent at New York-pastoren Carl Lentz fikk sparken på grunn av umoral. Året etter ble pastorparet Reed og Jess Bogard i Hillsong Dallas anklaget for å finansiere sitt eget luksuriøse liv med kirkens penger. Samme år sluttet en Hillsong-leder i New Jersey etter å ha sendt upassende meldinger på sosiale medier.

Har trukket seg fra Hillsong

For noen har det blitt for vanskelig å lede en Hillsong-menigheten i lys av alle skandalene. En av dem er pastor Sam Collier i Hillsong Atlanta som forrige uke annonserte at han trekker seg og starter en egen kirke. Søndag valgte pastoren i Phoenix å bryte med Hillsong-nettverket.

At Brian Houston skal ha brutt megakirkens etiske retningslinjer tas tungt i Hillsong Norway.

– Vi har behov for å uttrykke at dette var krevende informasjon å få. Først og fremst på vegne av de som har vært utsatt for upassende oppførsel, og samtidig er skuffelsen stor over det vi vil karakterisere som karakterbrist og uakseptabel adferd hos pastor Brian Houston, uttalte Andreas Hasseløy, hovedpastor i Hillsong Norway, da nyheten ble kjent.

---

Hillsong

  • Kirke som ble startet i 1983 av Bobbie og Brian Houston i Sydney, Australia.
  • Har etablert forsamlinger i storbyer over hele verden, med over 150.000 medlemmer til sammen.
  • Er en pinsekarismatisk kirke med et moderne uttrykk, og retter seg spesielt mot unge.
  • I Norge består Hillsong av til sammen åtte kirker i Sør-Norge. Hillsong Norway er tilsluttet den norske Pinsebevegelsen.

---

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Annonse
Annonse

Mer fra: Religion