Nyheter

Hareide vil ha ryddejobb i KrF

KrFs leder mener at partiet må «ta seg sammen» og velge flere saker bort. Varsler en ryddejobb i måten KrF profilerer verdier på.

– Det er vi i KrF som må ta oss sammen. Det er vi i KrF som må bli tydeligere, sa Hareide i talen til partiets store landskonferanse.

Samlingen er den første store partimønstringen etter fjorårets valgkatastrofe, der KrF var nær ved å komme under sperregrensen. I talen var partiets nye strategiprosess et av hovedpunktene. KrFs vei videre er den store «snakkisen» i korridorene.

Hareides budskap var tydelig: Partiet kan ikke fortsette som før. Og det kan ikke legge skyld på pressen eller bare på måten man kommuniserer på.

– Til velgerne vil jeg si klart og tydelig: Det er ikke dem det er noe galt med, sa KrF-lederen.

Det handler vel så mye om hvorvidt KrF faktisk er relevant i verdipolitikken.

– Vi må også tørre å stille oss noen ærlige spørsmål om vi gir gode nok svar på det velgerne er opptatt av, sa Hareide.

LES OGSÅ: Analyse: KrF skal finne seg selv i full fart

Rydding på gang

Ryddejobben i hvordan KrF skal fremstå, er alt i gang. Den ble egentlig vedtatt av landsstyret i fjor høst, da evalueringsrapporten av valgkampen ble drøftet.

En av de mest alvorlige konklusjonene var denne: «Det fremgår ikke klart hva som er KrF sitt overordnede prosjekt». Landsstyret påla dermed sentralstyret å utarbeide en strategi om å rette opp den mangelen så fort som mulig denne våren.

Slik skal KrF ta tak

I talen lørdag presenterte Hareide lekkasjer fra strategiarbeidet gjennom en serie punkter partiet skal ta tak i:

• KrF skal snakke mer om det moderne og slagkraftige verdipartiet som KrF er – og ikke la motstanderne få definere KrF.

• KrF skal snakke mindre om det alle er opptatt av alltid – og mer om samfunnets store verdispørsmål.

• KrF skal snakke mindre om utydelige regjeringsstrategier – og mer om hva som blir viktigst for KrF om partiet får sitte ved roret.

• Det skal være mer rom for uenighet og ærlig meningsutveksling – debattene skal ikke tas i kriker og kroker.

LES OGSÅ: KrF-veivalg får avventende støtte

«Ikke alt for alle – alltid»

Fra KrF-apparatet forklares det at punktene innebærer at partiet må velge vekk saker som er i vinden i media – dersom de ikke er klart koblet til KrFs profil.

– Noe skal dere altså snakke mindre om: Vil det ikke bli reaksjoner om det blir mindre profilering av eksempelvis samferdselspolitikk og distriktspolitikk?

– Det ligger i det jeg sa at vi må ta noen modige valg. Og de valgene har vi ikke tatt. Men i talen pekte jeg ut en kurs. KrF kan ikke være alt for alle – alltid, svarer Hareide Vårt Land.

Lære av militær strategi

Strategiprosessen kan også gi nytenkning i måten organisasjonen jobber på.

– Jeg skal være forsiktig med å mene mye om militær strategi, selv om jeg var presteassistent i Forsvaret. Men noe vet jeg: Når man skal kjempe harde slag, kan det noen ganger være en idé å ta et steg tilbake, regruppere troppene, hente mer drivstoff og fylle på med ny ammunisjon – før man gjør seg klar til ny strid, sa Hareide.

LES OGSÅ: Venstre-profil bryter med partiet

Gå i takt?

Overfor Vårt Land utdyper KrF-lederen tematikken:

– Det er en krevende tid for partiet. Men skal vi ta riktige og gode valg, og bruke noe tid på oss selv som parti fremover. Vi må peke ut kursen sammen og har behov for at KrF arbeider med KrF fremover.

– Når dere har tatt valg og prioritert: Skal strategien virke, må vel partifolket gå mer i takt enn før?

– Slik jeg opplever KrF om dagen, tror jeg også at folk ønsker tydeligere signaler fra landsstyre og ledelse. Strategien vi kommer frem til, skal forankres i hele organisasjonen.

LES OGSÅ: Oppgjør i sentrum om Venstres fortelling

«Alvorlig situasjon»

KrF-lederen fastslo at «situasjonen er alvorlig» for KrF, etter det dårligste valget siden krigen.

– Jeg skal gjøre mitt beste som kaptein på båten. Men jobben må vi stå sammen om å gjøre. Selv om situasjonen er alvorlig, er den langt fra helsvart, sa Hareide.

Det er ifølge Hareide fordi gode KrF-saker ligger der: Samfunnets kristne arv – som ikke fikk plass i den blågrønne regjeringserklæringen. Og eksempelvis den uroen mange føler overfor moderne bioteknologi – og en alt for fri alkoholpolitikk.

– Det er et stort potensial for et tydelig, stort verdiparti i norsk politikk. Vi har ikke greid å få frem de gode verdidiskusjonene. Jeg opplever flere klapp på skulderen enn kanskje noen gang i min partiledertid, sier KrF-lederen til Vårt Land.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter