Nyheter

KrF-kamp om «samarbeid-light»

KrF møter internoppgjør om partiet skal være helt uten samarbeidsavtale eller sikre en slags miniavtale med Solberg-regjeringen.

I neste uke skal styrene i flere tunge fylkeslag drøfte KrFs katastrofale valgresultat og om de støtter partiledelsens klare melding før valget: Opposisjon – uten samarbeidsavtale – dersom ikke Erna Solberg åpner for sentrum/Høyre-regjering.

– Vi bør vurdere en avtale «light», sier leder i Hordaland KrF, Pål Kårbø.

Vårt Land har vært i kontakt med en rekke av KrFs store fylkeslag. Noen av dem opplyser at slike mellomløsninger er blant alternativene som må avklares. Men KrF-ledelsens plan er stikk motsatt.

LES OGSÅ: Analyse: KrFs sjeldne makt til å bremse

Toppmøte

Alt torsdag kveld inviterer Erna Solberg lederne i KrF, Venstre og Frp til nye samtaler om samarbeid. Dagen etter starter landsstyremøtet i et kriserammet KrF. Der vil partiledelsen forankre sin videre ferd i samarbeidsdrøftingene med Solberg.

Men etter det Vårt Land kjenner til har KrFs ledelse bestemt seg for ikke å vike på ett viktig felt: Strander et regjeringsprosjekt av Høyre, KrF og Venstre, vil de ikke ha noen avtalepunkter av noe slag med de blå partiene. Heller ikke et miniknippe honnørpunkter om borgerlig fellesskap er aktuelt. Man ønsker også en snarlig avklaring fra statsminister Erna Solberg om sentrum/Høyre-regjering.

KrF-harme

I den nye stortingsgruppen mener storparten at KrFs samarbeidsløsning er det handler om ren opposisjon – punktum – om det ikke blir en sentrum/Høyre-regjering. Det vakte sterke reaksjoner sentralt i KrF at Høyre-topper som Jan Tore Sanner dagen etter valget uttalte at Høyre, Frp, KrF og Venstre skulle samtale om å «forvalte et flertall sammen». Stortingsrepresentant Geir Jørgen Bekkevold sa til Vårt Land at «Høyre snakker som om det var for fire år siden».

LES OGSÅ: Vedum ser frem til omkamper sammen med KrF

Motstemmer i sørvest

Men både fra Vest-Agder og Hordaland kommer det ønsker om en ganske annen strategi. Stortingsrepresentant Hans Fredrik Grøvan sa dette til Fædrelandsvennen torsdag:

«KrF kan ikke peke på Erna som ny statsminister og deretter snu ryggen til henne...Det blir komplisert politisk hvis vi skal være i opposisjon til en regjering vi selv setter inn».

Han ønsker avklaringer som sikrer et samarbeid «på viktige punkter» – en «avtale om et sett av spilleregler».

Fylkesleder Per Sverre Kvinlaug i Vest-Agder sier dette til Vårt Land:

– Vi må realitetsorientere oss etter dette valgresultatet. Da er det ikke grunn til å arrestere noen av de utspillene som nå kommer i KrF. Vi har en forpliktelse når vi gjør et samarbeidsvedtak som vårt, det burde ikke være noe nytt.

I regjering

Alt under valgnatten tok fylkesleder Pål Kårbø i Hordaland til orde for at KrF skulle gå inn i dagens Høyre/Frp-regjering. Da KrF avviklet et telefonisk landsstyremøte kvelden etter valget, var det ikke protester mot partiets samarbeidslinje.

Kårbø erkjenner at hans utspill er i strid med KrFs samarbeidsvedtak. Men valgresultatet på 4,2 prosent i følge føre til nytenkning. Han deler Grøvans syn.

– Sekundært bør vi kunne få til noen punkter for samarbeid med regjeringen, sier Kårbø.

Hordaland KrF vil foran det kommende landsstyremøtet drøfte samarbeidssituasjonen. Den blir også tema i flere fylkeslag i uken som kommer. Både Møre og Romsdal og Østfold skal ha slike møter. Der ruller debatten – og scenarier skal på bordet.

LES OGSÅ: KrF-gruppe vil skrote Erna-avtale

«Frp-lefling»

Andre fylkestopper vender tommelen ned for mellomløsninger:

– Vi bør ikke ha noen «light-avtale». Slikt er lefling med Frp, sier fylkesleder Per Pedersen i Nordland.

– KrF bør holde fast ved regjeringsvedtaket og ikke ha noen avtale, sier fylkesleder Trude Brosvik i Sogn og Fjordane.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter