Kirke

Var først ute med kirke-resultatene

Enkelte menigheter ble ferdige med å telle kirkevalgstemmene allerede valgnatten. De fleste steder drøyer offentliggjøringen av resultatene.

Mens resten av kirke-Norge må vente på valgresultatene frem til torsdag, kunne kirkegjengere i Gjerdrum menighet allerede tirsdag morgen finne valgresultatet fra deres valgkrets på menighetens hjemmesider.

Slik var fordelingen for stemmer avgitt fra Gjerdrum til valg av Borg bispedømme:

– Åpen folkekirke – 284 stemmer (50, 44 prosent)

– Nominasjonskomiteens liste – 151 stemmer (26, 82 prosent)

– Bønnelista – 87 stemmer (15, 45 prosent)

– Blanke stemmer 41 stemmer (7, 28 prosent)

Gått litt fort

Kirkeverge i Gjerdrum, Martin Ljønes, sier at resultatene som er publiserte på menighetens hjemmeside ikke er helt nøyaktige.

– Vi har telt antall stemmesedler, men vi har ikke telt rettinger. Så det er opp til Borg bispedømmes valgstyre å fintelle stemmene, sier han.

Ljønes trodde først at menigheten hadde gjort en tabbe ved å publisere resultatene, men etter noen timer kan han meddele at de har fått grønt lys.

– Borg bispedømme har sagt at det ikke er noe i veien for at de foreløpige tallene publiseres, sier han.

LES MER: Han stiller til valg på Nominasjonskomiteens liste, men ber velgere heller stemme på Åpen folkekirke. Berge-Andreas Jenvin-Steinsvåg frykter nemlig «stille mobilisering» fra konservative krefter

Nes menighet

Tirsdag ettermiddag offentliggjorde Nes menighet, også den i Borg bispedømme, de foreløpige resultatene fra kirkevalget:

– Nominasjonskomiteens liste - 156 stemmer (51, 5 prosent)

Åpen Folkekirke – 108 stemmer (35, 6 prosent)

Bønnelista – 39 stemmer 303 (12, 9 prosent)

Helt ok

Vårt Land har gått gjennom et par dusin menigheters hjemmesider, men har ennå ikke kommet over flere som har publisert valgresultatene slik Gjerdrum og Nes har det.

– Men det er ingenting i veien for at en menighet kan offentliggjøre foreløpig valgresultat på denne måten, opplyser Margit Aas Onstein, som er rådgiver for kirkevalg i Kirkerådet.

– Tallene som er telt er i valgstyrets protokoll, og det er offentlig informasjon. Så samler bispedømmene opp stemmene og fordeler mandater på torsdag formiddag, sier hun.

Onstein vet imidlertid ikke om noen andre menigheter som har publisert resultatene ennå.

LES MER: Tilgjengeligheten i flere valglokaler er for dårlig, mener Anna-Maja Andersen.

Positivt

Karianne Hjørnevik Nes, seniorrådgiver for valg, kommunikasjon og strategi i Borg, synes det er fint at valgstyret i Gjerdrum og Nes menigheter har vært så offensive at de har publisert de foreløpige resultatene fra bispedømmerådsvalg allerede.

– De aller fleste menigheter er ferdig med opptelling, men de færreste har lagt resultatet ut. Det er fint at Gjerdrum og Nes har kapasitet til det, sier hun.

– Hvorfor venter menighetene med å legge ut resultater?

– Det har med praksis, vane og kultur, tror jeg. Hovedårsaken er nok likevel manglende kapasitet. Mange mindre menigheter har lite ressurser, og skal arrangere valg oppå alt annet de driver med. Det er umenneskelig å forvente at de skal gjøre det enda raskere, sier Nes.

Hun mener likevel at det absolutt er rom for effektivisering av stemmeopptellingen ved kirkevalget.

– Vi bør kanskje se på systemer for å samkjøre de foreløpige resultatene som kommer inn, enten på fellesrådsnivå eller på prostinivå, sier Nes.

LES MER: Vårt Land mener: Kirkevalget er et svært viktig valg for alle som tilhører Den norske kirke

Ikke så interessant

I Nidaros bispedømme har man ikke prioritert å publisere resultatene fra de enkelte menighetene, opplyser seniorrådgiver Knut Kittelsaa.

Han sier at en del menigheter er raskt ferdige, men at det er opptellingen på bispedømmekontoret som tar tid.

– Vi har som mål å bli ferdige i løpet av uken, så får vi se hvor langt vi kommer. Hvis det skulle gått fortere, måtte vi mobilisert mange flere til opptellingen. Men med den opptellingsformen vi har i dag, vil dette ta tid. Det er bedre å få et skikkelig og korrekt valgresultat enn å stresse en opptelling. Vi får smøre oss med tålmodighet, sier han.

Sverresborg i Trondheim er en av menighetene i Nidaros som er ferdig med opptellingen. Leder i menighetsrådet, Ivar Selmer-Olsen, har ikke tilgang til en nøyaktig fordeling, men forteller at Åpen folkekirke vant et stort flertall. Bønnelista, derimot, plukket ikke mange stemmer. Valgdeltagelsen var på omtrent 10 prosent, litt lavere enn i 2015.

– Det var ikke helt den samme stemningen som for fire år siden. Men jeg er ganske fornøyd med at valgdeltagelsen har holdt seg såpass godt, sier Selmer-Olsen.

---

– Vi har som mål å bli ferdige i løpet av uken, så får vi se hvor langt vi kommer.

  • Knut Kittelsaa, seniorrådgiver i Nidaros bispedømme

---

Les mer om mer disse temaene:

Ingeborg Bergem

Ingeborg M. Bergem

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke