Kirke

Utforsker hvilken rolle religiøs tro har for bearbeidingen av seksuelle overgrep

– Liturgi for overgrepsofre kan også være vanskelig, sier VID-stipendiat Gyrid Gunnes.

– Så langt meg bekjent er dette første gang mennesker som både er fagpersoner og selv utsatte for overgrep snakker om denne tematikken. Det er vi veldig stolte av, sier Gyrid Gunnes, stipendiat ved VID vitenskapelige høgskole.

Hun er en av forskerne som står bak evalueringen av Kirkelig Ressurssenter mot vold og seksuelle overgrep sitt arbeid, og som har tatt initiativ til et åpent fagseminar om troens betydning i møte seksuelle overgrep. Seminaret arrangeres på VID på fredag.

– Dette er en forlengelse av den evalueringen vi har gjort. Vi syntes materialet var såpass spennende og stort at vi ville ikke bare legge det fra oss. Vi ville gjøre noe mer. Derfor arrangerer vi dette seminaret, forteller Gunnes.

Der vil VID-forskerne utforske hvilken rolle religiøs tro har for bearbeidingen av seksuelle overgrep.

– Vi vil legge frem noen aspekter som vi har tenkt på i etterkant av arbeidet med rapporten og noen faglige problemstillinger vi har møtt på. Det dreier seg om seksuelle overgrep i møte med liturgi, sjelesorg og sosiale fellesskap.

LES OGSÅ: Prest: – Kravet om tilgivelse kan være destruktivt

Liturgi som oppleves ulikt

Gunnes ser nærmere på kontekstuelle liturgier, altså liturgier som blir til i en spesifikk sammenheng.

– Jeg er særlig opptatt av de som blir til i diakonale kontekster. Det kan være i Kirkens Bymisjon, på Kirkelig Ressurssenter eller andre steder. Det jeg vil se nærmere på er hvordan disse erfaringene med seksuelle overgrep kan bearbeides i en rituell form og hvordan det kan bli en slags livshjelp for mennesker som har gått gjennom noe sånn.

Hun forteller at informantene som deltok i evalueringen understreket at slik liturgi var viktig, men at noen også var kritiske til ulike ting.

– Denne typen liturgier kan også være vanskelig. Det handler særlig om at folk opplever liturgien forskjellig. Det går ingen rett linje fra erfaring til liturgi.

LES MER: Mange ansatte kjenner til seksuelt krenkende atferd

Dobbel kompetanse

I tillegg til en psykolog og en ansatt ved Kirkelig Ressurssenter vil tre tidligere og nåværende brukere av Kirkelig Ressurssenter, som alle er prester eller teologer delta. Gunnes kaller det de sitter på for en «dobbel kompetanse».

– Hva er spesielt med den doble kompetansen?

– At de kan bruke fagligheten sin inn i bearbeidelsen og vise direkte hvordan teologisk faglighet alltid møter levd liv, og hva som skjer når det levde livet er denne spesielle erfaringen, svarer Gunnes.

---

«Troende og utsatt»

  • Et åpent fagseminar ved VID vitenskapelige høyskole, 7. juni fra klokken 09.00.
  • Seminaret er en forlengelse av VIDs evaluering av Kirkelig Ressurssenter mot vold og seksuelle overgrep (KRS).
  • På seminaret vil forskere som var involvert i evalueringen legge frem sine refleksjoner over faglige problemstillinger i kjølvannet av evalueringen.
  • Tre tidligere og nåværende brukere av Ressurssenteret som begge er prest/teolog vil reflektere over tema i lys av den doble kompetansen i både å være utsatt for seksuelle overgrep og teologisk fagperson. En psykolog og en ansatt ved KRS deltar også.

---

Les mer om mer disse temaene:

Elise Kruse

Elise Kruse

Elise Kruse er religions- og featureredaktør i Vårt Land. Hun har jobbet i avisen siden 2017, som journalist, kommentator og som nyhetsleder.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke