Nyheter

Vil hjelpe farlige foreldre

Små barn utsettes for vold. Foreldre mistenkes. Barneombud Anne Lindboe mener at de som skal bli foreldre må på obligatorisk kurs.

I slutten av måneden er Anne Lindboes åremålsstilling som barneombud over. Etter seks år som barnas fremste vokter – og talskvinne, legger hun igjen ett ønske:

Alle som skal bli foreldre må bli sendt på et obligatorisk foreldreforberedende kurs.

Hvorfor?

Bare slik kan vordende foreldre i risikogruppen fanges opp. Lindboe har tallene som gjør vondt: Rundt 20 prosent av norske barn utsettes for omsorgssvikt eller overgrep, enten fysisk eller psykisk.

Mamma eller pappa er de som oftest svikter.

LES MER: Mor slo barna – fikk ikke kulturrabatt

Sinnemestring

– Både som barnelege og som barneombud har jeg jobbet mye med problemene knyttet til vold mot barn. Derfor ønsker jeg at vordende foreldre skal få et obligatorisk kurs som forbereder dem det som kommer, før barnet kommer, sier Anne Lindboe til Vårt Land.

Konkret ønsker hun at kurset skal tilbys på de kommunale helsestasjonene, for hit kommer 99 prosent av alle foreldre.

– Vi vet at forebyggende arbeid virker.

– Hva slags risikogruppe snakker du om?

– Vi kan få avdekket hvem som sliter med sinnemestring, hvem som kan trenge veiledning og hjelp fra barnevernet, hvem som selv har opplevd vold som liten og hvem som på andre måter er ekstra sårbare og som derfor kan trenge hjelp når de blir foreldre.

Desperate

Fra Kripos kommer ferske tall: Politidistriktene har meldt inn i alt 36 tilfeller av mistanke om grov og dødelig vold mot småbarn i 2017.

– Før du ble barneombud var du barnelege og jobbet særlig med de mange små som blir filleristet – hva får foreldre til å riste småbarn så kraftig at de blir alvorlig skadet eller i verste fall dør?

– Noen handler i desperasjon, andre er utslitte, for de var ikke forberedt på hva som var ventet av dem som foreldre. Derfor vil et obligatorisk forberedende kurs sette vordende foreldre bedre i stand til å møte de utfordringene som kommer med et barn, sier Lindboe.

LES OGSÅ: Barn døde av skadene

Forklaring

De innrapporterte sakene til Kripos gjelder kun de mest alvorlige sakene hvor barn enten er blitt lagt inn på sykehus, det er stor fare for varige mén og barnedødsfall.

– Det er de aller minste barna som blir utsatt for den alvorligste volden, sier etterforskningsleder Kåre Svang i Kripos til NTB.

Han understreker at flere av babydødsfallene kan ha en naturlig medisinsk forklaring, og at etterforskningen ikke er ferdig i flere av sakene. I en håndfull av dem er også Kripos involvert i etterforskningen. Samtidig tror han mørketallene kan være høye.

– Vi ser også at saker som gjelder barn fra 0–4 måneder, er overrepresentert. Men hvorfor det er slik, vet vi foreløpig ikke.

Blåmerker

Kripos har nå satt i gang en egen kampanje om hva man skal se etter ved mistanke om vold mot barn. Det siste året har de fått økte bevilgninger til å forebygge og etterforske slik vold.

– Vi oppfordrer folk til å engasjere seg mer når de ser noe som ikke skulle vært der – blåmerker, arr og slike ting, sier Svang.

Politiet har lagt ut informasjon om hva man skal se etter, og hvor man skal varsle dersom man er engstelig for at et barn blir utsatt for vold.

Kunnskap

Avtroppende barneombud Anne Lindboe blir ny administrerende direktør i Private Barnehagers Landsforbund. PBL er interesse- og arbeidsgiverorganisasjon for landets private barnehager. Forbundet har 1.930 medlemsbarnehager med omtrent 30.000 ansatte.

Med seg til bransjeorganisasjonen tar Lindboe engasjementet for barna som utsettes for vold:

– Alle som jobber i våre barnehager skal bli flinke til å se etter tegn på vold og omsorgssvikt.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter