Nyheter

Justisministeren svarer biskopene. Hun krever at ureturnerbare legger fram sikker ID

ENGANGSLØSNINGEN: Justisminister Emilie Mehl (Sp) viker ikke. Ureturnerbare som omfattes av amnestiet kan først få permanent opphold når de kan dokumentere identiteten.

Sp-statsråden henter fram utlendingsloven når hun svarer Bispemøtet, de 12 biskopene i Den norske kirke:

– Er det tvil om utlendingens identitet, åpner loven for å fastsette begrensninger i oppholdstillatelsen inntil utlendingen har gjort det som er rimelig å kreve for å klarlegge sin identitet, skriver Emilie Mehl i svarbrevet til biskopene.

Permanent opphold

Rett før jul sendte Bispemøtet et bekymringsbrev til Sp-statsråden, som har ansvaret for landets asyl- og flyktningpolitikk. Her ber de Mehl om å gripe inn og sikre permanent opphold til de som innvilges amnesti etter engangsløsningen for eldre, ureturnerbare.

Nå får flere opphold i kun ett år om gangen fordi de ikke kan dokumentere identiteten sin.

1. desember gikk fristen ut for å be om å bli inkludert i engangsløsningen for eldre, ureturnerbare, altså personer med endelig avslag på asylsøknaden, men som av ulike årsaker ikke har vært mulig å tvangsreturnere til hjemlandene.

Derfor har de blitt boende i Norge, som papirløse, i mange år.

Opphold i ett og ett år

Per 20. desember hadde Utlendingsnemnda fått rundt 140 saker fra personer som mener seg omfattet av amnestiet som ble forhandlet fram da KrF gikk inn i Solberg-regjeringen i 2019.

KrF krevde en engangsløsning for eldre, ureturnerbare, og etter harde runder innad i regjeringen med Frp, ble ordningen konkretisert før jul i 2019, og rullet ut i april i fjor.

Av de 140 som har meldt seg, har 52 fått avslag mens 37 har fått oppholdstillatelse. Men mange har kun fått opphold for ett år om gangen, ikke permanent opphold i Norge.

Forklaringen er at de ikke evner å legge fram godkjente dokumenter som bekrefter identiteten. Les: Pass.

Ny usikkerhet

Avgjørelsene om mange midlertidige opphold fikk Bispemøtet til å reagere kraftig. I brevet ført i pennen av sjefsbiskop Olav Fykse Tveit skriver de 12:

«Når vi nå begynner å se det konkrete utfallet av det politiske vedtaket fra 2019, blir det dessverre tydelig at engangsløsningen hjelper langt færre enn det vi håpet på, gitt intensjonen om en mer human behandling. Av de få som er innvilget et positivt vedtak, er flere dessuten blitt kastet ut i ny midlertidighet og usikkerhet gjennom de betingelsene som vedtakene stiller.»

Biskopene peker på at mange av de som innvilges engangsløsningen ikke anerkjennes som borgere av det landet norske myndigheter mener plikter å gi dem slik dokumentasjon på identitet.

Har ikke særregler

I brevet ber han om at justisministeren gå inn i «de mange permanente utfordringene den nye engangsordningen ikke løser». Bispemøtet mener «situasjonen kaller på en fornyet gjennomgang», «vilje til utvidelse av ordningen» og «vilje til å vurdere nye krav til identifikasjon».

Statsråd Mehl avviser alle oppfordringene fra biskopene. Justisministeren skriver at hun har forståelse for usikkerheten:

– Samtidig vil jeg presisere at dette ikke er særregler som kun gjelder for oppholdstillatelser etter nevnte engangsløsning.

Mehl forklarer at norske myndigheter må kjenne identiteten til de som får opphold i landet. Og så lenge de som nå innvilges opphold etter engangsløsningen ikke kan framlegge godkjent ID, så må de belage seg på å søke om opphold hvert år fram til slik ID foreligger.

---

Ureturnerbare

  • Engangsløsningen ble laget for at eldre asylsøkere med avslag og lang oppholdstid i Norge skulle få oppholdstillatelse.
  • Ordningen har flere krav:
  • Søkt asyl i Norge og ikke returnert etter avslag.
  • Bodd i Norge i minst 16 år innen 1. oktober 2021.
  • Har en samlet alder og botid i Norge på 65 år eller mer.
  • Bodde i Norge 1. januar 2019.
  • Er ikke straffedømt.

---

Bispemøtet 2021. Biskop Solveig Fiske, biskop Atle Sommerfeldt, biskop Herborg Finnset, biskop Stein Reinertsen, biskop Anne Lise Ådnøy, preses Olav Fykse Tveit, biskop Halvor Nordhaug, biskop Ann-Helen Fjelstad Jusnes, biskop Jan Otto Myrseth, biskop Kari Veiteberg, biskop Ingeborg Midttømme, biskop Olav Øygard.

Bøtelagt to ganger

Kravet om ikke straffedømt praktiseres strengt. Klassekampen har fortalt om ham som fikk avslag fordi han er bøtelagt. En bot for å ha forstyrret den offentlige orden i beruset tilstand, og en bot for overtredelse av tolloven fordi han ble tatt med smuglersigaretter.

Både Bispemøtet og Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) har bedt justisministeren om å utvide amnestiet, slik at flere ureturnerbare kan få opphold.

Det avviser Mehl. Til NRK sier hun at «me har nettopp hatt ei frist for å søke på førre løyving. Nå er det ikkje naturlig for regjeringa å utvide eingongsløysinga».

Derfor ber Sp-statsråden de som ikke har rett til å være i Norge om å reise fra landet. Hun ønsker ikke ordninger som «stimulerer til at folk motset seg retur».

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhendeavdelinga i Vårt Land. Han har arbeidd i Vårt Land sidan 1992 og har tidlegare vore deskjournalist, vaktsjef, nyhendeleiar og samfunnsredaktør (nyhenderedaktør) i avisa. Han skriv særleg om asyl-, flyktning- og integreringspolitikk, oppvekst og utanriks – og konsekvensar av vedtak i regjeringa og Stortinget. Tips gjerne på: bjbj@vl.no

Mer fra: Nyheter