Nyheter

– Staten bør bare legge til rette for par

FpU vil tillate assistert befruktning for enslige. Erlend Wiborg sier nei og vil helst ha familier med mor og far. Ketil Solvik Olsen er skeptisk.

– Når staten er inne i bildet, må vi sette barnets beste først. Jeg mener det mest optimale er å vokse opp med mor og far. Da blir man ikke stående alene igjen hvis én faller fra. Jeg tror også barn har godt av å vokse opp med en mor- og en farsrolle, sier Fremskrittspartiets Erlend Wiborg, leder i arbeids- og sosiakomiteen på Stortinget.

Representanten fra Østfold er skeptisk til forslaget Fremskrittspartiets Ungdom (FpU) har fremmet til helgens landsmøte i moderpartiet. De vil åpne for at enslige også skal kunne benytte seg av assistert befruktning.

LES OGSÅ: – Jeg blåser i menneskerettene

Moralpoliti

– Staten skal ikke være et moralpoliti og avgjøre hvordan man skal få barn, sier FpU-leder Bjørn-Kristian Svensrud

I forsalget viser ungdomspartiet til at Norge er det eneste nordiske landet som ikke tillater «at også enslige kan få muligheten til å få biologiske barn»

– Mange enslige reiser til Danmark for å få assistert befruktning. Jeg ser ikke noen grunn til at vi ikke skal kunne åpne opp for det, sier Svensrud.

Han understreker at hovedsaken er å fjerne et forbud og at staten ikke nødvendigvis må betale for tjenesten. Donors identitet må dessuten være kjent.

FpU-lederen avviser innvendingene Erlend Wiborg kommer med:

– Vi lever i 2018. Det er mange ulike familiekonstellasjoner. Jeg vil ikke dømme noen familier. Det er ikke statens oppgave å si hva som rett og galt i en familie. Det greier enkeltmennesket fint å finne ut av selv. Når noen er villig til å gå gjennom denne behandlingen, så har de et sterkt ønske om å få barn – et barn som vil bli møtt med masse kjærlighet.

LES ANALYSEN: Verdislag blir thrillere i Frps sal

Overflødige menn

Forslaget fremmes kort tid før landsmøtet som en såkalt tidsaktuell resolusjon. Det er ventet at redaksjonskomiteen i dag vil godkjenne at det kommer til behandling. Årsaken er at regjeringens bioteknologimelding skal behandles i Stortinget 15. mai. Før den tid må Frps stortingsgruppe ta stilling til en rekke bioteknologiske spørsmål. I spørsmålet om assistert befruktning for enslige har den smått med programpunkter og landsmøteresolusjoner å lene seg på.

Onsdag ettermiddag var det møte i Fremskrittspartiets stortingsgruppe i forkant av landsmøtet. Vårt Land får opplyst at det også i stortingsgruppa er mange som ønsker å få avklart punktet om assistert befruktning for enslige på landsmøtet.

Erlend Wiborg sier han har respekt for Bjørn-Kristian Svensruds ståsted:

– Mange barn har en god oppvekst med én forelder. Jeg har respekt for at enslige drømmer om barn og at folk velger familieform selv. Men det kan ikke staten styre. Det vi snakker om nå er hvilket utgangspunkt staten skal legge til rette for. Jeg mener det mest optimale er to foreldre og at barnets beste må veie tyngst.

Han får støtte fra stortingskollega Morten Wold fra Buskerud.

Jeg synes at man i en viss grad er i ferd med å gjøre far, eller mannen, overflødig. Det er ingen menneskerett å få barn, men det er viktig at barn får det aller beste utgangspunktet med to foreldre, sier han.

LES OGSÅ: Ønsker ikke «kristent» kommunevåpen

To tradisjoner

Ingen Vårt Land har snakket med tør spå hvor landsmøtet lander i spørsmålet. Onsdag holdt partiledelsen pressekonferanse som oppvarming til landsmøtet.

Der ønsket ikke partileder Siv Jensen ønsket å røpe sitt syn overfor Vårt Land, av frykt for at det ville legge føringer på landsmøtedebatten.

– Jeg starter skeptisk, så får vi se hvor vi ender, svarte derimot nestleder Ketil Solvik Olsen på spørsmål fra Vårt Land.

Men også i Solvik Olsens tradisjonelt konservative fylkeslag er det delte meninger:

– Jeg er åpen for å støtte forslaget, men det forutsetter at det ikke skal betales over skatteseddelen, sier stortingsrepresentant Roy Steffensen.

– Jeg er ganske skeptisk, men spørsmålet er vanskelig, sier fylkesleder og tidligere stortingsrepresentant, Bente Thorsen.

Samtlige understreker at de ikke har konkludert i spørsmålet ennå.

To Frp-tradisjoner står mot hverandre i spørsmålet om assistert befruktning for enslige, skal vi tro Erlend Wiborg.

– Frp har alltid vært fremtidsoptimister og positive til bruk av gen- og bioteknologi der det er fornuftig. Samtidig har vi også vært klare på at det er til barnets beste å ha to foreldre.

Han viser til at partiet var tidlig ute med å si ja til eggdonasjon – i 2013 – og at den avdøde helsepolitiske partihøvdingen Jon Alvheim hadde stor tro på at gen- og bioteknologiens potensial til å redde liv og bedre helse.

LES OGSÅ: Menighetsbarnehager frykter konkurs hvis staten krever økt bemanning

Fristilling

Fremskrittspartiet har tidligere fristilt stortingsrepresentanter i spørsmål der partiets standpunkt bryter med deres religiøse overbevisning og samvittighet.

Erlend Wiborg sier at stortingsgruppa ennå ikke har diskutert om representanter skal fristilles når regjeringens bioteknologimelding behandles 15. mai:

– Vi har prosedyrer internt i partiet hvis noen ber om å bli fristilt i enkeltspørsmål.

Bjørn-Kristian Svensrud mener at et landsmøte-ja vil sende et klart signal til stortingsgruppa:

– Da er det landsmøtets mening og en bestilling til stortingsgruppa, sier FpU-lederen.

Landsmøtevedtak veier tungt i Frp, fordi de har tradisjon for at partiet står over stortingsgruppa.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter