Nyheter

Refser avvikling av kontantstøtte

Sp går til kamp mot blågrønne varsler om kontantstøttens slutt. Oppfordrer til bred samling rundt ordningen.

– Det kan umulig være noe samfunnsproblem om noen tar noen få ekstramåneder med kontantstøtte før barnet inntar barnehagen, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

Ikke bare reagerer Vedum på at kontantstøtten er ute av den nye, blågrønne regjeringsplattformen. Han er svært så overrasket over de nye signalene fra Frp:

– Frps Roy Steffensen har sagt at vi kan være inne i den siste stortingsperioden med kontantstøtte. Slike endringer er det ingen grunn til, sier Vedum til Vårt Land.

LES OGSÅ: Blågrønne øker presset mot kontantstøtten

På vei ut?

Steffensen kom med uttalelsen til Klassekampen i forrige uke. Og fredag kunne Vårt Land melde at regjeringspartiet Frp har satt ned et eget utvalg som skal vurdere kontantstøtten på nytt. Støtten kan dermed være i spill:

• Partikilder mener stemningen i Frp til kontantstøtten er i ferd med å snu.

• Om partiets landsstyre vil, kan faktisk årets Frp-landsmøte få kontantproblematikken opp til avgjørelse.

• I regjeringsplattformen vil de blågrønne «opprettholde de samlede overføringene til barnefamilier, men vurdere innretning og omfang». Krefter i Venstre vil helst målrette støtten mer mot fattige barn.

Rødgrønn harmoni

Vedum mener derimot at støtteordningen fortsatt er livskraftig, i dagens fasong.

– Da Senterpartiet gikk inn i regjering i 2005 med kontantstøttemotstanderne i Ap og SV, sa mange: Nå blir kontantstøtten borte. Også vi i Sp innså at det var utfordringer med ordningen. Alle støtteordninger har både fordeler og ulemper. Sammen gjorde vi endringer, forklarer Vedum.

I den rødgrønne perioden ble støtten i 2012 nedskalert til bare å gjelde inntil barnet fylte to år.

– Sp ønsket da å rette støtten inn mot de aller minste barna. Argumentet om at ordningen holdt folk borte fra arbeidslivet, fikk da mindre vekt. Og de integreringsmessige utfordringene ble mindre.

LES OGSÅ: Blågrønne skroter kontantstøtte

Rød ventestøtte

Sp-lederen hevder at både SV og Ap så mer praktisk enn strengt ideologisk på saken. De hadde kjempet mot ordningen i årevis, men den besto også etter at de to røde partiene hadde hatt makt.

Heller ikke i partiprogrammene til SV og Ap er kontantstøtten helt utradert. Begge partier har for perioden 2017-21 programfestet såkalt ventestøtte, kontanter frem til barnet har fått barnehageplass.

– KrFs valgretorikk var at ordningen ville bli borte hos de rødgrønne, men det ble den ikke. Det er fordi dette er en slitesterk ordning, som har en funksjon for folk, sier Vedum.

Lave fødselstall

Det har den for samfunnet også, noe Vedum sterkt vil fremheve: Fødselstallene i Europa har sunket dramatisk de siste tiårene. Etter hvert gjelder dette Norge også.

– Vi har hatt høyere fødselstall enn resten av Europa. Gode velferdsordninger for barnefamilier har vært et godt bidrag til dette. For å bekjempe synkende fødselstall er det viktig å ha fleksible ordninger som skaper valgfrihet og hjelper småbarnsfamiliene.

LES OGSÅ: Ny runde om søndagen

Hett tema

Onsdag drøfter Stortinget den nye regjeringserklæringen. Da kan kontantstøtten fort bli et tema. For Kristelig Folkeparti betyr andre partiers holdning til støtteordningen fortsatt svært mye i debatten om politisk samarbeid.

– KrF og Sp er nøkkelpartier for å bevare ordningen. Men vi bør legge bort slagord og finne fornuftige forbedringer. Det bør være det viktige i denne saken nå, sier Vedum.

Ordningen med kontantstøtte er KrFs gamle «gullsak». Den ble innført under Bondevik 1-regjeringen i 1998.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter