Politikk

Regjeringssprik om kvoteflyktninger

Venstre krever at regjeringen øker antallet kvoteflyktninger neste år, mens Frp vil kutte betraktelig. Også Høyre vil ha færre enn årets kvote på 2.120.

– Jeg forventer at regjeringen nå øker antallet kvoteflyktninger utover nivået vi ligger på i år, sier Guri Melby, stortingsrepresentant og innvandringspolitisk talsperson for Venstre.

Når Solberg-regjeringen 8. oktober legger frem sitt forslag til statsbudsjett for 2019, vil den også foreslå antallet kvoteflyktninger Norge skal ta imot neste år.

I fjor ønsket den daværende Høyre/Frp-regjeringen at Norge skulle ta imot 1.120 kvoteflyktninger – et tall som ble justert kraftig opp til 2.120 etter budsjettforhandlinger med KrF og Venstre.

Spriker

Med Venstres inntreden i regjeringen, er det nå et stort sprik mellom de tre regjeringspartiene i synet på hvor mange kvoteflyktninger man bør ta imot neste år.

– Så lenge asyltallene er lave, bør vi ta imot flere enn 2.120, sier Melby.

Hun viser til at det i regjeringsplattformen står at nivået på antall kvoteflyktninger skal økes dersom dagens ankomsttall fortsetter. I tillegg har FNs høykommissær for flyktninger kommet med en anbefaling om at Norge bør ta imot 5.000 kvoteflyktninger årlig.

– Jeg ser gjerne at vi har et langsiktig mål om 5.000 kvoteflyktninger årlig, men jeg har ikke en forventning om et sånt tall i budsjettet for 2019, sier Melby.

LES OGSÅ: Ap-forslag: Flere kvoteflyktninger, innvandringstak og bistandspenger til nærområdene

Vil kutte

Jon Helgheim, innvandringspolitisk talsperson for Frp, viser til at regjeringen i fjor opprinnelig foreslo å ta imot 1.120 kvoteflyktninger, men at Frp ønsker et enda lavere tall enn dette.

– Vi vil at antallet kvote-flyktninger skal kraftig ned, sier Helgheim.

Han sier at det følger med store 
kostnader å ta imot kvoteflyktninger fremfor å hjelpe folk i nærområdene.

– Det er bedre å hjelpe flere hundretusener i nærområdene enn å plukke ut noen vinnere som kvoteflyktninger. Det er ikke sant at det å ta imot noen tusen kvoteflyktninger er en godhjertet, solidarisk og raus politikk. Det er å kjøpe seg kortsiktig samvittighet og lukke øynene for de hundretusener som lider i nærområdene, sier Helgheim.

LES OGSÅ: Ap-lokallag krever 5000 kvoteflyktninger årlig

Åpen for kutt

Ove Trellevik, innvandringspolitisk talsperson i Høyre, sier han vil tilbake til det nivået kvoteflyktninger regjeringen foreslo i fjor før budsjettforhandlingene med KrF og Venstre. Det er 1.000 færre enn i år.

– Utgangspunktet til Høyre er et nivå på rundt 1.120 kvoteflyktninger, sier Trellevik.

– Bør ikke antall kvoteflyktninger opp nå som det er lave asylankomster, slik det vises til i regjeringsplattformen?

– Jo, det kan du si. Men utgangspunktet er at vi over tid har hatt store ankomster, og vi jobber med omfattende tiltak på integrering. Dermed er ikke tiden overmoden for å øke antallet kvoteflyktninger nå, sier Trellevik.

Splittet opposisjon

For å få flertall for statsbudsjettet i Stortinget, er regjeringen avhengig av KrF for flertall. I likhet med Venstre, ønsker KrF-leder Knut Arild Hareide at antallet kvoteflyktninger skal opp.

– I dagens situasjon med svært lave asylankomster og rekordmange mennesker på flukt, bør Norge ta imot flere kvoteflyktninger, sier Hareide.

Også Arbeiderpartiet er åpne for å ta imot flere kvoteflyktninger, skal vi tro innstillingen fra partiets migrasjonsutvalg som ble lagt fram i forrige uke.

SVs innvandringspolitiske talsperson Karin Andersen opplyser til Vårt Land at hun mener Norge bør ta imot minst 5.000 kvoteflyktninger neste år. Partiet Rødt har et mål på hele 20.000 kvoteflyktninger i året.

Senterpartiets innvandringspolitiske talsperson Heidi Greni er på sin side fornøyd med dagens nivå.

– Jeg vil ikke foregripe et tall før budsjettprosessen. Samtidig tenker jeg vi ligger på et passelig nivå kvoteflyktninger nå, sier Greni.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Politikk