Nyheter

Finne seg selv i full fart

ANALYSE: Etter fjorårets valgsmell driver KrF-toppene strategijakt på høyttrykk. Ny samarbeidsdebatt kan komme sent i høst.

Det var egentlig en uhyggelig dom over valgkampen KrFs landsstyret fikk til behandling i november i fjor: «Det fremgår ikke klart hva som er KrF sitt overordnede prosjekt».

Ressursgruppen som hadde evaluert valgkampen pekte på manglende strategier, valgkamptema uten grep, noe nær kaotisk i kommunikasjons- og beslutningskanaler.

Landsstyret ga partiets ledelse et pålegg: Tydeliggjøre hva som er partiets strategi – og det overordnede prosjektet – innen kort tid.

LES OGSÅ: Oppgjør i sentrum om Venstres fortelling

Under radaren

Og det er med dette KrFs topper og strateger nå jobber – under radaren fra oppstyr om ny blågrønn regjering, metoo og Ap-krise. Det handler om den overordnede rammen, politiske satsinger – og organisasjonsgrep.

Det gjelder å finne seg selv. I praksis i full fart.

I helgen avvikler KrF sin store landskonferanse. Det er en viktig lyttepost for de involverte. Men det er tidligst under landsstyret i april det kan komme avklaringer fra strategiarbeidet.

Lære av Sp?

I arbeidet kaster involverte i KrF gjerne litt blikk mot Sp og SV når de tenker om fremtiden. Mens KrF slet med kommunikasjon om eget samarbeidsvedtak og så vidt berget seg over sperregrensen, var Sp og SV i en ganske annen divisjon.

I forrige valgkamp fremsto de to partiene som tydelige, de hadde «gjenkjennelige utspill» og den politiske pakken var en helhet. I flere år har Sp nærmest latt alle utspill konsekvent være koblet til kjernen: Distriktskamp – mot sentralmakten. De var advokat for velgergrupper. Og de hadde fiender de kunne duellere mot – og få synlighet.

Velgerne flest kjenner derfor fortellingen om Senterpartiet. Den gir nå partiet et stabilt velgergrep. Nettopp det som 4-prosents partiet KrF strever med.

LES OGSÅ: De blågrønne kan møte veggen i Stortinget

Inn – og ut?

Derfor er det en slik fortelling om KrF i politikken som partitopper nå jakter på. For hva skal være den store rammen for partiet? Skal det være menneskeverd? Hvor sterkt skal verdiarv og religion fremover prege KrFs hverdagspolitikk? Hva med familie og skole? Skal noe inn – og noe ut?

Noe skal i alle fall bli mer konsekvent. Det skal skape egenart – og gagne KrF og ikke andre.

Evalueringsgruppen skisserte i fjor høst at distriktspolitikk plutselig fremsto som «en fjerde valgkampsak». Resultatet var at den stjal mer oppmerksomhet fra andre saker – og økt oppmerksomhet til Senterpartiets felt.

Fare: Avsporing

På ett punkt er KrF ekstremt på vakt: Strategiarbeidet skal ikke bli til samarbeidsdebatt – i denne omgang. For om alt med ett bare handler om sidevalg og spill og media fyrer opp, sporer det av.

Derfor er det «overordnet prosjekt» og politikk først. Dernest kan spørsmålene om veien og alliansene logisk komme.

Overfor Vårt Land antydes det at en ny runde om samarbeid – med dette utgangspunktet – kanskje kan seile opp mot senhøsten og slutten av året. Det trenger ikke handle om fremtidig regjeringsvalg. Men også måten å bruke makt og muskler som vippeparti.

LES OGSÅ: Solberg forsvarer plattform uten kristenarv

Ikke mer spagat

Men KrF skal ikke gå til stortingsvalg i spagaten én gang til, blir det sagt sentralt i partiet. Men foran en ny samarbeidsbeslutning er det mange ukjente variabler.

Får eks-kompis Venstre velgergevinst på å være juniorpartner med de blå? Eller blir Venstres vei et skrekkens eksempel for KrF? Og vil Ap gjenvinne styrke? Hvis ikke, finnes det kanskje ikke et troverdig, rødgrønt alternativ. Men for KrF er det nå «politikk først».

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter