Nyheter

Ny runde om søndagen

Ap setter eget forslag som kunne samlet flertall mot mer søndagshandel på pause. Blågrønn regjering kan dermed få en sjanse til å endre helligdagsregler.

Blant skissene kulturminister Trine Skei Grande har på bordet, overlevert fra et utvalg, er å øke arealgrensen i søndagsbutikkene og samtidig si ja til andre fagbutikker også.

Tidlig i desember så en slik situasjon ut til å bli avlyst gjennom maktbruk fra Stortinget: Et flertall ville støtte et Ap-forslag som avlyste mer frislipp av søndagshandel i denne stortingsperioden. Men nå har Ap selv tatt betenkningstid.

Årsakene er etter det Vårt Land får opplyst i Ap disse:

• I den blågrønne Jeløya-plattformen varsler regjeringen at den vil «forenkle reglene for søndagshandel». Ap vil ha mer kjennskap til hva de blågrønne faktisk vil foreslå.

• Dessuten foreslo det offentlig utvalget som skulle vurdere reglene for søndagshandel og eventuelle endringer, noen innskrenkinger også. Disse vil også Ap vurdere mulighetene for.

Lae-utvalg

Det er nettopp rapporten fra dette utvalget, ledet av tidligere fylkesmann og Høyre-profil Erling Lae, som kan åpne for nye politiske runder om søndagshandel likevel.

Rapporten ble presentert knappe to uker etter at Ap hadde fremmet «stopp-forslaget» sitt. Under presentasjonen sa utvalgsleder Lae at det ville «være lurt» av Stortinget heller å sette seg inn i hva det offentlige utvalget faktisk foreslo før de vedtok å si nei til endringer.

LES OGSÅ: Høyre vakler om søndagsåpent

Nye forslag

Et bredt flertall av de 14 medlemmene i det offentlige utvalget samlet seg om følgende kompromiss:

• Øke tillatt salgsflate på helligdager i storkiosker/dagligvarebutikker fra 100 til 150 kvadratmeter.

• Gi alle typer butikker i alle bransjer på opp til 150 kvadratmeter lov til å holde åpent mellom klokken 13.00 og 19.00 søndager og andre påskedag og andre pinsedag.

• Fjerne unntaket for hagesentre til å holde åpent, uansett størrelse. De skal inngå i reglene for alle bransjer – i punktet over.

• I tillegg skal anledningen til søndagsåpent i såkalte turistområder begrenses til åpenbare distriktskommuner.

Blokkade

Å blokkere behandling av innspillene fra et bredt, sammensatt offentlig utvalg er sjelden kost fra et stortingsflertall. Vårt Land kjenner til at det også i andre «nei-partier» er nølende røster til å stoppe behandlingsopplegget helt. Eksempelvis blir muligheten til å stramme inn overfor hagesentres store søndagshandel da borte.

Ap-forslaget, signert blant annet Anette Trettebergstuen, Kari Henriksen og Rigmor Aasrud, ligger formelt til behandling i Familie- og kulturkomiteen. Men ennå har det ikke fått noen formell behandlingsfrist, slik praksis er i Stortinget.

Den nye runden

Saksordfører Tage Pettersen fra Høyre sier til Vårt Land at han nå vil ha en runde med ledelsen i Kulturdepartementet før videre stortingsbehandling av søndagsåpent fastlegges:

– Jeg skal drøfte fremdriften med departementet. Det vil handle om Aps forslag om ikke å endre regelverket, kan behandles samtidig med en eventuell proposisjon fra regjeringen, fremholder Pettersen.

– Blir Aps forslag vedtatt slik det foreligger, så vil ikke regjeringen en gang ha mulighet til å fremme et forslag. Og de som ønsker noen små justeringer eller innskrenkinger av regelverket, vil miste den sjansen, fortsetter han.

KrF-motstand

Kulturdepartementet varslet før jul at utvalgsrapporten «På en søndag» skulle på høring nå på nyåret. KrF-talsmann Geir Jørgen Bekkevold tror det vil ta lang tid før regjeringen fremmer noe søndagsforslag.

– Jeg kan ha forståelse for å avvente regjeringens opptreden litt. Men kommer det noe derfra, er det nok et forslag som peker i mer liberal retning, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter