Nyheter

Vil ha pant på mobiltelefoner

Hvert år kjøper nordmenn 2,4 millioner mobiltelefoner. Framtiden i våre hender vil ha pant på 200 kroner for å sørge for bedre gjenvinning.

Mange nordmenn har flere gamle telefoner liggende i en skuff hjemme. 40 prosent av innholdet er metaller, mange av dem verdifulle og noen er det i ferd med å bli lite av.

– I tillegg til miljøaspektet har mobiltelefoner mange etiske betenkeligheter. En del av metallet stammer fra gruver som finansierer krigshandlinger og brudd på menneskerettigheter, sier Arild Hermstad, leder for Framtiden i våre hender.

Ingen andre i verden kjøper så mange nye telefoner per innbygger som nordmenn. Hvert år kjøper vi 2,4 millioner mobiltelefoner.

– Jeg tror mange føler at det er litt vanskelig når de står med en ny mobiltelefon i hånden, sier Hermstad.

LES OGSÅ: – Pant er ikke veien å gå

Pant

Mens julehandelen er i full gang tar Pawel Jaworski en titt på smarttelefoner og nettbrett i butikken Expert City i Oslo. Å levere inn de gamle har han ikke tenkt så mye på.

– Jeg har fire-fem gamle telefoner som ligger hjemme i en kasse. Datteren min liker å leke med dem, sier han.

Framtiden i våre hender ønsker en panteordning for mobiltelefoner som betyr at telefonen koster 200 kroner mer når du kjøper den. Leverer du inn din gamle, får du 200 kroner tilbake.

– Da ville du fått inn nesten alle mobiler, tror jeg. Folk bruker ikke mobilen i snitt mye mer enn et år, sier Hermstad.

LES OGSÅ: Tror mobilpant ville gitt rush fra utlandet

Alle butikker som selger telefoner har plikt til å ta imot, og skal sørge for at den går til et returselskap.

Hermstad tror mange lar den gamle telefonen ligge i en skuff eller kasse hjemme, i påvente av at den kanskje vil bli brukt igjen.

– For hver gang du ikke leverer inn mobiltelefonen til gjenvinning, må man utvinne flere av disse metallene for å lage nye. Jo flinkere vi er til å ta vare på metallene i mobilene vi ikke bruker mer, desto mindre gruvevirksomhet trenger vi, sier Hermstad.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Bruk og kast

Pawel Jaworski tror han kanskje ville levert inn sine gamle telefoner hvis han fikk 200 kroner for hver.

– Jeg tror en panteordning er en god idé, sier han.

Salgsleder på telefoni hos Expert City, Ole Henrik Paulsen, får 
inn i gjennomsnitt fem smarttelefoner og 10 knappetelefoner i måneden.

– En panteordning tror jeg kan være hensiktsmessig. Det er klart at det blir mye bruk og kast. 200 kroner er et beløp som er bra nok for ikke å la gamle telefoner ligge i skuffen, sier han.

Hermstad understreker at det beste er å bruke telefonen lenger. Må du ha en ny, er nest best å selge den gamle. Er den ikke salgbar, er tredje best å levere den til gjenvinning.

Les mer om mer disse temaene:

Turid Sylte

Turid Sylte

Turid Sylte er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter