Nyheter

Sier nei til søndags­fortjeneste

Senterleder regner med 100 millioner ekstra søndagskroner. Likevel vil han helst holde stengt.

– Jeg mener forslaget er dårlig. Vi har behov for å ha en annerledes dag, sier Hans Georg Helberg, senterdirektør ved Alna Senter i Groruddalen i Oslo.

Til tross for at han selv ville tjent gode penger på å holde åpent.

– Det vi ser fra Danmark og Sverige er at søndag blir en veldig stor handledag når alle butikker holder åpent. Jeg har regnet ut at vi vil gå med 100 millioner kr pluss i omsetning om vi velger å holde åpent på søndager.

LES MER: KrFU-lederen beskylder Erna Solberg for å ha ideologiske skylapper

Bekrefter anslag

Odd Gisholt, fagansvarlig for varehandel BI, tror Helberg og sentrene vil komme godt ut av en lovendring.

– Dette vil være en gavepakke til Olav Thon og de andre sentereierne. Sandvika Storsenter alene har et reklamebudsjett på 35 millioner kroner. De vil kunne bruke det til å skape et sug mot sentrene på søndager. Og de har makt til å tvinge alle butikkene til å holde åpent. Sentrumsbutikkene og gågatene har ingenting å stille opp med mot det.

Men senterlederen tror ikke det vil vare.

– På kort sikt vil det lønne seg for oss – men ikke på lengre sikt. De butikkjedene som leier hos oss vil som følge av dette bare flytte en del av omsetningen til søndager når det er dyrere å ha folk på jobb. Når jeg skal reforhandle leiekontrakten om fem år vil leietakerne ha dårligere økonomi og ønske redusert leie.

LES MER: - Arrogant av Erna Solberg

Kjøpekraft

Han mener vi må ta høyde for at søndagsåpent ikke vil gi folk mer å handle for i måneden.

– Selv om vi har syv dager i uken, får vi ikke mer penger.

Tron Harald Bjerke, konserndirektør for Olav Thon Gruppens kjøpesentre er mer optimistisk.

– Vi driver sentre i Sverige også. Der er søndagen en av de beste dagene. Også på de sentrene hvor nitti prosent av kundene er nordmenn.

Olav Thon Gruppen har ikke levert inn høringsinnspill eller engasjert seg i debatten, men er positive til lovforslaget.

– Rent prinsipielt er vi for dette. I Sverige og Danmark fungerer det godt, og folk får handlet når det passer dem. Men vi ligger lavt i terrenget og forholder oss til et vedtak når det er fattet.

LES MER: 101 av 109 kommuner ber regjeringen droppe søndagsåpne butikker

Fagfolk

Helberg ved Alna Senter sier at mens søndagsdebatten hovedsaklig har dreid seg om dagligvarehandelen, er det andre næringer som vil slite mer med omstillingen.

– Dagligvaren har allerede tilpasset seg med Brustadbua, men den øvrige handelen har ingen tradisjon for søndagsåpent – bortsett fra Plantasjen. Økonomien til varehandelen er allerede under press.

Et av regjeringens argumenter har vært å gi flere studenter mulighet til å arbeide i helgene. Men varehandelen trenger ikke bare studenter, sier Helberg.

– Vi som er et kjøpesenter består av mye faghandel, og er avhengig av folk med kompetanse og fagkunnskap. Vi har allerede i dag problemer med å fylle lørdager og kvelder med kompetente folk. En malingsbutikk, for eksempel, trenger noen som virkelig kan faget sitt.

Forutsigbarhet

Bjerke hos Thon tror ikke det argumentet vil vise seg å holde på sikt.

– Jeg har selv leid ut til optikere som ikke ville holde åpent etter klokken fire. Da var argumentet at det ikke var mulig å få fagfolk til å jobbe senere. Men da danske Brilleland gjorde sitt inntog på markedet med lengre åpningstider, var det plutselig ikke et problem å få folk på jobb. Det samme har vi sett med apotekene på våre sentre.

Med unntak av Vinmonopolet og andre med lovbestemt stengetid, vil det være uaktuelt hos Thon å tillate søndagsstengt for mindre butikker og faghandler i sentere som ellers holder åpent.

– Kjøpesenterets store konkurransefortrinn er forutsigbarheten. Det er en stor svakhet for bysentraene i Norge at man ikke klarer å enes om åpningstider, og det er ikke noe vi ønsker at skal skje hos oss.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Lokale forskjeller

Helberg og Alna Senter hører til Aspelin Ramm, og ikke til Olav Thon gruppen. Men også fra Thons egne senterledere har det kommet motstand. Bjerke understreker at det vil være den sentrale ledelsen, og ikke de enkelte senterlederne som bestemmer åpningstidene, men han tror ikke at alle vil åpne selv om regjeringen åpner for det.

– Det er utelukket at vi eller leietakerne vil ønske å holde alt åpent på søndager. Det er en vurdering vi gjør for hvert senter isolert allerede i dag. Vi kunne jo i dag hatt døgnåpent alle dager utenom søndag.

LES KOMMENTAR: Det handler om noe større

– Folk vil lære seg å like det

Statsminister Erna Solberg har sagt at nordmenn vil ha glede av lovendringen i lang tid fremover, og tror opinionen vil snu etter at forslaget er gjennomført. Det tror ikke Helberg.

– Jeg kommer ikke til å endre mening.

Han er i grunnen godt fornøyd med hvordan dagens ordning, og har heller ikke tro på Venstres forslag om å gi kommunene myndighet til selv å bestemme om butikkene deres skal holde åpent.

– Venstres kompromissløsning er bare en seigpining, det vil føre til at en kommune vil si nei, så går det ett år, så ser man på nabokommunen, også vil den kommunen følge etter.

Der får han støtte fra Bjerke.

– Det der synes vi kommunepolitikerne skal få slippe å blande seg borti.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter