Nyheter

– Rajas setning minner om Trump

Abid Raja beveger seg i farlig farvann når han bruker uttrykket «brun propaganda» om Fremskrittspartiets retorikk, mener retoriker.

– Det bidrar bare til å hisse opp folk og forsterke negative følelser.

Slik kommenterer Anne Birgitta Nilsen på bråket som har oppstått rundt Venstre-representant Abid Rajas utspill om at Frp driver med «brun propaganda».

Nilsen er retoriker og reagerer både på Frps og Rajas ordbruk.

Hårreisende greier som ingen driver med i Norge

– Vi skal si klart og tydelig ifra hver gang Siv Jensen eller Sylvi Listhaug kommer med brun propaganda. Da skal ikke lenger Venstre tie, uttalte Abid Raja til NRK over helgen.

– Hva er brun propaganda? Det uttrykket er drøye saker. Det er hårreisende greier som ingen driver med i Norge, sa Frps innvandringspolitiske talsmann, Jon Helgheim, i radioprogrammet Politisk Kvarter mandag.

Partileder Siv Jensen reagerer på at Venstre-leder Trine Skei Grande støtter Raja. Også statsminister Erna Solberg har kritisert Rajas uttalelser, og bruken av ordet brun.

LES MER: Statsministeren om omdiskuterte Frp-utspill: – Det er ikke regjeringens politikk

Bringer ikke debatten videre

Anne Birgitta Nilsen er professor i retorikk ved OsloMet, og skrev boka Hatprat i 2014. Hun forstår godt at Raja reagerer på Listhaugs retorikk, men reagerer selv på at han bruker ordet «brun».

– Det er ikke noe som bringer debatten noe videre. Problemet er at det er så mye følelsesbasert retorikk, som skal gjøre folk sinte, enten på Frp eller muslimer og andre innvandrere, sier hun.

Hun er glad for at Abid Raja vil si fra når Listhaug og andre i Frp går over streken.

– Men han må gjøre det på en annen måte. Å kalle det for brunt er verken hensiktsmessig eller riktig. Det eneste han oppnår er at folk blir mer enige med dem de var enige med fra før, sier Nilsen.

Mener begrepene er skremselsbegrep

Selv om professoren ikke vil likestille dem, mener Nilsen både begrep som «snikislamisering» og «brun propaganda» først og fremst er skremselsbegrep.

– Jeg har sett mange typer av slik retorikk fra Listhaug, og kun én fra Raja. Men jeg håper ingen av dem fortsetter i det sporet. Det minner mye om retorikken fra Trump – det er ikke så farlig om det er sant, bare det virker, sier hun.

Nilsen tviler på at Raja forsøker å etterligne Donald Trump. Men hun vil gjøre det klart at det er et farlig farvann å bevege seg i.

LES MER: Venstreprofiler: Skrot støtten til HRS

Fremmer mistenksomhet

Samtidig er Nilsen svært kritisk til retorikken Sylvi Listhaug og andre Frp-medlemmer bruker, særlig i sosiale medier.

– Listhaug er veldig flink til å unngå eksplisitt fremme muslimhat, men skaper heller mistenksomhet. Så sørger kommentarfeltet for resten. Det tror jeg hun er klar over, sier professoren.

Hun mener det er uansvarlig å omgås temaer som islam og innvandring på denne måten.

– Men «brun propaganda» forbinder vi med nazisme og 2. verdenskrig. Listhaug står ikke for en nazistisk politikk, sier Nilsen.

Sier vi kan få en enklere hverdag om vi lar være å hjelpe

Nilsen mener likevel Listhaug ikke forstår ringvirkningene av sine utsagn. peker på en plakat som ble lagt ut på Sylvi Listhaugs Facebookside under valgkampen. Et svarthvittbilde viser en båt full av flyktninger, uten å vise ansikter. Budskapet er «Norge skal ikke ta imot båtmigranter».

– Den kan fortolkes som at dette er folk som ikke er i fare, og følgelig ikke trenger hjelp. Det understreker det fremmede, med uklare figurer. Og med Frps slagord, «En enklere hverdag», kan det tolkes som at vi kan få en enklere hverdag om vi lar være å hjelpe folk i nød.

---

Dette er saken

  • I helgen uttalte stortingsrepresentant Abid Raja (V) til NRK: «Vi skal si klart og tydelig ifra hver gang Siv Jensen eller Sylvi Listhaug kommer med brun propaganda.»
  • Dette kom i forbindelse med flere uttalelser den siste tida fra Jensen og andre Frp-politikere om snikislamisering
  • Partileder Siv Jensen og innvandringspolitisk talsmann Jon Helgheim reagerer begge sterkt på uttalelsen. Statsminister Erna Solberg (H) reagerer også på retorikken.
  • Venstre-leder Trine Skei Grande støtter Rajas uttalelser.

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter