Nyheter

KrF og Venstre inn i forsterket regjeringsprat

KrF-Hareide nærmest taus etter toppmøtet med Erna Solberg. Mot dramahelg om borgerlig samarbeid i KrFs landsstyre.

Etter et to timer langt møte med statsminister Erna Solberg og Frp-leder Siv Jensen om ikke-sosialistisk samarbeid, var Knut Arild Hareide sparsom med kommentarer.

– Det ikke er trukket endelige konklusjoner her, men det har vært gode, politiske samtaler, sa Hareide.

På de fleste spørsmålene fra pressen gjentok han: «Det er ikke trukket konklusjoner».

– Men signalene jeg har fått med meg her, kommer jeg til å ta med meg inn i vårt viktige landsstyremøte.

Helgens landsstyremøte kan avgjøre om Hareides parti tar plass innenfor et felles flertall – eller stiller seg i opposisjon til regjeringen. Etter valget trengs nemlig KrFs mandater for å skape et ikke-sosialistisk flertall. Dermed skapes et høstdrama i norsk politikk:

Foran KrF-møtet ønsker tunge krefter sentralt i partiet å avvise formelle avtalepunkter med Høyre/Frp-regjeringen. Svaret fra møtet på Økern i Oslo kan dermed bestemme hvor styringssterk Solberg-regjeringen blir i tiden fremover.

LES OGSÅ: Venstre kutter ikke bånd til KrF

Jensen slamret med døren

Før Hareide og Grande møtte til torsdagens kveldssamtaler om hvordan partiene kunne samarbeide, hadde Frp-leder Siv Jensen nærmest slamret døren igjen for Venstre og KrFs plan A: Regjering med Høyre – uten Frp.

– Landet har en regjering som Frp sitter i. Skal man ha en annen regjering, så må man først felle den som sitter, sa Jensen i et intervju med NTB.

Hareide erkjente at temaet hadde vært diskutert i statsministerboligen, der toppmøtet fant sted:

– Det er naturlig at den typen spørsmål har vært på agendaen vår, sa Hareide på vei ut fra boligen.

Om utsiktene til at sentrumspartiene får drømmeregjeringen sin, sa Venstre-leder Trine Skei Grande dette:

– Jeg har ikke gitt opp håpet ennå.

Grande fortalte at de fire også hadde snakket om å finne «gode styringsmodeller i det borgerlige flertallet vi har sammen».

LES OGSÅ: KrF-kamp om «samarbeid light»

Alle styrker lagene – samtaler toppes

Og den prosessen fortsetter i neste uke. Da skal ikke bare de fire, men hele ledertrioen i alle fire partier møtes samme sted.

Slik varsles altså en forsterking av samtalene – selv om KrF ennå ikke har trukket noen konklusjoner om samarbeid. Utad øker dermed alvoret i styringsdramaet.

– Er dette et signal om at de to sentrumspartiene faktisk alt nå er deltakere i det å forvalte et bredt ikke-sosialistisk flertall?

– Det er et signal om at det er viktig at beslutningene som skal fattes i alle partiene våre fremover forankres bredt. Derfor må vi snakke sammen i et bredere forum, sier statsministeren til Vårt Land.

LES OGSÅ: Analyse: Makt splitter sentrum

Erna og Siv ville gi sin egen versjon

I motsetning til under de harde budsjettsamtalene i fjor høst møtte også Høyre-lederen og Frp-lederen opp foran kamera og mikrofoner for å gi sin egen versjon av samtalene inne i statsministerboligen.

– Jeg kaller ikke det vi har hatt for forhandlinger. Vi har snakket sammen, både om hvor de ulike partiene står og hvilke utfordringer Norge står overfor, påpekte Solberg.

Igjen gjentok hun at Høyre vil at alle fire partier bør være med i forpliktende samarbeid. Og Frp-leder Jensen bekreftet at det ikke er realistisk med en blågrønn regjering uten Frp.

Statsministeren sier hun har god tid i samarbeidsspørsmålet – et statsbudsjett er alt laget. Men for statsministeren hersker det likevel et alvor:

– Det er viktig å snakke om hva vi skal gjøre – ikke bare hvem som skal sitte i regjering. Det handler om grunnlaget for styring fremover. Vi må i fellesskap også ha svar på de største utfordringene. For det Norge trenger nå, er noen som kan se langsiktig på utfordringene.

LES OGSÅ: Venstre-folk kjøler ned Frp-spekulasjoner

Venstre-press mot KrF

KrFs landsstyremøte fredag og lørdag kommer til å pågå under sterkt press. Derfor er alt bortsett fra KrF-lederens tale lukket for pressen.

Det er ikke bare alvoret fra statsministerboligen som KrF-delegater skal vurdere. Også trykket fra Venstre, samarbeidspartner i fire år, øker nå mot Knut Arild Hareide og partiet hans.

Ledertrioen i KrF og Venstre møttes til et «hemmelig» toppmøte torsdag formiddag. Det var før Venstre-leder Trine Skei Grande talte til sitt eget landsstyre og partiet hennes drøftet regjeringssamarbeid.

Selv om Venstre etter valget har skapt overskrifter om Frp-samarbeid, tok Venstres landsstyre en uventet sving. Nå jakter de tydelig på fellesskap med KrF.

– Veldig mange i landsstyret sier vi må finne en løsning sammen med KrF, for å presse politikken mer mot sentrum. Det er en gjennomgangstone i denne forsamlingen, sa Grande etter landsstyremøtet.

– Jeg håper signalene fra vårt møte går direkte inn i KrFs, appellerte Grande.

LES OGSÅ: Venstre og KrF er fanget av en lang rekke avtaler som ennå gjelder

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter