Nyheter

– Pant er ikke veien å gå

Det mener Elretur.

– Det havner mye mer spare-
pærer og annet e-avfall i restavfallet enn mobiltelefoner. Det gir en miljøforurensing som er farligere, sier Guro Kjørsvik Husby, markeds- og informasjonssjef i Elretur, et av fem selskaper i Norge som tar imot elektronisk avfall.

LES SAKEN: Vil ha pant på mobiltelefoner

Hun ønsker ikke en panteordning nå, og understreker at det er så mye mer det står om for å unngå miljøskade og ta vare på ressurser.

– For mobiltelefoner er det et aktivt gjenbruksmarked. For oss er det viktigste at mobiltelefonene ikke kommer i restavfallet. Ligger gamle mobiltelefoner i en skuff, er det stor sjanse for at de kommer inn til gjenvinning en gang, sier Husby.

LES OGSÅ: Tror mobilpant ville gitt rush fra utlandet

Registerer ikke

Tallene på hvor mange utrangerte telefoner som går til gjenvinning, spriker. Noen sier én prosent. Andre under ti prosent. Returselskapene har ikke plikt til å registrere om el-avfallet de mottar er telefoner eller andre elektriske ting. Men alle er enige om at mer burde vært resirkulert.

– Mobiltelefoner inneholder sjeldne metaller som vi gjerne skulle hatt i loopen, sier Husby i Elretur.

Men hun understreker at det er et stykke vei å gå til gjenvinning av disse sjeldne metallene skjer på en måte som er lønnsom og forsvarlig. For mange av de andre metallene er gode gjenvinningsløsninge på plass.

EU-parlamentet har anslått at mer enn halvparten av det elektroniske avfallet som håndteres i Europa, ikke gjenvinnes forsvarlig. En god del smugles til land som Ghana, Lagos, Pakistan, Bangladesh, India og Kina.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Printere og kamera

Husby oppfordrer til å levere inn den gamle mobilen – og den gamle printeren, kameraet, datamaskinen og alt annet e-avfall til retur. Ellers er hun redd for at mange kaster alt i søpla den dagen man for eksempel skal flytte.

– Folk må gidde å kildesortere, sier hun.

Les mer om mer disse temaene:

Turid Sylte

Turid Sylte

Turid Sylte er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter