Nyheter

Trondheim skulle få sin første biskop på ti år – sykemeldt før innsettelse

Innsettelsen av Erik Varden, som er valgt til den første katolske biskopen av Trondheim stift på ti år, er utsatt på ubestemt tid på grunn av sykdom.

Bilde 1 av 2

Innsettelsen av Varden, som får tittelen biskop-prelat, skulle etter planen ha funnet sted i Nidarosdomen 4. januar neste år, men blir nå utsatt på grunn av Vardens helsetilstand, skriver Den katolske kirke på sine hjemmesider.

Her gjengis biskop-prelatens brev til menigheten, som er datert 23. november. Varden skriver at han «ugjerne belemrer andre med opplysninger om egen helsetilstand», men at han innser at slike opplysninger hører med det å være utnevnt i en offentlig stilling.

Helsen har vært vaklende over lengre tid

Biskop-prelaten skriver at hans helse har vært vaklende de siste årene.

«Store oppgaver har satt sine spor. Jeg er blitt mer og mer sliten, uten særlig anledning til å gjøre noe med det. Dagen etter utnevnelsen til Trondheim hadde jeg, slik falt det seg, en avtale hos lege til grundig undersøkelse. Jeg hadde fått 48 timer til å gi mitt svar. Jeg ønsket å møte Kirken kall lydig, derfor tenkte meg dette som et forsyn: legen ville gi meg et objektivt kriterium».

Legen sa han var syk, men Varden fortsatte som før, skriver han.

«Jeg tok ikke tilstrekkelig på alvor diagnosen jeg fikk, som pekte mot en form for utmattelse. Man regner jo med at det helst går bra hvis man anstrenger seg litt ekstra, og dertil kanskje får noen netter med åtte timers søvn. Det var overmodig av meg å tenke slik, det ser jeg nå».

«Vaklende helse»

Varden fikk 19. september beskjed om at paven hadde utnevnt ham til biskop, og 1. oktober ble utnevnelsen kunngjort av Bernt Eidsvig, biskop i Oslo katolske bispedømme. Men biskop-prelaten følte seg ikke bra da han ankom Trondheim i starten av november.

«I dagene som fulgte, trakk kroppen stadig sterkere i nødbremsen. 13. november så jeg meg nødt til å skrive til Nuntius. Jeg opplevde å bli lyttet til og hørt med stor forståelse. Jeg har fått instruks om å følge legens råd og bruke tid på å komme til hektene. Følgelig blir bispevielsen i Trondheim utsatt enn så lenge», skriver Varden.

Han sier han har forståelse for at mange er skuffet.

«Men det eneste jeg kan by dere her og nå er anerkjennelsen av min egen begrensning, med mitt vitnesbyrd om at Herrens barmhjertighet når oss også der. Jeg må finne meg i å trekke meg tilbake noen måneder i stillhet og hvile for å få kreftene tilbake. Vær sikre på at Trondheim Stift vil være i mine daglige tanker og bønner».

– Ser frem til å samarbeide med Varden

Biskop i Oslo katolske bispedømme, Bernt Eidsvig, synes nyheten er trist.

– Først og fremst for den nyutnevnte biskop som sliter med sin helse, men også for stiftet og menighetene og de mange som har gledet seg over utnevnelsen. Bispevielsen vil nå altså ikke finne sted i januar, men jeg ser frem til et nært og godt samarbeid med den nye biskopen når den tid kommer. Jeg lover å vente tålmodig. Kjenner jeg ham rett, bruker han de neste månedene på en forstandig rekonvalesens. Vi vet ennå ikke når bispevielse og overtagelse av stiftet kan skje, det er et medisinsk spørsmål, sier han til katolsk.no

Eidsvig sier kirken vil ivareta Varden på best mulig måte i tiden som kommer.

– Jeg vil be ekstra for ham i hver messe, slik jeg vet mange troende vil be for at han gjenvinner helse, kraft og styrke.

Første biskop på ti år

Den forrige katolske biskopen i Trondheim trakk seg i juni 2009. Den offisielle forklaringen var samarbeidsproblemer i menigheten.

I april året etter ble det kjent at han hadde innrømmet seksuelle overgrep mot en mindreårig altergutt rundt 20 år tidligere. Politiet henla saken med bakgrunn i at den var foreldet.

Siden den gang har biskop Bernt Eidsvig hatt ansvar også for Trondheim stift.

LES MER OM ERIK VARDEN:

Les mer om mer disse temaene:

Ingeborg Bergem

Ingeborg M. Bergem

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter