Nyheter

Blågrønne skroter kontantstøtten

Med Venstre på laget var det over og ut for kontantstøtten i Solberg-regjeringens program. Det provoserer KrF.

– Det er leit. Når de utfordrer oss om kontantstøtten, så utfordrer de oss om en av de viktigste sakene i KrFs politikk, sier partiets talsmann, Geir Jørgen Bekkevold.

For i det som er den nye, blågrønne regjeringens arbeidsprogram – Jeløya-erklæringen – er ikke kontantstøtten nevnt med et ord. I stedet lanseres et ganske annet varsel om familiestøtte:

«Opprettholde de samlede overføringene til barnefamilier, men vurdere innretning og omfang». Målet er å «sikre god fordeling og målretting mot barnefamilier med vedvarende lav inntekt».

Oppbrudd

Dermed varsles ny politikk – og et brudd med forsikringene i forrige plattform fra Solberg-regjeringen: «Bevare kontantstøtten, og utvide ordningen til å inkludere toåringer». Dessuten skulle man «utrede omgjøring av kontantstøtten til en lovpålagt kommunal ytelse».

Også før valget sto Frp og Høyre ved kontantstøtten. Men Høyre ville vurdere innretning. Og Frp ville gjøre ordningen kommunal. Venstre ville derimot avvikle støtten.

Også da Senterpartiet var en del av Stoltenberg-regjeringen fra 2005 til 2013, holdt de rødgrønne fast ved ulike ordninger for kontantstøtte.

LES OGSÅ: Ny runde om søndagen

«Kjenner Venstre»

– Vi kjenner jo Venstres politikk, sier KrF-talsmann Bekkevold, som er like bekymret for omtalen av kontantstøtte i Frp-kretser.

I pressen er det i følge Bekkevold i senere tid gjengitt påstander om at ordningen er inne i sin siste fase.

– At støtten ikke er omtalt i plattformen, er nå én ting. Men de nye signalene fra Frp er svært utfordrende, sier han.

LES OGSÅ: Ny kulturminister vil forandre Norge

Gjennomgang

I fjor vår mottok regjeringen en gjennomgang av ytelsene til familier fra et offentlig utvalg. Utredningen er nå til vurdering i Barne- og familiedepartementet.

– Man kan jo forvente at det vil komme noe om kontantstøtten i regjeringens gjennomgang, men om de vil gå så langt som å avvikle ordningen gjenstår å se, sier Bekkevold.

Han minner om at det koster mer for staten å opprette en ny barnehageplass enn å la foreldrene velge kontantstøtte et år.

– Det må en storstilt barnehageutbygging på gang, for å kompensere for bortfall av støtten, påpeker han.

LES OGSÅ: Metoo – alkohol er elefanten i rommet

Merkesak

Kontantstøtten har vært KrFs merkesak helt siden triumfen fra Kjell Magne Bondeviks regjeringstid. Det var da støtteordningen ble vedtatt.

I budsjettforlik med de blåblå i forrige periode fikk KrF økt støttebeløpet til 7500 fra august i fjor.

– At kontantstøtte nå er ute av den blågrønne plattformen kan kanskje lokke KrF til forhandlinger om regjering eller budsjett?

– Den spekulasjonen kom også da det ble kjent at ord om samfunnets verdigrunnlag ikke fantes i regjeringsplattformen. Men i KrF er det ingen diskusjon om å bli en del av regjeringen. Vi har vår egen strategi om plassering i det politiske landskapet, svarer Bekkevold.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter