Nyheter

– 35 dager 
er massivt

Lyden i seg selv er nok ikke helsefarlig. Men 35 dager med bibelcamp kan være både forstyrrende og ulovlig, ifølge støyforening.

Lederen i Norges største interesse­organisasjon for ro og nattesøvn, synes Justøy bibelcamp strekker nabofreden vel langt med sitt 35 dager lange ­arrangement.

Generalsekretær i Norsk Forening mot Støy, Ulf Winther, ­mener det på et arrangement som dette er det naturlig å ­anvende Helsedirektoratets veileder for musikkarrangement (og annen lyd) og helse.

– Den setter en maksgrense for arrangement inntil fem ­dager i året. Utover dette omfanget skjerpes kravene betydelig, sier Winther.

Han legger til at det trolig kan legges inn ytterligere skjerpelse dersom arrangementet holdes i det plan- og bygningsloven kaller «et stille område», noe trolig et område med feriehytter kan være.

LES OGSÅ: Bibelcampens nabokrangel kan nå Strasbourg

Fikk lydforbud

Det kan være tilfelle på Justøy Bibelcamp i Lille­sand, som Vårt Land omtalte forrige uke. Etter naboklager har campen måtte begrense bruken av høytalere i teltkirken sin, til tross for at de kan vise til at lydnivået er innenfor godkjente grenseverdier.

Arrangørene, som har holdt bibelcamp på Justøy i 50 år har nå måttet avlyse sine nattverdsgudstjenester ved havet, og ­begrense møtevirksomheten sin, i tillegg til at de er ilagt lydforbud på fredager og lørdager de fem ukene campen varer. De har ­hyret inn advokat og fått ordføreren til å kjempe ved sin side.

Ferien avblåst

Winther kjenner selv ikke saken i detalj. Men på generelt grunnlag synes støy-generalen at 35 dager høres ut som en stor tålmodighetsprøve for naboene.

– Hvis det skulle etablere seg en midlertidig støyende virksomhet i nabolaget, som holdt det gående i 35 dager, er det mye. Og med et sommerarrangement kan det bety at hele sommerferien blir blåst for mange, sier Winther.

LES OGSÅ: Vi klager som aldri før på religiøst støy

Reagerer på lengden

Det er også lengden på bibelcampen som fylkesmannen i Aust-­Agder begrunner begrensningene i. ­Arrangørene selv har argumentert med at det ikke bør være noe problem å bruke høytalere så lenge lydnivået er innenfor lovlige grenseverdier.

I tilfellet Justøy har fylkeslegen overkjørt kommunelegen, som opprinnelig tillot lyden. Slike overprøvinger er ikke uvanlig, sier Winther.

– Det kan også bli litt tett og nært i en kommune, med enkelte felles interesser. Derfor kan man få en bedre avgjørelse utenfra. Særlig siden arrangementer kan representere inntekt for kommunen, som gjøre det vanskeligere å være upartisk, påpeker han.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter