Nyheter

Verdislag blir thrillere i Frps sal

ANALYSE: Frp har vært pioneren i å ønske en friest mulig politikk om bioteknologi. Men nå puster andre Siv Jensens parti i nakken.

I siste time har Fremskrittspartiets Ungdom fremmet en uttalelse for lands­møtet om å tillate assistert ­befruktning for enslige. Unge liberalister opplever at Frp ­henger etter.

For selv Høyre har nå sagt ja til assistert befruktning – på vårens landsmøte. Men Frp ­krever i programmet sitt at slik medisinsk assistanse forut­setter at «det biologiske opp­havet klart kan defineres som én biologisk mor og én ­biologisk far».

LES OGSÅ: – Staten bør bare legge til rette for par

Restriktivt

Frp er per i dag det tredje mest restriktive partiet på dette punktet i biopolitikken, etter KrF og Sp. Derfor tror partikilder at det går mot et klart ja til assistert befruktning for enslige – dersom resolusjonen kommer til avstemning.

Å gi enslige slik rett til å bli foreldre er et av de brenn­bare spørsmålene når Stortinget denne våren skal avklare stortingsmeldingen om bioteknologi. Men i salen er det flertall – uansett hva Frp skulle ­vedta. Ap, Høyre, SV og Venstre er alle for.

LES OGSÅ: Venstre vil tillate eggdonasjon for enslige

Dødshjelp og omskjæring

Men i slike landsmøteoppgjør i Frp er det aldri helt sikkert hvor partiet lander. Flere verdi­politiske oppgjør – med og uten kobling til biofeltet – har ­utviklet seg til rene thrillere. Fra landsmøtene har disse skapt overraskende overskrifter.

Partiets åpning for aktiv dødshjelp var i klasse for seg da prinsipprogrammet ble ­behandlet våren 2009. I fjor sa Frp overraskende ja til å forby omskjæring av guttebarn. Da Frp i fjor stemte ned ­forslaget om å få ja til surrogati inn i parti­programmet, var det bare ti stemmer som tippet avstemningen til et nei.

Kulturarv trumfet

Men i Frps sal kan ikke-materielle stridssaker snu ­overraskende i ikke-liberal retning også. Unge liberalister i FpU har i en årrekke jobbet mot kristne formålsord i skolen – og hatt en viss medvind. Likefullt ble det i fjor et massivt flertall for at skolegudstjenester skulle bli noe obligatorisk.

Hovedargumentet var norske verdier og kulturarv er under press fra krefter der ute. Nettopp den oppfatningen trumfet Frps voksende bevissthet om liberalistiske friheter.

Hverdagsliberal

I sum står imidlertid verdikonservative strømmer klart svakere i Frp enn før. Avstemninger i verdisaker under Frp-landsmøtene de siste fem årene, gir klart inntrykk av at hverdagsliberalistene nå har grep om partiet.

Den Frp-utgaven som våren 2008 stemte mot felles ekteskapslov sammen med KrF, finnes ikke lenger. Før valget i 2013 fjernet Frp de siste formuleringene som sperret for homoekteskap og adopsjon i partiprogrammet.

Mehmet-saken

Men til tross for at tradisjonsvern og verdikonservatisme sto sterkt for 15–20 år siden, utviklet likevel Frp over tid den mest liberale bioteknologi-politikken. Den avdøde verdikonservative Frp-kjempen John Alvheim sto i 2004 i front for et stormløp da Frp til slutt fikk løsnet på paragrafer i den ferske, strenge bioteknologiloven fra KrFs daværende helseminister, Dagfinn Høybråten.

Høybråten tapte opinionskampen. Den handlet om ­gutten Mehmet – og lovendringer for å kunne sjekke og sortere i egg og utnytte teknikk slik at han kunne bli frisk.

LES OGSÅ: Skal måle lykke - ti år etter Høybråten-forslag

Optimisme

I biopolitikken har teknologioptimismen ligget i bunn hos Frp. «Gamle sperrer må ikke styre utviklingen for viktige fremskritt», smalt det fra Siv Jensen i landsmøtetalen i 2016. Hun varslet tøffere kamp for friere bioteknologi.

Venstre har de siste årene gått lenger enn Frp i ­omstridte enkeltsaker, som å si ja til ­altruistisk surrogati. Men ­ingen andre enn Frp er så sterk i ­hyllesten av tidlig ultralyd og metoder for fosterdiagnostikk. Det er her KrF roper varsko mot sorteringsamfunnet – og gjør Frp til klar uvenn.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter