Nyheter

Ber velgerne ikke stemme på ham

Han stiller til valg på Nominasjonskomiteens liste, men ber velgere heller stemme på Åpen folkekirke. Berge-Andreas Jenvin-Steinsvåg frykter nemlig «stille mobilisering» fra konservative krefter.

– Jeg har nådd min anstendighetsgrense, og kan ikke be folk stemme på denne lista, når jeg har problemer med å gjøre det selv, sier Steinsvåg til Vårt Land. Han er spesialrådgiver på Diakonhjemmet og står på Nominasjonskomiteens liste ved bispedømmerådsvalget i Oslo. Hans kandidatur ble fremmet av menighetene i Kampen, Vålerenga og Grønland.

I et innlegg på Facebook ber han velgere om ikke å stemme på ham, men på lista til Åpen folkekirke i stedet.

LES ALF GJØSUND: Kampanje med bismak

Risiko

– Stemmer du på meg, risikerer du at det er konservative kandidater som kommer inn, skriver han.

Berge-Andreas Jenvin-Steinsvåg mener han ble feilinformert da han sa ja til å stille til valg. På en video han har lagt ut på Facebook sier han:

– Kryss ut kandidat seks og syv, og før opp Arve Juritzen fra den andre lista. Dette er kandidater som vil arbeide for mangfold og demokrati.

Han ber altså om at velgerne flytter over Juritzen fra nominasjonskomiteens liste til listen til Åpen folkekirke.

LES MER: Er det noe du lurer på om kirkevalget? Les Vårt Lands oversikt her.

Sperregrense

Årsaken til utspillet rett før valget, er den såkalte fem prosent-regelen, som gjelder fra og med i år. Den innebærer at kandidater på Nominasjonskomiteens liste må ha minst fem prosent personlige stemmer for å overstyre den opprinnelige rekkefølgen på listen. En sperregrense, altså. Dersom en kandidat får under fem prosent, blir personstemmen forkastet, mens stemmen til selve lista består.

Det betyr, ifølge Jenvin-Steinsvåg, at en stemme på ham, kan ende opp som en stemme til noen som står for noe helt annet enn ham. Han støtter argumentasjonen fra Arve Juritzen, som også er kandidat til kirkevalget. Han står på Nominasjonskomiteens liste, og sier i en kronikk i VG at det er «skuffende og trist» at kandidatene ikke har fått informasjon om dette, og at heller ikke velgerne har blitt tilstrekkelig opplyst.

LES MER: Kirkevalget for «dummies»

«Stille mobilisering»

Samtidig er Berge-Andreas Jenvin-Steinsvåg bekymret for det han hevder er en «stille mobilisering» i konservative miljøer for de mest konservative kandidatene på nominasjonskomiteenes lister.

– Det er greit, men de forklarer den stille mobiliseringen med en intensjon om å unngå mobilisering fra moderate, liberale og julaftenkristne. Konservative vil ikke ha en mobilisering som ved sist valg der likekjønnet ekteskap førte til høy valgdeltakelse. Når strategien er å redusere engasjementet for kirken så vil man ikke medlemmene og kirken vel. Det blir jeg ikke med på, skriver han på Facebook.

Høyere sperregrense på fylkestingsvalg

I et svar til Juritzen skriver Harald Hegstad i VG at ved valg til fylkesting er det er en tilsvarende sperregrense på åtte prosent. Han står første plass på Nominasjonskomiteens liste i Oslo, og var den som foreslo regelen på kirkemøtet.

– Hensikten er blant annet å ivareta de velgerne som ikke foretar rettelser på listen, og som dermed slutter seg til den prioriterte rekkefølgen som Nominasjonskomiteen har gjort. Det skal altså litt til - men ikke veldig mye - for å flytte kandidater oppover på listen, skriver han, og legger til at hele 10 av 15 kandidater på Nominasjonskomiteens liste i Oslo fikk mer enn fem prosent personstemmer ved kirkevalget i 2015.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter