Nyheter

I historisk tale ba Zelenskyj Norge om flere våpen

HISTORISK: Stående applaus møtte Ukrainas president da han holdt en historisk og symboltung tale til Stortinget. Både statsminister og folkevalgte ble grepet av budskapet.

– I dag er det 35 dager siden invasjonen. Russiske styrker angrep oss på bakken, i luften og fra havet. Hver kveld gjennomfører russiske styrker nye angrep mot sivile og mot infrastruktur, innledet Volodymyr Zelenskyj sin historiske tale til et fullsatt storting.

Gjennom Stortingets historie har kun tre utenlandske talere fått plass ved talerstolen i stortingssalen. Onsdag ble Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj den fjerde.

Presidenten skildret grusomhetene. Ba om mer norsk hjelp. Og trakk sammenhenger mellom ukrainsk og norsk historie. For statsminister Jonas Gahr Støre ble talen en sterk opplevelse.

Støre: Han kan være i en bunker. Vi er trygge i Stortinget

– Å se en politiker som kunne vært alle oss, som stilte til valg fra et sivilt yrke og nå er leder i en krig. Vi vet ikke hvor han er, det kan være i en bunker. Mens vi er i trygge Stortinget. Jeg klarer å identifisere meg med hvordan det må være for ham, sier Støre til Vårt Land.

Overfor de norske folkevalgte Zelenskyj tydelig i sine advarsler mot Russlands fremferd. Han trakk frem at Norge og Ukraina har det langstrakte landet som felles nabo.

– Damer og herrer, det norske folk. Vi har ikke felles grenser, men vi har en felles nabo – som står i opposisjon til våre felles verdier. For Russland betyr ikke menneskerettigheter noe. Ikke bare har de ikke sikkerhet for sine minoriteter, men de bryr seg ikke om dem. Å ødelegge demokratier er deres langsiktige plan.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj taler til Stortinget.
Foto: Heiko Junge / POOL / NTB

Ba om våpen - og minnet om noe som truer Norge

Zelenskyj benyttet også anledningen til å minne om at heller ikke Norge kan føle seg trygge.

– Dere i Norge opplever også nye trusler ved grensen til Russland. De har bygget opp veldig store militærstyrker i Arktis som ikke kan forklares med sunn fornuft. Mot hvem og hvorfor gjør de dette, spurte han retorisk.

– For den russiske staten betyr ikke folkets frihet eller menneskerettighetene noen ting i dag, sa han.

Presidenten trakk også frem våpensystemer som kan bidra til å senke skip og ødelegge militære kjøretøy.

– Våpnene dere kan hjelpe oss med, vil kunne hjelpe oss i kampen for vår frihet og deres frihet, sa den ukrainske presidenten til Stortinget.

– Den eneste måten å få Russland til å søke frihet på, er å flere sanksjoner. Jeg er trygg på at et land som deler ut Nobels fredspris hvert år, forstår betydningen av fred bedre enn noe annet land, sa han.

Jeg er trygg på at et land som deler ut Nobels fredspris hvert år, forstår betydningen av fred bedre enn noe annet land

—  Volodymyr Zelenskyj

Snakket om fellesskap, 17. mai - og barn

En fullsatt sal tok i mot presidenten på videolink fra et krigsherjet land. Mens Zelenskyj talte var det alvorstungt i benkeradene. Den ukrainske ambassadøren fulgte det hele - fra en ledig statsrådsplass.

Flere av representantene - og statsministeren - møtte iført flaggsløyfe av det ukrianske flagget. Avslutningsvis var det nettopp 17. mai - og koblinger mellom norsk og ukrainsk historie presidenten trakk frem.

Zelenskyj avsluttet med å vise til den norske 17. mai-feiringen. Han vil invitere norske politikere til en slik type tog ved en høytidelighet i Kyiv når krigen er over.

– Jeg er sikker på at vi kan låne en av deres vakre tradisjoner. Den karakteriserer dere som fredselskende mennesker og bygger på et prinsipp om godhet, sa Zelenskyj.

Utenriksminister Anniken Huitfeldt og statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Trygve Slagsvold Vedum klapper til Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj etter talen til Stortinget. 
Foto: Torstein Bøe / NTB

«Han gjør dette veldig nært og menneskelig»

Han minnet om at årets 17. mai-tog også vil bestå av ukrainske barn.

– Sterkt og gripende, sier tidligere stortingspresident Tone W. Trøen i Vandrehallen etterpå.

– Bildet han ga oss - om 17. mai-tog – jeg så dette for meg. Jeg har møtt noen av de ukrainske barna som har kommet hit. De er redde, utrygge - de har reist fra alt de har, sier hun.

I samtale med Vårt Land trekker også statsminister Støre frem nettopp disse ordene fra Ukrainas president.

– Han sa at ukrainske barn skal gå i barnetog her, sannsynligvis med mine barnebarn. Han gjør dette veldig nært og menneskelig om de sårbare menneskene som nå er på flukt. De referansene han også gir til ukrainsk og norsk historie gjorde også dette innlegget veldig sterkt.

Men får han flere norske våpen?

– Hvor vanskelig er det å gi Ukraina det de jo ber oss om av støtte: Flere våpen - stengte havner for russere?

– Vi kommer ikke til å stenge havner. Vi er med på sanksjoner og ga i går stor støtte til driften av staten Ukraina, som lønninger til lærere. I dag kunngjorde vi mer forsvarsvåpen, svarer Støre.

Lederen i Stortingets utenriks- og forsvarskomité, Ine Eriksen Søreide (H), mener talen til norske folkevalgte var til å bli «sterkt følelsesmessig berørt av».

– Det gjør inntrykk når han trekker opp verdidimensjonen i dette: Vi har ikke felles grense, men vi har en felles nabo som nå tråkker over grunnleggende verdier Europa bygger på. Han er en sterk leder - med et stort ansvar på sine unge skuldre, sier Eriksen Søreide.

Statsminister Jonas Gahr Støre, utenriksminister Anniken Huitfeldt, finansminister Trygve Slagsvold Vedum og stortingspresident Masud Gharahkhani hilser på Ukrainas ambassadør til Norge, Vjatsjeslav Jatsjuk, i stortingssalen før Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj tale til Stortinget.
Foto: Heiko Junge / POOL / NTB

«Friheten bør ikke være dårligere bevæpnet enn tyrannen»

– Men bør Norge nå vurdere å gi flere våpen til Ukraina, Søreide?

– Han sa her at «friheten bør ikke være dårligere bevæpnet enn tyrannen». Vi bør hele tiden vurdere dette. Regjeringen har vår fulle støtte om den vil vurdere å sende flere våpen om vi har mer vi kan donere.

KrF-leder Olaug Bollestad opplevde et trykk fra en president som ikke bare ba om bistand, men også hjelp for å møte livet i etterkant: Oppbygninger, for å bevare demokrati og trygghet.

– Og han ber om mer våpen?

– Slike vurderinger vil vi ta når regjeringen eventuelt kommer med et slikt forslag. Slikt dreier seg om bidrag til at de kan trygge sitt eget land.

Språkeksperten: «Zelenskyj er flink til å tilpasse seg sitt publikum»

Eirik Vatnøy er førsteamanuensis i retorikk og språklig kommunikasjon ved Universitetet i Oslo. Han har fulgt med på flere av ukrainerens taler de siste ukene, og trekker frem noen kjennetegn.

– Zelenskyj er flink til å tilpasse seg sitt publikum, og til å bygge fellesskap. Det gjorde han i talen til USAs kongress og det britiske parlamentet, og gjorde også det er i Norge.

Vatnøy viser til Zelenskyjs bruk av 17. mai og Nobelprisen i løpet av talen, samt at han viste til deres felles historie med Kyivriket og vikinger. Retorikeren trekker også frem at Zelenskyj har blitt enda mer bestemt i sine taler.

– En tale er ikke bare for å høre fine ord, men den skal gjøre en forskjell. Zelenskyj gjør blant annet det ved å be om spesifikke ting, slik som våpen og sanksjoner. Han gjorde det i Danmark på tirsdag og nå i Norge.

En tale er ikke bare for å høre fine ord, men den skal gjøre en forskjell.

—  Eirik Vatnøy, førsteamanuensis i retorikk

Stortingspresidenten: – Historisk øyeblikk

De siste ukene har den ukrainske presidenten holdt taler for de folkevalgte i en rekke vestlige land, blant annet USA, Tyskland, Danmark og Sverige.

– Dette har en viktig symbolverdi i seg. Stortinget er vårt demokratis hjerte. Vi vet at Zelenskyj kjemper en kamp for frihet og demokrati. Derfor er vi glad for at han sa ja til dette, utdypet stortingspresident Masud Gharahkhani til Vårt Land i forkant av den historiske seansen.

– Hvilken betydning tror du dette har for representantene?

– Når andre som har holdt tale for denne sal er som Winston Churchill, er jo dette et historisk øyeblikk man ikke glemmer som stortingsrepresentant, sier Gharahkhani.



Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

NTB

NTB

Elias Bakken Johansen

Elias Bakken Johansen

Johannes Nyborg

Johannes Nyborg

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Nyheter